Liliannes astma förbättrades av ny inhalator – nu stavgår hon varje dag!

Under tretton år var Liliannes astma så svår att hon knappt orkade gå ett varv runt huset. Men tack vare en inhalator med återkoppling mår hon nu så bra att hon kan cykla två mil och stavgå en timme varje dag. – Det känns som att jag fått ett nytt liv!

Gå till doktorn om du har…

… attacker av andnöd.

… pipande och väsande andning.

… långvarig hosta utan förklaring, ofta nattetid.

… långvarig hosta när du är förkyld.

… hosta vid fysisk anstränging.

 

Källa: 1177 Vårdguiden

Vad är PEF-mätning?

PEF är en förkortning för Peak Expiratory Flow, vilket betyder maximalt luftflöde under utandning. Mätningen görs när läkaren utreder om det är astma, och senare för att följa hur astman utvecklas.

När man mäter sitt PEF-värde, blåser man ut så kraftigt som möjligt i ett rör som leder in i en mätare. Mätaren registrerar luftflödet. Eftersom luftrören är trånga vid astma blir luftflödet mindre och PEF-värdet lägre vid obehandlad eller otillräckligt behandlad astma.

Om man lever med astma kan det vara bra att skaffa sig en egen PEF-mätare. Då kan man lära sig att själv styra doseringen av de mediciner som man använder.

 

Källa: 1177 Vårdguiden

Motion och astma

Motion och idrott är bra för alla, även för astmatiker. Om man inte får tillräcklig behandling för astman får man oftast besvär när man motionerar. I de allra flesta fall går det att behandla astman så pass bra att man kan idrotta även på elitnivå.

I de flesta fall räcker det med att ta 1-2 doser av sin snabbverkande luftrörsvidgande medicin 15-20 minuter före träningen för att man ska kunna motionera utan besvär. Om detta inte är tillräckligt bör man diskutera behandlingen med sin läkare.

 

Källa: 1177 Vårdguiden

Bli inte bagare!

Om man har astma bör man undvika arbeten där man utsätts för tobaksrök eller annan rök, mjöl, och kemikalier. Även starka dofter kan försämra astman. Exempel på arbeten som kan vara olämpliga för människor med astma är:

 

  • bagare
  • brandman
  • målare
  • plasttillverkare
  • svetsare
  • billackerare
  • veterinär, jordbrukare och djurskötare
  • verkstadsarbeten där kemikalier används
  • frisör

Källa: 1177 Vårdguiden

Liliannes astma förbättrades av ny inhalator - nu stavgår hon varje dag!
Lilianne och maken Roger lever ett aktivt liv. Varje dag stavgår de tillsammans i minst en timme – i alla väder.

 

 

När Lilianne Blom i Västerås drabbades av dubbelsidig lunginflammation, hade hon ingen aning om att det var början på en tretton år lång kamp för att få luft. För trots att hon tillfrisknade från lunginflammationen, ville problemen med andningen inte försvinna.

– Jag andades väldigt tungt och blev otroligt trött så fort jag rörde på mig, berättar hon.

För Lilianne, som tidigare levt ett aktivt liv med långa cykelturer och promenader, blev tillvaron plötsligt väldigt begränsad.

– Jag kunde inte ens gå uppför en trappa utan att bli extremt andfådd. Jag gick till min familjeläkare varje vecka och tillslut remitterade han mig till lungkliniken för att ta ytterligare prover.

På lungkliniken fick hon diagnosen astma. För Lilianne var det lite av en chock – hon hade ju aldrig tidigare haft problem, varken med astma eller med allergi, och hon har heller inte astma i släkten.

– Jag började medicinera med Symbicort morgon och kväll och mådde lite bättre, men jag hade fortfarande stora besvär med tung och pipande andning.

Lilianne drabbades även av flera dramatiska astmaanfall och fick åka akut till sjukhus för att få syrgas.

– Det var riktigt obehagligt. Det blev liksom bara stopp i andningen och det kom helt utan förvarning. Jag kunde stå här hemma i köket i lugn och ro och plötsligt fick jag bara inte luft.

 

Drabbades av andnöd

Lilianne, 70, och hennes man Roger, 72, älskar att resa och gör gärna långresor till spännande platser runtom i världen. När Lilianne fick sin astmadiagnos bestämde hon sig direkt för att inte låta sjukdomen hindra henne från att resa.

– Vi reste ändå, men jag bar på en ständig oro över att drabbas av andnöd. Det var ju så otroligt obehagligt när det inträffade. Jag stressade upp mig över att det skulle hända något när vi var iväg, långt ifrån den svenska sjukvården.

Och Liliannes oro visade sig vara befogad. Två gånger drabbades hon av svåra astmaanfall utomlands – en gång på en strand i Thailand och en gång i Kina.

– Tack och lov hade jag med mig en särskild hjälpmedicin som är snabbvidgande. Det är ingen medicin man kan ta ofta utan man får vara väldigt avhållsam med den och bara använda den någon gång ibland när läget är akut.

Det var inte bara Lilianne som stressade upp sig.

– Min man var verkligen orolig för mig. Han kunde ligga vaken om nätterna och lyssna på min pipande andning.

Astman tvingade Lilianne till ett stillasittande liv. När det var som värst klarade hon knappt av att ta en kort promenad.

– Så fort det kom en backe eller minsta lilla motlut så fick jag stanna och hämta andan. Det kände som att andas genom ett trångt sugrör. När man inte får luft vill man andas fortare, men då blir det bara sämre.

Snart började det stillasittande livet lämna synliga spår.

