Stor guide: Fiskbutikerna med det lilla extra!

Fisk är både nyttigt och gott. Och att ha tillgång till en bra fiskbutik är rena rama lyxen. Här är tips på tio fiskhandlare att besöka i sommar, längs kusterna och inåt land. Salt och sött!

1. Köp direkt av fiskaren

Gamla Salteriet, Byvikens fiskehamn, Obbola, Västerbotten.

Att kunna handla färsk fisk ­direkt av fiskaren är ­numera ovanligt, men vid Obbolaön i Umeälvens mynning strax utanför Umeå är det precis så som handeln går till. Där kan du nämligen köpa färsk fisk – som dragits upp av ­fiskarna Nils-Erik Sjöström och Olle Bäckström – i ­närliggande ­Salteriet där Stina Sjöström (gift med fiskaren Nils-Erik) förädlar och säljer vildfångad fisk. Dessutom kan du köpa ­inläggningar av både sik och ­strömming, rökt och gravad fisk, laxsoppa, såser och olika sorters röror. ­Under sommaren finns ­förpackade fiskrätter och smörgåsar, utmärkta för kvällens eller helgens utflykt.

www.gamlasalteriet.se

Missa inte: Obbola fiskar­museum, vägg i vägg med Salteriet, där du kan lära dig mer om ­Obbolas långa ­bakgrund som fiskehamn.

Stor guide: Fiskbutikerna med det lilla extra!
Stina och Nils-Erik Sjöström vid Gamla Salteriet.
Foto: Salteriet

2. Njut av havets skafferi

Fjällbacka Fiskaffär, Bohuslän.

Att hela Bohuslän är som en enda stor sommaridyll tycker väl alla som besökt Fjällbacka och fiskesamhällena längs Bohuskusten. Här är fisket i allra högsta grad levande och ett högt besökstryck ­tillsammans med framgångsrika entreprenörer skapar grunden för en levande skärgård. Här kan du handla färsk fisk över disk precis som förr i tiden och köpa förädlade delikatesser från havets skafferi. I diskarna trängs pinfärsk fisk med räkor av bästa kvalitet, nykokta ­kräftor, ostron samt egen­producerade delikatesser och en lång rad maträtter att ta med. Vill du inte laga maten själv kan du mycket väl besöka Bakfickan, en servering med samma ägare.

www.fjallbackafisk.com

Missa inte: En promenad i ­pittoreska Fjällbacka. Den som uppskattar Camilla Läckbergs kriminalromaner om Fjällbacka bör inte missa mordvandringen i Camilla ­Läckbergs Fjällbacka. Förbokning krävs.

www.fjallbackainfo.se

Stor guide: Fiskbutikerna med det lilla extra!
Camilla Läckbergs populära Fjällbacka.

3. Räkmackorna är magiska

Borstahusens Fiskaffär, Landskrona, Skåne.

Med ett eget fiske och en egen beredning är Borstahusens fiskaffär en upplevelse för den som ­älskar fisk i alla dess former. Här kan du köpa färsk fisk året runt och njuta av ­sillinläggningar i tio olika varianter. Missa inte specialaren fyra lökar och den klassiska ­Borstahussillen. Dessutom finns färska räkor, krabba, musslor, havskräftor och hummer att köpa när det är säsong för det. Vill du äta så finns såklart ­smörrebröd – vi är ju ändå rätt nära Danmark – och silltallrik, Hvenburgare (stekt torskfilé i bröd med hemgjord ­remouladsås), “stjärnfall” (färsk stekt torskfilé på toast med räkor, räksallad, remouladsås, hemgjord dillmajonnäs och sallad) och smått magiska räkmackor.

www.sundsill.se

Missa inte: En promenad i Borstahusens hamn och en tur till Ven.

www.upplevven.se

Stor guide: Fiskbutikerna med det lilla extra!
Fint i fiskdisken i Borstahusen.

