Pernilla Wahlgren 40 år som artist: “Jag älskar att roa både hemma och på scen!”

Pernilla Wahlgren fyllde 50 år på julafton – men någon ålderskris känner hon inte av. Istället firar hon sina 40 år i nöjesbranschen med en alldeles egen jubileumsshow. – För jag känner mig inte ett dugg äldre än 30, säger hon.

Vissa får ångest när de klättrar upp på 50-strecket. Men Pernilla Wahlgren har varken tid eller lust att fundera över något sådant. Hon handplockade i stället flera av sina närmsta vänner och roligaste arbetskollegor – och satte ihop en jubileumsföreställning.

Pernilla Wahlgren

Född: 24 december 1967 i Gustavsberg, Värmdö kommun.

Familj: Barnen Oliver (27), Bianca (23) och Benjamin (20) tillsammans med exmaken Emilio Ingrosso, sonen Theodor (9) tillsammans med exsambon Joachim Lennholm. Har även en hund som heter Dino.

Bor: I ett kedjehus på Lidingö.

Intressen: Inredning, matlagning, bakning, mode och musik.

Aktuell med: Sin jubileumsshow ”Kort, glad och tacksam” – där Pernilla firar 40 år i branschen och att hon fyllde 50 år på julafton. Efter att ha uppträtt 1-18 februari på Rival i Stockholm väntar turné runtom i landet till 8 april. 

 – Jag har verkligen fått ihop min drömensemble. Jag älskar att jobba med humor och de här människorna får mig att skratta – både på och utanför scenen, ler Pernilla.

Showen blir en resa genom hela hennes liv och karriär tillsammans med Ola Forssmed, Kim Sulocki, Hanna Hedlund och Måns Nathanelson.

– Vi kommer att driva en hel del med mig och min familj, samt bilden av mig. Jag har fått en publik som gillar mig som mig själv och inte bara i en roll. Bland annat podden, som jag gör tillsammans med Sofia Wistam. Samma sak med tv-programmet Wahlgrens värld. Att det har blivit en sådan framgång beror nog på att folk gillar vår humor och tycker att vi är en skön familj.

Vad tror du folk i allmänhet har för bild av dig?

– Min bild utåt har nog tidigare kanske varit lite för perfekt. Därför har Wahlgrens värld betytt väldigt mycket för mig. I dagens tider när allt ska vara så perfekt på sociala medier är det skönt att visa hur verkligheten ser ut. Att få riva fasaden och blotta sig. Omgivningen gillar en, trots ens skavanker och det är en härlig känsla. Jag tror att tittarna tycker det känns ärligt och äkta, utan något filter. I bland ryker vi ihop och skriker på varandra, men blir alltid snabbt sams och det finns så mycket kärlek.

Pernilla Wahlgren 40 år som artist:
Pernilla har gjort succé med sin föreställning “Kort, glad och tacksam” som nu är ute på turné.

Vad har överraskat tittarna mest tror du?

– Många hör av sig till mig och berättar att de inte trodde att jag var så rolig och kan skämta om i princip allting. Samma gäller Bianca. Vi har också ett rappt tempo i programmet och det händer mycket. Det är något man lugnt kan säga beskriver min vardag ganska bra.

Sedan Pernilla slog igenom med Piccadilly circus i Melodifestivalen 1985 har hon bland mycket annat tävlat där fyra gånger till, gett ut ett tiotal skivor, gjort succé som musikalartist (fått Guldmasken två gånger) varit programledare på tv, skrivit fyra kok- och bakböcker, designat egna kläder och ugnsfasta formar, har egna butiken MiNilla, ett eget vinmärke, samt driver en egen blogg och en podcast tillsammans med Sofia Wistam…

Dessutom har hon fött de fyra barnen Oliver (27), Bianca (23), Benjamin (20) och Theo (9).

– Ja, du hör ju själv att det är fullt upp. Lediga dagar finns knappt i kalendern. Jag gillar att ha mycket på gång, men att bara få vara hemma och ta det lugnt är verkligen underbart. Då bakar jag gärna, kollar på tv, sitter vid datorn eller bara myser med familjen, säger hon och fortsätter:

– Det är så skönt att kunna sova hur länge jag vill, göra vad jag vill, inte ens ha middagsplaner att fixa mig i ordning för. Bara vara hemma och gå runt osminkad i mysbyxor. I vår familj älskar vi att äta, bruncher och goda middagar.

Pernilla Wahlgren 40 år som artist:
Pernilla Wahlgren (längst till höger) tillsammans med barnen från vänster: Benjamin, Bianca och Oliver Wahlgren Ingrosso samt Theodor Wahlgren.
Foto: Christine Olsson / TT

Men en man att vara nära var det länge sedan du hade – är det något du saknar?

– Givetvis vore det härligt att få vara kär igen. Att ha någon att gosa med och hålla i handen. Sedan är jag extremt social och tycker inte att det är så roligt att vara ensam. Fast det behöver jag å andra sidan inte vara med två av mina barn hemma, Benjamin och Theo. Bianca har nyligen flyttat, men henne träffar jag ju väldigt ofta ändå.

