Paj med sparris och kallrökt lax

Sparrispajen med kallrökt lax passar både på buffébordet och som ensamrätt. God såväl varm som kall och ljummen.

4 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

1 liten purjolök eller 5 salladslökar
2 msk smör
150 g riven parmesan eller västerbottensost
3 ägg
1.5 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk hackade örter t ex persilja eller dill
250 g späd grön sparris

Ört- och pepparrotsvisp

2 dl crème fraîche
1 dl vispgrädde
4 msk riven pepparrot
½ dl hackad dill
flytande honung

Servering

ärtskott
skivad kallrökt lax
ört- och pepparrotsvisp

Ugn: 225°

Gör så här

1

Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Svep in degbollen i plastfolie och låt vila i kylen i ca 20 minuter.

2

Tryck ut degen i en avlång smord form med avtagbar kant. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda ca 10 minuter i ugnens mitt.

3

Fyllning: Strimla löken och fräs den blank i smör utan att den tar färg.

4

Blanda lök och ost och fördela i pajskalet. Vispa ägg och grädde. Tillsätt salt, peppar och örter. Häll blandningen i pajskalet.

5

Bryt av den nedre delen av sparrisen. Dela stjälkarna i passande längd och fördela i en rad i pajskalet.

6

Grädda strax under ugnens mitt i 25–30 minuter. Pajen ska ha stannat helt.

7

Pepparrotsvisp: Vispa crème fraiche länge så att den blir riktigt fast. Vispa grädden. Blanda grädde och crème fraiche. Blanda i pepparrot och dill och ringla över flytande honung.

8

Servering: Toppa med ärtskott och servera med kallrökt lax och ört- och pepparrotsvisp.

Scroll to Top