Naturliga hormoner tog Lotten genom klimakteriet

Lotten Odh hade precis fyllt 50 när hon drabbades av vallningar, ledvärk och hjärtklappning – hon hade hamnat i klimakteriet. Men lidandet blev inte långvarigt. Med hjälp av naturliga hormoner mår hon nu bättre än någonsin.

Bioidentiska hormoner…

… har en sammansättning som ligger närmare strukturen hos kvinnors kroppsegna hormoner, än syntetiskt framställda hormoner. Även bioidentiska hormoner tas fram i laboratorier och är därför läkemedelsklassade, vilket innebär att det behövs recept för att kunna köpa dem.

Mer info!

Mer information om bioidentiska hormoner finns på www.hormonharmoni.se och www.mialundin.se

Läs!

Harmoniska hormoner (Ica Bokförlag) av Lotten Odh och Marlene Gustawson och Kaos i kvinnohjärnan (CHNU) av Mia Lundin.

Naturliga hormoner tog Lotten genom klimakteriet

 

Strax innan Lotten Odh skulle fylla 50 dog hennes man. En fruktansvärd tid följde och förutom sorgearbetet gick hon igenom en uppslitande arvstvist.

– Jag mådde verkligen dåligt under den här perioden, berättar hon när vi ses i hennes lilla hemtrevliga lägenhet i centrala Stockholm.

 

Att känna sig deprimerad efter en nära anhörigs bortgång är ju en fullt naturlig reaktion men efter några månader fick Lotten besvär som hon inte kunde relatera till sorgen över att hennes man hade gått bort.

– Jag fick hjärtklappning, ledvärk, stora humörsvängningar och vallningar. Vissa dagar fick jag byta kläder varje timme, säger hon.

 

Lotten fick även svårt att sova och när hon gick till läkaren fick hon inte fler råd än att hon skulle ta sömntabletter. Men problemen fortsatte och till slut blev hon skickad på utredning för både hjärtat och för reumatism, men läkarna hittade ingenting som visade på att hon var sjuk.

 

I ren desperation började Lotten leta efter information om symtom som stämde överens med hennes egna och det enda hon tyckte passade in var klimakteriebesvär. När Lotten tog upp sina funderingar med sin gynekolog, bekräftade hon vad Lotten anat. Hon hade kastats in i klimakteriet på grund av den stress som dödsfallet skapat.

– Det är tydligen inte så ovanligt men jag trodde inte det var sant, säger Lotten som idag är 56 år. Samtidigt var det skönt att få en förklaring på alla oförklarliga och jobbiga symtom.

 Naturliga hormoner tog Lotten genom klimakteriet

Åkte till USA

Lotten fick hormontabletter utskrivna av sin läkare och efter en tid kände hon sig bättre. Men när hon en tid senare råkade ut för en trafikolycka kunde hon inte fortsätta med de hormonpreparat hon fått, eftersom de ökade risken för blodpropp, vilket skulle innebära en stor risk för Lotten som hade fått en allvarlig blödning i foten.

 

När klimakteriesymtomen kom tillbaka började hon därför leta efter alternativ till sin behandling och hittade något som kallas bioidentiska hormoner, som är vanliga i USA och mer liknar våra egna hormoner än de syntetiska preparat som generellt erbjuds svenska kvinnor.

– Svenska läkare kan skriva ut recept på bioidentiska hormoner, men det var få svenska läkare som kände till preparaten och visste hur de skulle doseras, säger Lotten, som åkte till USA för att få hjälp.

– Där hade de kunskap om vilka doser som gällde och jag kunde, efter att ha genomgått olika tester av mina hormonnivåer, få hjälp att få de hormoner jag behövde, berättar hon.

 

Bioidentiska hormoner har en sammansättning som ligger närmare strukturen hos kvinnors kroppsegna hormoner, jämfört med de syntetiskt framtagna hormoner som generellt används i Sverige idag, och har under många år skrivits ut till amerikanska kvinnor med klimakteriebesvär.

 

Eftersom kunskapen inte är så stor på området här i Sverige startade Lotten, tillsammans med kollegan Bella Tidblad, sajten Hormonharmoni.se, för att sprida den information hon själv hade önskat sig om bioidentiska hormoner. Hon har dessutom precis kommit ut med boken Harmoniska hormoner (Ica Bokförlag), som handlar om hur man håller hormonerna i balans under klimakteriet. I boken tar hon och medförfattaren Marlene Gustawson upp allt från livsstilsförändringar vid klimakteriebesvär till behandling med hormonpreparat.

– Jag tror att många klarar sig bra med att se över sin livsstil, vad man äter, att man rör på sig och inte stressar för mycket. Men så finns det andra som precis som jag får symtom som är så kraftiga att det kan behövas extra hormoner, säger hon.