4. Populärt rökeri i Blekinge

Wägga Fisk- & Delikatess­rökeri, Karlshamn, Blekinge.

Förutom rogivande restaurangupplevelser vid Vägga fiskehamns pittoreska marina i ­Karlshamn kan man köpa med sig förädlade fiskdelikatesser från ett av Blekingekustens mest uppskattade rökerier. Här röks nämligen fisken enligt småskaliga hantverks­traditioner i vedeldade ugnar efter att den först har legat i saltlake eller torrsaltats . Det garanterar en bra sälta och smak utöver det vanliga. Förutom lax och ett 20-tal olika sillinläggningar – missa inte Wäggasillen och den stekta ­sillen i ättika – kan man köpa varmrökt forell, varmrökt flundra, böcklingfilé, regnbågslax och rökta räkor. Dessutom finns en rad olika delikatesser som skaldjursröra, skagenröra och chiliräkor. Om du inte vill njuta av godsakerna på plats kan du mycket väl packa en lunch- eller middagskorg och gå på upptäcktsfärd längs Blekinges fantastiska kustband runt badplatsen i Kollevik, på Vägga udde eller längs strandpromenaden in mot stadskärnan.

www.delikatessrokeri.se

Missa inte: Utvandrarmonumentet vid Näsviken och ett kallt bad vid Karlshamns kallbadhus, Sveriges nyaste och modernaste kallbadhus.

www.kallbad.com

Stor guide: Fiskbutikerna med det lilla extra!
Wägga Fisk- & Delikatessrökeri i Karlshamn ligger vackert vid Blekingekusten.

5. Hit vallfärdar fiskälskarna

Blomlöfs Rökeri, Fågelmara, Blekinge.

I drygt 90 år har människor från hela sydöstra Sverige vallfärdat till Blomlöfs Rökeri i Fågelmara där familjen Blomlöf – nu i fjärde generationen – förädlat fisk i alla dess former. Fisken röks fortfarande med alved och enris för att få till den rätta smaken. Idag driver Ted Blomlöf rökeriet tillsammans med sin kusin Tobias Rosling och vännen Andreas Forssell och för dem är smakupplevelserna viktigast, vare sig du köper med dig fisken hem eller äter i restaurangen. Där kan du välja mellan lax- och räksmörgåsar, fish and chips, fisksoppor och stekt sill med potatismos.

www.blomlofs.se

Missa inte: Fredsstenen i Brömse-bro som minner om freden vid Brömsebro år 1645 som ses som slutet på Torstensons krig.

www.visitblekinge.se

Stor guide: Fiskbutikerna med det lilla extra!
Blomlöfs Rökeri i Fågelmara i Blekinge.

6. Prova clarias och rödstrimma

Böda Fisk & Rökeri, Öland.

På Böda Fisk & Rökeri i Böda hamn på Ölands nordöstra sida kan du handla rökta räkor, färsk lax, torsk, clarias, ­rödstrimma och fjällröding. Dessutom finns rökta laxfenor, rökt torskrom, rökt makrill och stekt inlagd strömming. Vägg i vägg med butiken hittar du hamngrillen, en ­fiskrestaurang samt en glassbar.

www.bodafisk.se

Missa inte: En promenad längs vattnet och ett besök i Troll­skogen på Ölands nordöstra udde där vindpinade tallar tar dig rakt in i sagornas värld. Det finns också ett Naturum på plats.

www.naturumtrollskogen.se

Stor guide: Fiskbutikerna med det lilla extra!
Böda Fisk & Rökeri ligger vackert på Öland.

7. Lax och löjrom från Vänern

Spiken, Kållandsö, utanför Lidköping, Västergötland.

