Äntligen kräftskiva – tre pajer att bjuda på

ANNONS: Äntligen är det augusti med mörkare kvällar, tända ljus och härliga kräftskivor med familj och vänner. Ett nästintill måste på kräftskivan är pajer, så här bjuder vi på tre goda recept med framför allt växtbaserade ingredienser.

Årets kräftpremiär gick av stapeln den 7 augusti, så nu är det hög tid att bjuda in till en härlig kräftskiva. Men vad är en kräftskiva utan mättande pajer? Inte mycket om du frågar oss – och de ska allra helst göras av växtbaserade ingredienser så att alla kan äta av dem, oavsett om man önskar laktosfritt eller veganskt.

Att baka eller laga mat med ingredienser från växtriket är lika enkelt som med animaliska, men med den stora skillnaden att det gynnar hälsan och planeten. Med växtbaserade ingredienser blir det inte bara gott – det gör även gott. Du minskar nämligen ditt koldioxidavtryck avsevärt, till och med halverar, när du väljer en växtbaserad produkt framför en med animaliskt innehåll.

Carlshamn har länge haft ett brett, växtbaserat sortiment. Deras produkter är ett både gott och hållbart val, inte bara tack vare innehållet. De har även länge satsat på Zero-Waste i tillverkningen, att minska plasten i förpackningarna och en koldioxidneutral produktion.

En av deras senaste produkter är Carlshamn Tre oljor – ett bredbart margarin som det går lika bra att baka som att laga mat med. Några av dess fördelar är att det redan är mjukt när du tar ut det ur kylen då det innehåller rapsolja och att det inte sprätter i pannan när du steker. Här kan du läsa mer om Carlshamns produkter.

Låt dig inspireras av dessa tre goda pajer – två matiga och en söt att bjuda på till kaffen på maten. Hoppas det ska smaka!  

Västerbottenpaj med sparris

Pajdeg
3 dl vetemjöl
ca. 150 g Carlshamn Tre oljor
2 msk kallt vatten
1 ägg
Carlshamn Bakning

Fyllning
2 ägg
3 dl riven Västerbottensost
1 knippe grön sparris
1 citron, finrivet skal
½ dl gräslök, hackad
2 ½ dl växtbaserad grädde

2 krm salt
svartpeppar

Mixa mjöl och Carlshamn Tre oljor till en smulig massa i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och ägg. Lyft upp degen och knåda ihop den till en boll för hand. Tillsätt mer Carlshamn Tre oljor vid behov.
Smörj en stor pajform med Carlshamn Bakning och tryck ut pajdegen i formen. Ställ in formen i kylen och låt stelna i 45 minuter.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Ta ut pajformen ur kylen och nagga pajbotten med en gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen 10 minuter.
Skölj sparris och bryt av den hårdaste delen nedtill. Dela sparrisen på längden och förväll i kokande vatten i 3 minuter. Låt den rinna av på en tallrik med hushållspapper.
Vispa ihop ägg med Västerbottensost i en bunke, tillsätt växtbaserad grädde, hackad gräslök, citronskal, salt och peppar.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och lägg sparrisen ovanpå.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Stick ned en potatissticka för att se om pajen blivit genomgräddad i mitten.
Garnera med gräslök och servera.

Spenat och tomatpaj

Pajskal
2 dl       vetemjöl
2 dl       havremjölk
0,5 tsk salt
125 g   Carlshamn Bakning
2,5 msk vatten, kallt

Fyllning
250 g   färsk bladspenat
1 st       purjolök
2 st       vitlöksklyftor
1 msk  Carlshamn Flytande
0,5 tsk paprikakrydda
1 tsk     salt
2 krm   svartpeppar, malen

Äggstanning
3            ägg
1 dl       havrefraiche
2 dl       havremjölk
2 krm   svartpeppar, malen
1 tsk     paprikakrydda
250 g   körsbärstomater till garnering

Sätt ugnen på 200 grader.
Mät upp vetemjöl, havremjölk och salt i en bunke.
Lägg i kylskåpskallt Carlshamn Bakning skuret i små bitar. Finfördela margarinet med fingertopparna eller kör allt i en matberedare.
Tillsätt kallt vatten och arbeta ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylskåpet ca. 20 min.
Finhacka purjolök och vitlök.
Smält Carlshamns Flytande i en stekpanna och fräs purjolök och vitlök mjukt på medelvärme tills det mjuknat. Lägg i bladspenaten och stek tills vätskan är borta.
Krydda med salt, peppar och paprikakrydda.
Ta ut pajformen ur kylen, nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda pajskalet i ca. 10 minuter tills det fått fin färg.
Vispa ihop ägg, havrefraiche och havremjölk och krydda med salt och peppar. Häll det över spenatblandningen.
Fyll pajskalet med blandningen, garnera med halverade minitomater. Ställ i nedre delen av ugnen och grädda i ca. 25-30 minuter.
Klart!

Äppelpaj som kladdkaka

Kladdkaka
125 g Carlshamn Tre oljor
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 krm äkta vaniljpulver
1 nypa salt

Fyllning
2 äpplen
2 msk Carlshamn Tre oljor
1 msk socker
1 msk kanel

Smuldeg
75 g rumsvarmt Carlshamn Tre oljor
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 msk ljus sirap
1 msk strösocker
1 äpple till topping

Sätt på ugnen på 175 grader och smörj en form (ca. 23 cm) med Carlshamn Tre oljor.
Kladdkakan: Smält margarinet. Rör ihop ägg och socker. Rör sedan i resten av ingredienserna. Häll i smeten i formen.
Fyllningen: Grovhacka äpplen som du sedan steker med margarin, kanel och socker. Häll det över smeten i formen.
Smuldegen: Nyp ihop alla ingredienser till en smuldeg. Fördela degen över smeten. Skiva äpplet tunt till toppingen. Sprid ut över smuldegen.
Grädda kakan i ugnen i ca. 25 minuter.
Låt sätta sig i kylen i minst 2 timmar.
Servera och njut!

Vill du ta del av fler goda recept med Carlshamns produkter? Klicka här!

Om Carlshamn

Grunden för Carlshamn sattes i Karlshamn redan på 1920-talet. Sedan dess har Carlshamn genom åren förutom margarin även tillverkat glass, växtbaserade drycker och växtbaserat färskostpålägg. De har också stuckit ut i mängden med sin reklam – vem minns inte till exempel reklamklassikern ”Gott-gotti-gott-gott”? Idag fokuserar de på det de gör allra bäst – växtbaserade margarinprodukter som passar alla. Ingen ska behöva kompromissa på smaken!

Läs mer på www.carlshamnsvaxtrike.se

Scroll to Top