Nu behöver jag inte ha ont i magen – min IBS är borta!

Det känns som att ha fått ett nytt liv. Att inte längre ständigt behöva tänka på var närmsta toalett finns. Att slippa uppblåst mage och kläder som sitter åt. Lycka för Caroline Friberg i Göteborg, är att kunna sätta sig ned vid matbordet och äta vad hon vill.

Antibiotika mot IBS

Allt större intresse ägnas nu åt att utveckla mediciner mot IBS. Den ansedda medicinska tidskriften New England Journal of Medicine publicerade nyligen resultat från en 10 veckors studie med Rifaximin, antibiotika, som visade på mycket positiva resultat. Redan efter två veckor med Rifaximinbehandling, tre gånger per dag, fick IBS-patienterna mindre besvär med diarré, gaser och förstoppning. Forskare går nu vidare för att hitta ett eventuellt samband mellan bakterier i magen och IBS.

Rifaximin är ännu inte godkänt som medicin mot IBS, varken i USA eller i Sverige.

Mer information från patientförening

Riksförbundet för Mag- och tarmsjuka är den patientförening som tillvaratar IBS-patienternas intressen. På föreningens hemsida www.magotarm.se finns mycket information om både IBS och andra magsjukdomar.

Nu behöver jag inte ha ont i magen - min IBS är borta!
När Caroline var som sjukast, klarade hennes mage nästan inga grönsaker. Numera kan hon välja det hon tycker är gott och matlagning har blivit ett stort intresse.

Lycka är också att kunna resa och slippa oroa sig för att vara för långt borta från en toalett. Lycka är dessutom att kunna köpa kläder som sitter åt, utan att oroa sig för att magen ser ut som en ballong.

– Det känns som jag fått ett nytt och mycket bättre liv sedan jag fick ordning på min mage. Nu kan det till och med gå flera timmar utan att jag ens behöver tänka på magen – det känns helt underbart!

Caroline Friberg, 35 år, från Göteborg, slår ut med armarna och ser väldigt nöjd ut! Sedan ett par månader tar hon en ny sorts kosttillskott, fibertabletterna Stomacol, och hennes magproblem har nästan helt försvunnit.

– Nu kan jag leva ett normalt liv, både på jobbet och här hemma med min familj, säger Caroline, när HJ träffar henne hemma i lägenheten i stadsdelen Landala i Göteborg. Familjen består av maken Albert och lilla dottern Molly, 2,5 år. Med ett heltidsjobb som konsultchef på bemanningsföretaget Manpower lever Caroline ett upptaget liv, något som hon hade svårt att klara när magen ställde till problem för henne.

– Det dröjde många år innan jag fick min diagnos, IBS (Irritable bowel syndrome) säger Caroline. Mina besvär med magen började redan när jag var 20 – 25 år, då jag hade ett väldigt kringflackande liv. Under de åren jobbade jag periodvis utomlands, ett halvår i Bryssel, ett halvår i Frankrike och sen tillbaka till Sverige igen. Då var jag ofta dålig i magen, hade smärtor och det kunde gå lång tid mellan toalettbesöken.

Blev sjukskriven
Trots dålig mage tog Caroline inte bekymren riktigt på allvar.

– Så var det ända tills magen kraschade totalt. Då blev jag sjukskriven i två veckor och tänkte att det nog skulle bli bättre om jag levde lite lugnare.

Tidigare fick hon pröva sig fram för att hitta mat som hennes mage klarade av – nu sitter hon fräsch och pigg vid köksbordet och dricker kaffe och äter en bulle.

Men det har varit en lång väg dit för Caroline.

– 2004 fick jag på riktigt allvarliga problem med magen. Jag bodde tillfälligt i Stockholm och kände mig väldigt ensam. Familjen och kompisarna fanns ju i Göteborg och jag saknade mitt vanliga liv. Då började magen krångla riktigt mycket, jag blev sjukskriven och var alldeles ensam hemma i min tillfälliga bostad. Jag funderade på om jag hade fått blödande magsår eller om det var någon farlig tarmsjukdom.