Spikens fiskehamn är populär bland kunderna. Här samsas ett dussintal entreprenörer kring fisk, mat, glass och hantverk och en del lyckas göra fångsten från traktens 13 yrkesfiskare till magiska upplevelser. Fisket i Vänern består mestadels av gös, lake, gädda, abborre, siklöja, öring och laxfiskar. Förutom ganska enkla lunchrestauranger finns restaurang Sjöboden, som är en av de bättre restaurangerna i trakten. Här kan du slå dig till ro och njuta av gravad Vänerlax med löjrom från samma sjö, ackompanjerad av rädisor, syrliga små lökar och en majonnäs på brynt smör. Runt lunchtid serveras vanligtvis en uppskattad skärgårdsbuffé. Sommartid finns också en delikatessbutik där du kan köpa ostar, honung, marmelader, grönsaker och färdiga sallader och smörgåsar.

www.sjoboden.se

Missa inte: Ett obligatoriskt ­besök på Magnus De la Gardies barocka Läckö slott samt en båttur på Vänern
(avgår från Spikens hamn på Kållandsö).

www.vastsverige.com

Stor guide: Fiskbutikerna med det lilla extra!
Spikens fiskehamn, Kållandsö

8. Handla själv i uthuset

Rylanders Fisk, Nedre Starbäck, Habo, Västergötland.

Att köpa vildfångad Vätterlax av bröderna Bo och Zeth Rylander norr om Habo i de västgötska skogarna är en upplevelse för den som åker längs 195:an mellan Hjo och Jönköping. All fisk är förädlad och rökt på gården. Är ingen på plats så finns det självbetjäning i uthuset.

www.vildvatterfisk.se

Missa inte: Habo kyrka, träkatedralen vid Vättern, med sina fantastiska tak- och väggmålningar.

upplev.habokommun.se

Stor guide: Fiskbutikerna med det lilla extra!
Rylanders Fisk ligger norr om Habo i Västergötland.

9. Röker fisk på gammaldags vis

Skatans Rökeri, utanför Sundsvall, Medelpad.

Redan 1968 startade familjerna Sjöbom och Hammarström det populära rökeriet som numera drivs av en helt ny generation Sjöboms men som fortfarande röker med hjälp av alved och alspån så som man alltid har gjort. Njut av rökta räkor eller köp med dig varmrökt röding, hel rökt lax, pepparlax i bit, laxfenor, musslor eller sik. Äta kan du göra på Skatans Café vägg i vägg med rökeriet.

www.skatanscafe.se

Missa inte: En promenad i den mysiga byn, där pittoreska sjöbodar avlöser varandra. Parkera allra helst uppe vid vägen och följ stigen genom skogsdungen ner till byn eftersom det saknas tillräckligt med parkeringar i de trånga gränderna.

Stor guide: Fiskbutikerna med det lilla extra!
Skatans Rökeri utanför Sundsvall.

10. Säljer slut på några timmar

Tänndalens Rökeri, ­Tänndalen, Härjedalen.

I Tänndalen, mittemellan Funäsdalen och Fjällnäs, 15 mil rakt väster om Sveg, driver Nicklas Lödesjö Tänndalens Rökeri som lockar kunder från hela ­Sverige. Två dagar i veckan är röken igång där Nicklas röker regnbåge, röding och sik som säljer slut på bara några timmar. Fisken saltas i en åtta­procentig saltlag i 12 till 15 timmar och röks sedan långsamt i omkring 60 ­grader i fem timmar. Glöm inte att köpa med dig ett par burkar sikrom (vispad med en gnutta salt) som är en eftertraktad ­favorit. Fördelen med rom är att man kan förvara den kallt i frysen och ta upp ­precis så mycket som man behöver. Det gör inget om romen tinar eftersom såväl sikrom som löjrom och forellrom inte blir dålig av att åka ut och in i frysen.

Missa inte: En kort eller lång fjällvandring när du ändå är på plats i ett av ­landets vackraste fjäll­områden.

www.tanndalen.com

Stor guide: Fiskbutikerna med det lilla extra!
Nicklas Lödesjö röker färsk fisk på Tänndalens Rökeri i Härjedalen.
Scroll to Top