Jag sover bort mitt synfel!

Anna Bimby trodde först det var ett aprilskämt när optikern berättade för henne att hon skulle sätta in kontaktlinserna på kvällen och ta ut dem på morgonen. Skulle hon verkligen kunna sova bort sin dåliga syn?

Jag sover bort mitt synfel!

-Tänk att man kan sova bort sitt synfel, det är ju helt galet, säger Anna Bimby som väntar barn i januari tillsammans med sin man Rickard.

 

Sedan tredje klass har Anna Bimby varit beroende av glasögon.

– Ja, när optikern berättade att det fanns nattlinser som kunde ge mig normal syn under dagen, så trodde jag knappt på henne. Det lät helt enkelt för bra för att vara sant, säger Anna när vi träffar henne på Intermezzo Frisör & Shop i Lindsdal, som ligger en mil norr om Kalmar.

 Ruljansen är i full gång den här tisdagen i november. Fyra frisörer jobbar för fullt och många kunder har redan börjat känna av julstressen. De vill vara fina i håret lagom till de kommande glöggbjudningarna.

 Anna är 22 år och arbetar som frisör sedan 3,5 år tillbaka. Dessutom reser hon över hela Småland som utbildningsansvarig för de åtta salonger som företaget driver. Hon berättar att det faktiskt var på grund av arbetet som hon sökte hjälp för sina synproblem.

– Ja, det är lätt att få beläggningar på både glasögon och linser när man vistas här i frisörsalongen en hel dag. Vi använder ju ofta olika sprayer.

– Otaliga gånger har jag också fått imma på glasögonen från det varma vattnet när jag till exempel tvättat och sköljt hår. Men jag har varken kunnat jobba eller köra bil utan glasögon, min syn har varit för dålig för det.

 När Anna var nio år började hon få svårt att läsa vad fröken skrev på tavlan i skolan. Texten var suddig och Annas mamma tog henne till optikern som konstaterade närsynthet och astigmatism, en skev krökning av hornhinnan. Anna hade alltså svårt att se på långt håll, liksom en tredjedel av Sveriges befolkning.

 Hela Annas familj är också närsynt och använder glasögon eller linser. Så det var inte konstigt att även hon drabbades. Under årens lopp försämrades Annas syn sakta och hon tvingades byta styrka på glasögonen några gånger. När hon kom upp i tonåren och sedan började på gymnasiet ville hon gärna skaffa linser. Tyvärr blev inte resultatet vad hon förväntat sig.

– Jag provade både endags- och månadslinser utan att få det att funka. Det var inte jobbigt att använda linserna, utan jag hade stora problem med att få dem att fästa i ögonen, förklarar hon. Linserna var så tunna att de fastnade på fingrarna, jag hade svårt att få till den rätta tekniken. Dessutom blev jag ibland torr i ögonen under dagen. Det kunde också klia och klibba i ögonen.

– Varje morgon var det en kamp med linserna i badrummet. Till slut tröt tålamodet och jag var tvungen att ge upp och fortsätta använda glasögonen. Det var trist eftersom jag tycker om att göra aerobics och att dansa zumba på fritiden. Det är inte bekvämt att ha glasögon när man svänger kraftigt på huvudet, då kan de lätt trilla av. Jag fick också lite ont bakom öronen av glasögonskaften framåt eftermiddagen.

 

Jag sover bort mitt synfel!

I sitt yrke som frisör hade Anna problem med att bära glasögon då de ofta blev immiga. Med nattlinserna slipper hon det bekymret.

 

Full effekt efter tre veckor

För ett par år sedan var det dags för Anna att besöka optikern för en synkontroll. Anna hade då börjat arbeta som frisör och tyckte att det var rejält besvärligt att ha sina glasögon på jobbet.

– Min mamma hade fått syn på en annons från C-Optik, en optiker i Kalmar som dessutom är specialutbildad i ögonsjukdomar och ögonvård. Hon gör en större undersökning än vanliga optiker, så jag bestämde mig för att boka tid hos henne. Mamma hade redan gått dit och rekommenderade henne varmt.

– Optikern gjorde en grundlig synundersökning och kunde konstatera att styrkan på min närsynthet var -1 på höger och -1,25 på vänster öga, förutom min astigmatism. Sedan gick optikern igenom mina alternativ.

– Laseroperation ville hon inte rekommendera eftersom jag är så pass ung. I så fall skulle jag behöva vänta eftersom det finns en risk för att min syn kan försämras lite till. Synen ska ha varit stabil i ett par år innan man gör en laserbehandling. Men en operation av ögonen är ändå inte något som lockar mig.

– När optikern berättade om nattlinserna tyckte jag däremot att det lät som en magisk idé! Jag bestämde mig direkt för att testa dem fastän jag inte har varit bekväm med linser tidigare. Det lät alldeles för bra för att inte våga ta chansen.

– Priset, cirka 3 000 kronor om året, tvekade jag inte över. Det kostar ju ungefär lika mycket att ha glasögon och vanliga linser. I priset ingår också flera kontroller och undersökningar under resans gång, för att försäkra sig om att allt fungerar tillfredsställande.

