Mörka kläder kan ge dig hudproblem!

Färgerna i syntetiska kläder kan ge kontaktallergi. Det gäller främst svarta plagg men även andra kraftiga färger kan ge hudproblem. För den som drabbas finns ingen bot men många tips hur man undviker problemen.

Minska risken för hudbesvär!

För att minska risken för kontaktallergier på grund av kläder finns det ett par enkla knep:

• Tvätta alla nya kläder. Innan man börjar använda nya kläder, tvätta dem för att få bort åtminstone en del av allergiframkallande ämnen. Det kan vara överskott av textilfärger, men även andra ämnen som kan framkalla problem. Råden om tvätt före användning gäller även andra textilier som huden kommer i kontakt med, till exempel handdukar och lakan.

• Välj rätt material. Naturmaterial som bomull och linne färgas inte med den typ av textilfärger som är mest allergiframkallande. Därför är kläder av naturmaterial att föredra, jämfört med syntet.

• Läs innehållsdeklarationen. Det behövs bara en liten del syntetmaterial i kläder för att problemet med kontaktallergi på grund av textilfärg kan uppkomma. Till exempel ett par byxor som innehåller 90 procent linne, men där tio procent är syntet kan syntetfibrerna vara färgade med dispersionsfärger och det kan räcka för att ge kontaktallergi.

• Hellre vitt än svart. Den som använder kläder av syntet till exempel när man tränar och svettas mycket kan minska risken för kontaktallergi genom att välja en ljus tröja istället för en svart. Ljusa kläder innehåller mindre av de allergiframkallande dispersionsfärgerna.

Mörka kläder kan ge dig hudproblem!
Vissa nyanser av blå färg i syntettyger kan också ge allergiska hudproblem. 

Eksem, vätskefyllda blåsor, klåda eller bara en lätt hudrodnad. Den som har kontaktallergi mot textilfärger kan drabbas av både lättare och riktigt svåra besvär.

– Det är i första hand dispersionsfärger, den typ av färger som används för att färga syntettyger, som kan ge de här symtomen hos en del personer, säger Kristina Ryberg, överläkare vid hudkliniken, Uddevalla Sjukhus.

Kristina Ryberg skrev för ett år sedan sin doktorsavhandling om just sambandet mellan textilfärger och kontaktallergi. Arbetet gjordes vid yrkes- och miljödermatologiska avdelningen vid hudkliniken i Malmö.

– Svarta plagg i syntetmaterial kan vara extra försåtliga. De är ibland inte färgade enbart med svart färg utan kan också innehålla andra dispersionsfärger, till exempel orange eller röd färg för att ge rätt nyans av svart. Även vissa nyanser av blått kan ge hudproblem.

Klädbyte hjälper
I syntetmaterial släpper färgerna lätt från fibrerna och kommer på så sätt i kontakt med huden. När det gäller naturmaterial som bomull och linne så binds textilfärgerna till fibrerna på ett annat sätt, och risken för kontaktallergier är inte alls lika stor.

I sin doktorsavhandling visade Kristina Ryberg, att cirka 18 procent av drygt 1 700 patienter, som sökte för hudbesvär, misstänkte att just deras kläder var orsaken till problemen.

Eftersom det handlar om kontaktallergi finns egentligen bara en behandling som hjälper – att byta ut de kläder som orsakar problemen. Den som en gång fått kontaktallergi på grund av textilfärger kan få problem av andra färger många år senare.

– I svart hårfärg finns ofta ett ämne, fenylendiamin, som kan ge hudproblem om man tidigare haft problem med textilfärger. Detsamma gäller så kallade turisttatueringar – tatueringar, som försvinner efter ett par veckor och där samma färgämne används. Sådana tatueringar är tyvärr vanliga på många semesterorter utomlands.

Livslångt problem
Kristina Ryberg berättar om en patient, en tonårsflicka som fick hudproblem när hon använde tunna hudfärgade knästrumpor av syntet. Den patienten hade som liten fått göra just en turisttatuering och då blivit allergisk mot fenylendiamin. När hon flera år efteråt använde färgade strumpor räckte det för att ge besvär.

– Allergin finns kvar i kroppens “minne”. Kontaktallergin är inget som försvinner eller “växer” bort. Den finns kvar hela livet.

Kontaktallergier upptäcks genom så kallat lapptest, då man sätter ett stort antal lappar på ryggen på den person som ska testas. Under lapparna finns en låg koncentration av olika ämnen som är kända för att kunna ge kontaktallergi. En person som är allergisk mot något av ämnena får en eksemreaktion på platsen där ämnet har suttit.

– På de flesta hudkliniker ingår inte någon lapp med markör för textilfärger när man testar för allergier, säger Kristina Ryberg. Jag hoppas dock att det kommer i framtiden, för då kanske vi kan minska risken för oupptäckta allergier.

Scroll to Top