Så får du en lugn och platt mage!

När magen är svullen som en ballong känns det mesta obekvämt i tillvaron. Men en orolig mage kan hitta lugnet igen. Börja med att se över vad du äter – och hur.

5 vanliga magbesvär

IBS…

… står för irritable bowel syndrome. Tillståndet kallas ibland också för kolon irrritabile. IBS är ett samlingsnamn för magproblem som obehag i magen, diarré, gaser, svullen buk och en känsla av uppkördhet. IBS smittar inte och kan heller inte utvecklas till cancer eller någon annan allvarlig sjukdom.

Mellan 10 och 15 procent av befolkningen är drabbad i olika grad, sjukdomen är vanligare bland kvinnor och börjar oftast i 30- till 40-årsåldern. Orsakerna till IBS är inte kända men förmodligen handlar det om en kombination av psykologiska faktorer, tidigare infektioner, kostfaktorer och tarmens bakterieflora.

 

IBD…

… är ett samlingsnamn för bland andra sjukdomarna Crohns sjukdom och Ulcerös kolit. Diagnosen sätts av specialistläkare efter en noggrann utredning. IBD behandlas olika utifrån sjukdomstyp och svårighetsgrad, alltid i samråd med läkare.

 

 

Laktosintolerans…

… innebär en överkänslighet – inte allergi – mot mjölksocker (laktos) som finns i mjölk. Tarmen kan inte bryta ner mjölksockret, istället börjar bakterierna jäsa i tarmen och vanliga symtom är gasighet, diarré och magont. Laktosintolerans är ofarligt, det ger inga följdsjukdomar men besvären kan upplevas som jobbiga.

Besvären kan undvikas om man minskar intaget eller helt undviker att äta laktoshaltiga produkter.

 

Tarminfektion…

… kan orsakas av bakterier, virus eller parasiter som man oftast får i sig via mat – så kallad matförgiftning. En matförgiftning går oftast över av sig själv men är du sjuk i feber eller kräks i flera dagar ska du söka hjälp hos sjukvården. 

 

Glutenintolerans…

… kallas också för celiaki. Det gluten som finns i vetemjöl, råg och korn gör magen orolig och vanliga symptom är diarré, gaser och magsmärta som ofta kommer i direkt anslutning till att man ätit mat som innehåller gluten. Glutenintolerans är till viss del ärftligt. Den som är glutenintolerant och undviker att äta gluten kan ofta få en helt normalfungerande mage igen.

Så får du en lugn och platt mage!

 

Att magen är svullen, orolig och uppkörd är ett av de allra vanligaste skälen till att vi söker hjälp hos läkare.

– Många patienter som kommer till mig är oroliga för att de drabbats av en allvarligare sjukdom. Oftast gör vi en ordentlig utredning, berättar Rickard Lagerqvist, allmänpraktiserande läkare i Stockholm.

 

Visst finns det risk för att man lider av en sjukdom om magen krånglar och är spänd. Men vanligtvis hittar varken husläkaren eller specialister någon tydlig orsak till besvären.

– Problemen är allt som oftast kopplade helt eller delvis till stress. Magen slutar ju arbeta när vi blir stressade och då blir det ofta uppkört, gasigt och ibland också smärtsamt i magen, säger Rickard.

 

En gasig mage stör sällan själva näringsupptaget nämnvärt. Men den kan påverka livskvalitén. Att gå med uppsvullen mage länge kan påverka oss psykiskt. Rickard har mött många patienter som blivit mer eller mindre nedstämda, eller börjat begränsa sina liv, för att magen bullrar och bråkar.

– Det är inte kul att gå runt och känna sig som om man är gravid med luft, säger han.

 

Det finns inga snabba enkla lösningar.

– Men det finns bra saker man kan göra så att man mår bättre. Under förutsättningen att man uteslutit andra sjukdomar, så landar det ofta i att man får testa själv vad som kan minska just ens egna besvär.

 

Mjölk och mjöl

Det vi stoppar i oss påverkar såklart magen. Det finns en hel del födoämnen som, ibland kombinerat med stress, kan ge upphov till svullen mage.

– Både laktos- och glutenintolerans kan ge den här typen av symptom. Vissa grönsaker är också extra gasbildande, och vissa personer kan ha svårt för mycket fibrer, säger Rickard.

 

Din husläkare kan hjälpa dig att göra ett test som visar om du är intolerant, självtester finns också att köpa på apoteket. Laktosintolerans är inte en sjukdom, det är bara ett fåtal människor av jordens totala befolkning som tål laktos, alltså mjölksocker. Vi som bor i Norden tål laktos i större utsträckning än de flesta andra.