– Jag gick upp i vikt och mådde inte alls bra av att vara så begränsad och inte kunna röra på mig som jag brukar, men det var bara att gilla läget och försöka göra det bästa av situationen. Det fungerade inte att motionera, så fort jag försökte så tog det liksom stopp när jag andandes.

Och det var inte bara när det gällde motionen som Lilianne tvingades inse sina begränsningar.

– Vi har ett hus här i stan och ett sommarnöje vid Mälaren och vi tycker mycket om att pyssla i trädgården, men det blev plötsligt väldigt jobbigt när jag hade sådana besvär med andningen.

 

 

Nya inhalatorn förändrade allt

Liliannes astma förbättrades av ny inhalator - nu stavgår hon varje dag!

Lilianne fick ett meddelande från sin läkarmottagning att de hade tagit in en sjuksköterska som var specialiserad på astma.

– Jag fick veta att sköterskan själv levde med astma och tackade självklart ja till att besöka henne.

Astmasköterska märkte direkt att Lilianne inte inhalerade på rätt sätt och misstänkte att hon aldrig gjort det. Lilianne var med andra ord underbehandlad.

– Jag fick testa en annan sorts inhalator, med återkoppling, som visar hur mycket medicin man får i sig. Den är väldigt enkel att använda. Man trycker bara ner en knapp och då lyser det grönt och sedan när man har fått i sig rätt dos så lyser det rött.

Efter tre veckor med den nya inhalatorn kunde Lilianne börja motionera så smått igen. Och när hon efter två månader kom tillbaka till vårdcentralen på återbesök, hade hennes värden förbättrats rejält.

– Sköterskan blev helt till sig över resultatet, skrattar Lilianne.

Numera mår hon så bra att hon helt har kunnat återgå till det aktiva liv hon levde före astman.

– Nu kan jag motionera obehindrat igen. Jag cyklar en timme varje morgon på min motionscykel. Det blir nästan två mil. Sedan promenerar vi en timme varje dag, min man och jag. Det är helt fantastiskt!

Maken Roger instämmer:

– Det känns som att jag fått min gamla fru tillbaka. Det är underbart att se Lilianne så här pigg och fylld av energi! Framför allt sover hon ju så mycket bättre på nätterna. Förr andandes hon väldigt tungt när hon sov, men det är helt borta nu.

– Vi är så glada och tacksamma över den nya inhalatorn och hoppas att fler kan få möjlighet att använda den och bli hjälpta!

 

Liliannes astma förbättrades av ny inhalator - nu stavgår hon varje dag!
En timme varje dag cyklar Lilianne på motionscykeln – det motsvarar nästan två mil.

 

 

Läkaren Lars Ahlbeck:
Många astmatiker är underbehandlade! 

 

Liliannes astma förbättrades av ny inhalator - nu stavgår hon varje dag!

Lars Ahlbeck är allmänläkare vid Allergicentrum vid Universitetssjukhuset i Linköping.

 

Vad är astma?

– Det är en inflammation i luftrören som gör att de dras samman. Det ger andnöd, hosta och pip vid framför allt utandningen. Astma kan bero på allergi men även på andra orsaker.

 

Vem drabbas?

– Det är en vanlig sjukdom så vem som helst kan drabbas men framför allt allergiker. Många med allergisk astma drabbas i tonåren, men man kan få astma även på äldre dagar.

 

Hur ställer man diagnos?

– Det viktigaste är patientens berättelse om att hon eller han får andnöd, hosta och pip i luftrören. Ofta inträffar det vid infektioner, vid ansträngning, nattetid och vid fuktigt och kallt väder. Patienten kan även reagera på starka dofter eller exponering av pollen och päls.

– Vi gör spirometri då vi mäter luftflödena i luftrören. Man kan också mäta hemma med en PEF-mätare. Astma är ju en dynamisk sjukdom som varierar över tid så det kan vara vettigt att mäta vid flera tillfällen.

 

Kan astma botas?

– Astma kan inte botas men däremot lindras till besvärsfrihet. Idag kan vi behandla sjukdomen så väl att man inte har några besvär och inte är begränsad av sin sjukdom. Många framstående idrottsmän och kvinnor har astma.

 

Hur påverkas livskvaliteten?

– Om man är välbehandlad så påverkas den inte alls, men många är underbehandlade och då kan man få nedsatt kondition, långvariga infektioner och känna sig trött. Så sent som på åttiotalet hände det att folk dog av astma, innan behandling med kortison fanns. Det ser vi aldrig nuförtiden och det är fantastiskt. Från att vara en dödlig sjukdom är astma numera högt behandlingsbar.

 

Vilka behandlingsmetoder finns det?

– Den metod som alla får är dels en luftrörsvidgande medicin och dels kortison som behandlar den underliggande inflammationen. Med den behandlingen hjälper man nästan alla. Sedan finns det andra läkemedel också, som exempelvis inflammationshämmande tabletter.

 

Vad är så speciellt med inhalatorn Novolizer?

– En del inhalatorer är svåra att förstå sig på. Novolizer är väldigt lätt att använda. Det är lätt att mata fram dosen utan att göra fel och när man andas in så får man ett kvitto på att man gjort rätt då den klickar till, ändrar färg och ger en liten smak i munnen. Novolizer släpper inte från sig läkemedlet förrän man gör på rätt sätt. Det är enkelheten och återkopplingen som gör inhalatorn unik.

 – Vi rekommenderar den till alla som har astma och behandlas med inhalerat kortison. Vi har märkt att inhalatorn gör att allt fler får i sig hela dosen och inte går omkring och är underbehandlade. 


Scroll to Top