Rädda hörseln – tips och goda råd

De flesta av oss hör sämre med åren. Vi börjar tycka andra talar otydligt, vi måste fråga om. Men idag finns mycket hjälp att få. Och det handlar inte längre om otympliga hörapparater. Den tekniska utvecklingen har gjort hjälpmedlen nästan helt osynliga.

Hjälp för nybörjaren:

 

Har du något nedsatt hörsel, men ännu inte känner dig redo för en hörapparat? Nu finns den digitala hörselförstärkaren AMP. Det är en minimal förstärkare, som passar många olika typer av hörselnedsättningar och den är så liten att den nästan inte syns inne i örat. Den är speciellt framtagen för dem som provar ett hörselhjälpmedel för första gången. AMP kostar något över 2 000 kronor och finns hos hörselföretag runt om i landet. Mer information hittar du på starkeyamp.se

 

Här är några tecken på att du hör dåligt:

 

Här är några tecken på att du hör dåligt:
Du tycker att andra talar otydligt och svagt

Du hör inte när många talar samtidigt

Du märker att det ena örat hör sämre än det andra

Du ber ofta människor upprepa vad de säger

Du måste fråga om

Du tycker att du har lock för örat eller att det susar och piper

Du måste höja ljudet på tv:n eller radion

 

Goda råd för dig som hör dåligt:

 

Goda råd för dig som hör dåligt: 

Se den du talar med i ansiktet

Be personer i din omgivning att tala tydligt och röra ordentligt på läpparna

Ta bort störande ljud och slammer i din omgivning

Förstärk ringsignalen på telefonen och dörrklockan

En vibrator som kopplas till väckarklockan kan vara till god hjälp

Koppla ljudet från radion och tv:n direkt till hörlurar

 

Så fungerar hörapparaten:

 

Så fungerar hörapparaten:

Det finns idag många olika sorters hörapparater. En vanlig typ är “Bakom örat-apparaten”, som förstärker ljudet med en smal slang som leds in i örat. Den anpassas till de frekvenser där örat hör sämst.

“Allt i örat-apparaten” är mycket liten och får plats inne i örats hörselgång.

Digitala hörapparater har en liten dator i sig och känner av att ljudstyrkan blir lagom. Den kan också programmeras för olika ljudmiljöer. De flesta hörapparater är numera digitala och finns både som bakom-örat och allt i-i örat modeller.

Källa: Hörselskadades Riksförbund och 1177.

 

Rädda hörseln - tips och goda råd
Börjar du höra sämre på en aörat? Då är det dags att boka tid för ett hörselprov på vårdcentralen.

1, 3 miljoner svenskar har problem med hörseln. Ungefär 367 000 bär hörapparat. Men faktum är att dubbelt så många skulle behöva ett hörselhjälpmedel. Och slippa säga: Förlåt jag hörde nog inte riktigt vad du sa… En god hörsel ökar självkänslan.

Vi får tyvärr nästan alla sämre hörsel med åren, men problemen kan också bero på allt från en oförarglig vaxpropp till bullerskador och ärftliga förändringar. Också vid tinnitus, ljudfenomen i örat, förekommer ofta hörselskador.

Den vanligaste typen av hörselnedsättning kallas sensorineural hörselnedsättning. Den orsakas av bland annat ålder, ärftlighet, buller, sjukdomar, som Menières sjukdom, eller olika mediciner, som till exempel vissa typer av antibiotika. När det gäller dålig hörsel på grund av åldrande beror det på att hårcellerna i hörselsnäckan slits ner med åren och försvinner.

Om du märker att du börjar höra sämre, är det dags att boka tid för ett hörselprov på vårdcentralen. Kanske är det något som går lätt att åtgärda, som en vaxpropp eller en öroninflammation. Eller också kanske du behöver ett hörselhjälpmedel, som provas ut av en audionom. Valet av hörapparat beror på din vardagsmiljö och hur din hörselskada ser ut. Det är bra att veta att det alltid finns någon hjälp att få vid nedsatt hörsel!

Drabbas du av en hörselskada tappar du vissa frekvenser i hörseln. Vid en bullerskada kan de höga, ljusa tonerna försvinna och det blir svårt att höra till exempel barnröster, fågelsång eller syrsor.

Idag är det inte alls “skämmigt” att bära hörselhjälpmedel. Och vi söker också numera hjälp tidigare. De gamla, otympliga hörapparaterna, har ersatts av tekniska små underverk, som knappt syns. I vissa fall är de faktiskt nästan helt osynliga. Hörapparater är tyvärr inte billiga, de kan kosta över 10 000 kronor, men i en del landsting kan du få bidrag. Fråga på vårdcentralen!

 

Scroll to Top