Det finns en hel del information på internet, och ju mer Caroline läste desto oroligare blev hon.

Den oroliga magen gjorde att Caroline inte vågade gå långt från toaletten, hon var så dålig att hon tappade sex kilo på en vecka!

– Jag fick hela tiden pröva mig fram för att hitta mat som jag kunde äta. Det blev lite yoghurt och sen hade jag bekanta som köpte blåbärssoppa åt mig. Förpackningen lämnade de utanför dörren, jag visste ju inte säkert om jag hade någon smittsam sjukdom.

Caroline blev väldigt isolerad, och kommer ihåg den glädje och tacksamhet hon kände när hennes mamma kom från västkusten till Stockholm på besök.

  Nu behöver jag inte ha ont i magen - min IBS är borta!
– Nu kan jag våga gå på stan utan att först ta reda på var det finns toaletter! Att ha en mage som jag inte behöver tänka på är en befrielse.

Äntligen diagnos
– Mamma hade bakat frallor av havregryn, hon hade tagit reda på att havre var bra för den som hade så orolig mage som jag.

Caroline hade ändå tur i oturen när hon så småningom träffade en läkare som remitterade henne till Ersta sjukhus i Stockholm, där man tar hand om patienter med mag-tarm-sjukdomar.

– Det var alla möjliga prov, inklusive att man tittade in i tarmen med mag-tarmskopi. Det var efter de undersökningarna som jag äntligen fick min diagnos; IBS.

Även om Caroline nu visste vad hon led av, blev hon inte frisk.

– Nej, men jag lärde mig vad jag kunde äta och vad jag skulle undvika. Jag fick tips om att ta hand om mig själv, sova ordentligt, äta regelbundet och att tugga ordentligt när jag åt.

Förutom kostråd och tips fick Caroline rådet att börja med Visiblin, vattenlösliga fibrer i granulat som rörs ut i ett glas med vatten. Tillsammans med vattnet bildas en geléliknande massa när medlet kommer ner i tarmen.

– Det hjälpte faktiskt, vilket bevisades av att magbesvären kom tillbaka när jag gjorde uppehåll med medlet.

När Caroline berättar sitter hennes man Albert med vid köksbordet. Så länge han har känt henne har hon haft problem med magen, men tillsammans har de anpassat sitt liv och det har fungerat bra. Även under graviditeten, när Caroline väntade Molly, kunde hon klara magen med hjälp av fiberpulvret.

Testade fibrer
– När jag för snart ett halvår sedan fick chansen att pröva fibrer i form av en tablett, Stomacol, så upplevde jag ändå en stor förbättring. Jag har nu så gott som inga besvär med magen, och jag behöver bara ta en tablett per dag. Jag har inte haft några biverkningar och det känns faktiskt som jag inte behöver tänka på magen hela tiden.

Men fortfarande finns det vissa saker som Caroline undviker, till exempel rå lök. Hon kan dricka något glas vin, men väljer hellre vitt än rött.

– Favoritmaten är framför allt fisk och skaldjur, och det kan jag äta utan problem. En grillad köttbit på sommaren går också bra – ja, egentligen kan jag välja fritt!

– Jag kan ha vilka kläder som helst. Tidigare, när magen var uppblåst och svullen, använde jag bara kläder som satt löst. Utan att överdriva tycker jag att jag fått ett nytt liv nu – ett liv där jag inte behöver tänka på magen hela tiden!

Nu behöver jag inte ha ont i magen - min IBS är borta!
Nu orkar Caroline med både heltidsjobb och sin familj, dottern Molly 2,5 år och maken Albert. Med en mage som inte krånglar blir livet så mycket lättare.

Så blev Karolina av med förstoppning och ballongmage
Scroll to Top