 Nattlinserna specialbeställdes efter ögonundersökningen och sedan fick Anna hämta ut dem hos optikern. Det första hon upptäckte var att de är lite hårdare än vanliga daglinser.

– De är inte lika bekväma som vanliga linser, säger hon. Men jag sätter ju in dem i ögonen när jag går och lägger mig. Då jag stiger upp tar jag ut linserna, så jag hinner knappt känna av dem. Dessutom vande jag mig snabbt vid dem.

– Jag har till och med haft nattlinserna någon timme ibland när jag varit vaken, till exempel då jag kommit på att jag måste tömma diskmaskinen eller hänga tvätt efter jag lagt mig. Det går bra att använda dem trots att jag inte sover.

 Det tog cirka tre veckor innan nattlinserna började ge full effekt för Anna. Under den tiden hade hon endagslinser. Sedan dess har hon sluppit använda glasögonen, till sin stora glädje.

– Egentligen är det helt galet att det fungerar! Tänk att mina synproblem har försvunnit tack vare nattlinserna. Det är fortfarande lite svårt att förstå, säger Anna glatt.

– Idag skulle jag aldrig kunna tänka mig att ha något annat, så nöjd är jag! Jag har till och med skippat att sätta in linserna ett par nätter i rad, och ändå haft perfekt syn nästa dag.

– Om jag hoppar över ett par gånger måste jag däremot använda linserna varje natt under en vecka efteråt, för att den goda synen ska hålla i sig. Men jag kan strunta i att ha linserna en natt varje vecka utan problem!

 Det betyder att Anna kan åka i väg på en övernattning nuförtiden utan att behöva packa linser och linsvätskor. Hon kan också simma i bassäng utan att behöva oroa sig för att tappa en lins. Med andra ord har hon fått ett friare liv och slipper strula med glasögon eller linser på jobbet. Istället för att bära glasögon 16 timmar om dygnet, har hon numera nattlinser i 8 timmar. Det är allt som behövs.

– Jag ger nattlinserna 9 poäng på en 10-gradig skala. Orsaken till att jag inte ger 10 poäng är hårdheten på linserna.

– Men jag är ändå mer än tacksam. Äntligen har jag hittat något som fungerar för mig!

 

 

Optiker Catarina Ericson:
Det är en väl beprövad lins

Jag sover bort mitt synfel! Catarina Ericson är optiker och driver synkliniken C-Optik i Kalmar. Hon har arbetat som optiker i 28 år och är vidareutbildad i USA inom ögonhälsovård och ögonsjukdomar. Hon vidareutbildar även optiker.

 

Vad menas med nattlinser?

– Det är linser som du sätter i ögat när du lägger dig och tar ut när du vaknar nästa morgon. Linsen är skapad för att ha när du sover men går även att använda dagtid, vilket dock inte behövs. Det är en väl beprövad lins, specifikt tillverkad för ditt öga, som fungerar mycket bra för de flesta.

 

Vad är det som händer i ögat under natten?

– Hornhinnan, som sitter längst fram på ögat, omformas och plattas till av nattlinsen som är lite hårdare än vanliga linser. På så vis får du en bra synskärpa och slipper använda glasögon eller linser på dagen. Du blir med andra ord rättsynt, en effekt som sitter kvar i minst 16 timmar. Många får så god effekt att de slipper använda nattlinserna varje natt, det kan räcka med sex nätter i veckan eller kanske bara varannan natt.

 

Vem kan använda nattlinser?

– Närsynta med en styrka upp till -4,5 och astigmatiker (då hornhinnan har en oregelbunden krökning) med en styrka upp till -1,25. Översynta kan dock inte ha dem.

 

Vilka är fördelarna med nattlinser?

– De är särskilt lämpliga för dem som inte vill använda glasögon eller linser på dagtid, till exempel de som sysslar med olika sporter. Olika yrkesgrupper, som poliser och frisörer, brukar även tycka att det är positivt att slippa glasögon och linser, liksom dem som arbetar i torra och dammiga miljöer.

– En del linsbärare besväras ibland av att vanliga linser skaver i ögat. Andra har problem med torra ögon. Det slipper du med nattlinser.

Nattlinser rengörs med en speciell tvål och håller i ett år. Du slipper byta oftare eftersom hållbarheten är längre med de här lite hårdare linserna.

 

Hur provar du ut nattlinser?

– Först gör jag en noggrann synundersökning. Det måste vara exakt rätt styrka för att linserna ska fungera. Sedan tar jag en bild med en topograf, ett mätinstrument som mäter hornhinnans kurvatur och ytstruktur. Nattlinsen specialtillverkas sedan enligt denna kartbild.

– Det tar mellan 3 dagar till 6 veckor innan du får full effekt av nattlinserna. Tiden varierar beroende på hur formbar hornhinnan är och hur svår astigmatism du har. I början görs täta kontroller för att följa förändringsprocessen i hornhinnan.

 

Forskas det inom området?

– På senare tid har vi förstått att det går att hämma utvecklingen av närsynthet hos dem som börjar med nattlinser som barn. Om du skaffar nattlinser när du börjar utveckla din närsynthet, vanligen mellan 10-14 års ålder, kan du få mindre besvär än annars. Men då måste du, som sagt, börja med linserna tidigt i förloppet.

 

 

Scroll to Top