På Instagram skrev hon så här i höstas: “Jag är rädd för att jag aldrig kommer träffa någon ny man, för jag vill bara vara med min familj. Fast det är klart. Någon dag hoppas jag så klart träffa på mannen med stort M – och att han då så klart klickar med min familj – och vice versa!”.

De tre äldsta barnen har du med exmaken Emilio Ingrosso och yngsta med exsambon Joachim Lennholm. Hur klarar man av att få en bra relation med sina ex?

– Det är otroligt viktigt att båda bjuder till för barnens skull. Jocke och jag har haft en bra dialog hela tiden där vi hjälps åt. Emilio och jag hade ju nästan så långt från en bra relation man kan komma förut, men nu har vi försonats. Våra barn hälsar ofta på sin pappa på Palma på Mallorca och nu har även jag varit där och ätit på hans restaurang. Jag gillar hans nya fru Åsa och hennes barn. Idag har vi en sund och bra relation och det är jag jätteglad för.

Du verkar ha många nära vänner – vad har de betytt för dig under separationer och andra kriser?

– Allt, skulle jag vilja säga. Tack vare dem har jag klarat av att ta mig igenom tuffa perioder, utan att behöva gå till någon psykolog. De har helt enkelt varit underbara och jag är så glad över att ha dem.
En av de närmsta vännerna – programledaren Sofia Wistam, som hon har podcasten med – brukar pusha henne att gå ut och dejta.

– Jag borde lägga ned lite mer engagemang, men är väldigt skeptisk till exempelvis dejtingsidor på nätet. Det känns så utlämnande och jag är mer traditionell av mig. Sedan är jag lite för mycket hemmakatt för mitt eget bästa. Sofia tycker att jag är den tråkigaste singeln.

Pernilla är barnbarn till skådespelarna Ivar Wahlgren och Nina Scenna – och dotter till skådespelarna Hans Wahlgren och Christina Schollin. Samt syster till skådespelarna/artisterna Niclas Wahlgren och Linus Wahlgren. Bara brorsan Peter gör något helt annat.

Redan som 4-åring spelade hon mot mamma Christina första gången i tv-pjäsen Den längsta dagen. Efter att ha pluggat på Adolf Fredriks musikskola och tagit danslektioner hos Lasse Kühler fick Pernilla 1979 titelrollen i musikalen Annie. Sedan var karriären i full gång.

Pernilla Wahlgren 40 år som artist:
Karriären tog fart när Pernilla fick en roll i musikalen Annie 1979.
Foto: Sjöberg Bild

Hur har det varit att växa upp i en så pass känd och offentlig familj?

– Jag vet ju inget annat och har inget att jämföra med. Men vi är extremt tajta i familjen och väldigt kärleksfulla mot varandra. Offentligheten och kändisskapet har ju alltid funnits där. Jag är så tacksam över att få hålla med på det roligaste jag vet.

Många artister och skådespelare kommer och går. Hur lyckas du hålla dig aktuell och intressant i 40 år?

– Kanske för att jag håller på med flera olika saker. Jag är ju inte bara artist och skådespelare, utan även entreprenör. Har också en väldigt blandad publik. Allt från de som följde min popkarriär på 1980-talet, till de som såg mig i barnprogrammet Nicke & Nilla och nyare följare på min blogg, Instagram, podcasten och Wahlgrens värld.

Vilka är dina absolut roligaste minnen i karriären?

– Oj, det är inte lätt att plocka ut. Men jag älskar att spela musikal – där Grease och Priscilla tillhör de största favoriterna.

Finns det något du ångrar eller skäms över genom åren?

– Nej, faktiskt ingenting. Jag tycker att det är kul att jag har fått testa på så många olika saker.

Kan de bli ett sjätte deltagande i Melodifestivalen?

– Inte som det känns just nu i alla fall. Jag har nog gjort mitt där, även om man aldrig ska säga aldrig. 

Både du själv, dina barn Bianca och Benjamin och storebror Niclas har tävlat i Let´s dance. När är nästa familjemedlem på tur?

– Ha, ha, frågan är om det blir någon mer? Min yngre bror Linus ställer nog inte upp i alla fall. Men det var väldigt kul att delta och att följa de andra i familjen när de var med. Att Benjamin vann när han tävlade och Bianca blev tvåa var förstås jättekul. Då flög deras pappa hit från Spanien och följde på plats.

Om du inte har någon ålderkris – hur många år känner du dig som nu?

– Inte ett dugg äldre än 30 år (skratt). Jag mår bra och hälsan är det inget fel på, det får man förstås vara glad för. Så jag fortsätter gärna köra på som vanligt. Just mixen av allt där ingen dag är den andra lik gör mitt jobb väldigt spännande och roligt, avslutar Pernilla Wahlgren innan hon hastar vidare till nästa projekt.

Scroll to Top