8 myter om mat

Blir man fet av potatis? Är det farligt att äta salt? Och kan man få kramp om man badar direkt efter maten? Här avlivas åtta vanliga myter om mat!

8 myter om matProfessor Stephan Rössner har i mer än 40 år arbetat med kost, motion, livsstil och hälsa. I sin nya bok Myter om mat (Ica Bokförlag) har han samlat seglivade myter om mat, alkohol och moral. Här är åtta välkända myter ur boken:

 

1. Man får finnar av choklad

Choklad får ofta skulden för fetma, dåliga tänder och slö karaktär. Men flera moderna undersökningar visar att detta är en orättvis anklagelse. Fettsyresammansättningen i kakaosmör kan till och med höja halten av det så kallade goda HDL-kolesterolet i blodet, vilket motverkar åderförkalkning. Att man får finnar av choklad är en myt. Sannolikt väcks intresset för choklad i tonåren, ungefär samtidigt som finnarna börjar spöka, vilket kan leda till att olyckliga ungdomar drar förhastade slutsatser.

 

2. Det är farligt att äta salt

Kopplingen mellan salt och blodtryck är känd sedan länge. Ett sänkt saltintag skulle visserligen kunna minska förekomsten av högt blodtryck i befolkningen, men sannolikt gäller det bara personer som är saltkänsliga. För många andra gör saltinnehållet i kosten varken till eller från för blodtrycket och om man genomför åtgärder för att påverka befolkningens matvanor innebär det att många blir av med en krydda de gillar, helt i onödan.

 

3. Det finns plastkulor i bordsmargarin

Myten om att margarin innehåller plastkulor tycks ha uppstått i början av 1970-talet och en undersökning visar att var tredje svensk fortfarande tror på denna myt. En förklaring kan vara att alla margariner innehåller vatten och mjölk, som är blandat i fettet. I ett mikroskop ser det ut som små kulor. Det finns naturligtvis inga skäl till att blanda plast i margarin. Råvaran är billig och det finns ingen som helst ekonomisk vinst för tillverkarna med att tillföra plastkulor.

 

4. Man blir åderförkalkad av mjölk

Åderförkalkning är en vanlig förekommande beteckning på vad som händer med våra artärer när vi åldras. Det finns inget samband mellan mjölkens kalkhalt och åderförkalkningen i de olika kärlsystemen i kroppen. Begreppet åderförkalkning är egentligen missvisande och man har gjort många försök att byta ut det mot åderförfettning, vilket är vad det egentligen handlar om. Feta produkter, oavsett vilka de är, ökar risken för åderförkalkning.

 

5. Man ska dricka minst åtta glas vatten om dagen

I Sverige sägs det att vi ska dricka åtta glas vatten varje dag, men det finns faktiskt inte något som helst vetenskapligt underlag för att man ska dricka dessa mängder. Många klarar sig mycket väl på mindre vatten än så, speciellt med hänsyn till att vi får i oss mycket vätska genom maten.

 

6. Man får inte dricka alkohol när man tar penicillin

Detta är en utspridd myt och ingen vet egentligen varifrån den kommer. Läkare tycker väl i allmänhet att det är alldeles utmärkt om folk skär ner på sitt alkoholintag och har väl därför inte haft någon större anledning att avliva myten. Det är tänkbart att myten har uppkommit därför att penicillin används vid svåra sjukdomstillstånd av olika slag och vid dessa är det naturligtvis olämpligt att använda alkohol.

 

7. Man blir fet av potatis

Man blir inte fetare av potatis än av någon annan mat, all mat innehåller ju kalorier. Idag är vårt stora problem att många äter mer än vad de förbrukar, men potatisen i sig har ingen som helst förmåga att göra oss fetare än något annat livsmedel. Potatis innehåller C-vitamin och är rik på kalium. Det är vanligt att framför allt äldre människor förlorar kalium och potatisen är en viktig kaliumkälla för många äldre.

 

8. Man får inte bada direkt efter maten

Alla har vi väl hört en orolig mamma varna sina barn för att gå och bada direkt efter maten. Efter en måltid dirigeras mer av kroppens blodflöde till mag-tarmkanalen för att ta hand om maten. Det skulle i princip kunna innebära att det cirkulerande blodet stjäls från musklerna. Men flytkraften påverkas inte av att mer blod dirigeras om till magen. Vi flyter inte på musklerna utan på luften i lungorna och på kroppsfettet. Det driver inga mätta lik omkring i vattnet i simhallarna. Myten kan avlivas.

Scroll to Top