 

Naturliga hormoner tog Lotten genom klimakterietFörsöker leva sunt

Eftersom Lotten tidigare i livet varit mycket sjuk, hon fick en hjärntumör när hon var 35 år och har även haft en del svåra infektionssjukdomar, så har det länge varit naturligt för henne att äta en välbalanserad kost och att ta hand om sig själv. Men i samband med att hon fick klimakteriebesvär, så har hon börjat tänka än mer på hur hon lever.

– Jag är inte fanatisk utan dricker vin, äter rött kött och dricker kaffe, men jag tänker på vad jag äter till vardags och försöker hålla mig till sådant jag mår bra av.

 

Lotten undviker till exempel vitt mjöl och mjölk, eftersom hon inte mår bra av det, och hon äter generellt mycket grönsaker och frukt. När hon äter kött så väljer hon ekologiskt, helst från djur som fått gå ute och beta gräs.

– Annars förlorar man de viktiga omega 3-fettsyrorna, klargör hon.

 

Om det blir för mycket av det goda gör Lotten gärna en detox, då hon avstår från alkohol, kaffe, kött och fisk, och äter extra mycket grönsaker under en eller några veckor. Då brukar hon känna att hon kommer i balans igen, vilket också påverkar hennes klimakteriesymtom på ett positivt sätt. Även sömn och motion påverkar hormonbalansen i kroppen, vilket Lotten tagit fasta på.

– Jag försöker sova ordentligt, sju till åtta timmar per natt, jag motionerar åtminstone genom att ta en halvtimmes promenad varje dag, gärna före frukost, och stressar av med meditation och yoga.

 

Även Lottens 22-åriga dotter är intresserad av mat och träning och hur det påverkar kroppen, så de lagar gärna mat och tränar tillsammans.

 

Trots att Lotten bor mitt i centrala Stockholm har hon nära till ett naturområde dit hon gärna tar sig för att vistas i naturen och promenera, ibland jogga om den tidigare skadade foten tillåter.

– Det har hjälpt mig att må bra. Både motionen och att vistas i naturen gör att jag känner lugn och ro, samtidigt som jag slipper mina klimakteriebesvär.

 

 

Naturliga hormoner tog Lotten genom klimakteriet

Så balanserar du hormonerna

Mia Lundin är barnmorska och sjuksköterska, specialiserad på behandling av hormonella rubbningar som PMS, övergångsbesvär och klimakteriebesvär. Hon är sedan 18 år verksam i USA där hon driver kliniken The center for Hormonal & Nutritional Balance Inc. Hon har även skrivit boken Kaos i kvinnohjärnan (CHNU).

 

Vad händer hormonellt i kroppen under klimakteriet?

– Under klimakteriet slutar äggstockarna att producera östrogen, progesteron och det mesta av testosteronet, vilket ger många kvinnor symtom som vallningar, insomningssvårigheter, depression, ångest, panikattacker, torr slida, oregelbundna hjärtslag, minnesförlust och hjärndimma.

 

Hur mycket påverkar livsstilsfaktorer som kost, motion och stress?

– Ju hälsosammare man lever och ju mindre stress man utsätter sin kropp för, desto längre kommer hormonerna att vara i balans.

 

Vilka råd vill du ge en kvinna i klimakteriet som lider av hormonobalans?

– Se över din livsstil och skapa balans genom att använda bioidentiska hormoner. Genom att identifiera ditt näringsbehov, reducera stress, göra livsstilsförändringar och att tillföra bioidentiska hormoner kan du få tillbaka ditt liv igen om du har stora besvär.

 

Vilka är fördelarna med bioidentiska hormoner framför syntetiska?

– Till skillnad från kemiskt förändrade syntetiska hormoner har bioidentiska hormoner samma molekylstruktur som de hormoner som kroppen producerar. Därför känner kroppen igen dem och samspelar med dem på samma sätt som den skulle samspela med hormoner som producerats i dina äggstockar. Det görs fler och fler undersökningar om bioidentiska hormoners säkerhet och effektivitet och även om utvecklingens hjul ibland snurrar långsamt blir bevisen för fördelarna med behandling med bioidentiska hormoner allt fler.

 

Hur ser det ut i Sverige i dag när det gäller bioidentiska hormoner?

– Kunskapen är generellt väldigt låg bland läkare och gynekologer. Det finns bioidentiskt östrogen, men läkare känner ofta inte till vilka preparat som är bioidentiska och vilka som är syntetiska. Bioidentiskt progesteron för klimakteriebesvär finns ännu inte på den svenska marknaden, men läkare kan söka licens för att skriva ut det till sina patienter.

 

Hur tror du att det ser ut om fem-tio år i Sverige på det här området?

– Som det gör i USA, det vill säga att bioidentiska hormoner finns tillgängliga på vanliga apotek.

Scroll to Top