– Är du inte intolerant så är det ändå en doseringsfråga för många, säger Rickard.

 

Så får du en lugn och platt mage!I västvärlden, och i synnerhet här i norden, ingår mjölkprodukter som en del av vår dagliga kost. Fil till frukost, ett glas mjölk till maten, kanske en latte på eftermiddagen och en kula glass framåt kvällen. Det kan bli för mycket laktos, även för den som inte är uttalat intolerant.

– Mängden kan i sig sätta igång en jäsning i magen som ger gaser och uppkördhet.

 

Överkänslighet däremot, det är något annat. Det kan variera över tid och påverkas också av andra yttre faktorer.         

– God sömn och motion hjälper magen att må bra och jobba på i rätt tempo.

 

Stress, oro och stillasittande kan däremot leda till att magen börjar krångla.

– Magens välmående är, som så mycket annat i vår kropp, mycket individuellt. Har man en gasig och ovanligt uppsvälld mage kan man göra en hel del själv för att klura ut om man kanske är överkänslig mot någonting, eller om något kanske kan hjälpa magen på traven.

– Att utesluta ett födoämne i taget under ett par veckor kan vara ett effektivt sätt att ta reda på vad just din mage reagerar extra mycket på, säger Rickard.

 

Att äta på regelbundna tider, motionera och försöka sova gott om natten är också viktigt. Ofta hänger magproblem samman med hela livsstilen.

– Det handlar ofta om att förändra hela sin livsstil. Det kan vara en rejäl utmaning.

 

Har du bestämt dig för att försöka få ordning på magen? Då har du mycket att vinna, oavsett när du tar tag i problemet. Det spelar inte någon roll om du gått länge med en stökig mage, eller om du bara besvärats en kortare tid.

– Kroppen har en fantastisk förmåga att återhämta sig, och magens funktion blir som tur är sällan sämre över tid, säger Rickard.     

 

Uppsök alltid läkare om:

• Du har haft diarré eller varit lös i magen i mer än en vecka. Har du varit utomlands eller känner dig allmänpåverkad bör du söka tidigare.

• Du har blod i avföringen.

• Du tappar i vikt fastän du äter normalt.

• Du mår illa ofta.

 

Så får du en lugn och platt mage!De goda bakterierna – funkar inte för alla

Numera finns gott om mjölkprodukter i mejerihyllan som innehåller så kallade goda bakterier, de säljs med löften om att de är bra för magen, att de kan hjälpa magens naturliga bakterieflora på traven. Men äter man sådana produkter för att bli av med exempelvis uppkördhet kan de – om man är känslig för laktos – istället orsaka mer besvär eftersom laktosen gör magen orolig.

 

 

Bubblig mage – 3 vanliga orsaker

 

1. Fibrer

Att äta fibrer är nyttigt, har vi ju fått lära oss, och det stämmer. För de flesta av oss hjälper fibrerna till att hålla tarmen igång och gör att vi håller oss mättare längre. Men vissa magar är mer känsliga än andra mot just fibrer. Det är kolhydraterna som finns i vissa fibrer som inte bryts ner helt tunntarmen. Istället förs de vidare till tjocktarmen, där nedbrytningsprocessen kan vara gasbildande.

Gör en fiberrening

Om du märker att fibrer gör dig uppblåst, prova att med hjälp av en så kallad fiberrening hitta din egen fiberbalans. Låt magen helt vila från fibrer några dagar, introducera sedan fibrer, en sort i taget under några dagar åt gången. Noter vad just din mage reagerar på och vad som inte känns av alls.

Källa: Magen – bakterier, buller och brak av Peter Benno.

 

2. Läkemedel

Vissa läkemedel har som bieffekt att de påverkar mag-tarmkanalen. Du kan bli gasig, få diarré eller bli förstoppad. Din läkare kan hjälpa dig att se över dina mediciner om du märker att någon verkar påverka magen.

 

3. Hormoner

Många kvinnor upplever att magens mående förändras i takt med menycykelns hormonsvängningar. Uppkördhet, diarré eller överkänslighet kan komma exempelvis i anslutning till mens eller ägglossning.

 

 

Mat som kan göra dig uppblåst:

Fullkornsbröd

Müsli

Kål – exempelvis vitkål, rödkål, broccoli, blomkål.

Lök – i princip alla sorter är mer eller mindre gasbildande.

Baljväxter – ärtor, linser och bönor.

Frukt – torkad frukt är oftast värre än färsk.

Fruktjuicer

Scroll to Top