Hur gör jag på bästa sätt med mitt hus?

Jag är en nybliven pensionär med ett hus taxerat till 910 000 kronor och några hundratusen på banken. Har en son som ska ärva mig...

Jag är en nybliven pensionär med ett hus taxerat till 910 000 kronor och några hundratusen på banken. Har en son som ska ärva mig en dag och då jag har hört, att om jag blir sjuk och hamnar på ett boende, så kan jag få betala ett högt pris om jag har pengar och hus. Min fråga är, om jag redan nu kan skriva att min son får huset den dagen jag inte kan sköta det själv?

Jurist Peter Samuelsson svarar:

Nej, ett sådant avtal ses som ett löfte om framtida gåva av fast egendom och är därför inte giltigt. Du kan naturligtvis redan nu ge honom huset på villkoret att du ska ha livstids nyttjanderätt till fastigheten. Men detta alternativ är inget jag bara så där allmänt kan rekommendera, då det ändå handlar om att du släpper själva äganderätten.

 

Istället föreslår jag att du sätter dig ned med en familjerättsjurist för att gå igenom dina frågor, så att du inte hamnar i en situation som du aldrig har kunnat förutse. Sedan kan du utifrån den informationen ta ställning till hur du vill göra.

Scroll to Top