På Axonaskolan står odling på schemat!

Alla som planterar hemma vet att det kan vara svårt att hålla odlingarna igång i semestertider. Men hur gör man under ett helt sommarlov? På...

Alla som planterar hemma vet att det kan vara svårt att hålla odlingarna igång i semestertider. Men hur gör man under ett helt sommarlov? På Axonaskolan i Tollarp är odling en del av undervisningen.

Till sommaren sår eleverna nya grödor som kräver minimal tillsyn. Det är pumpor, majs, lök och jordärtskockor. Odlingsbäddarna är byggda med rejäla betongkanter, och dessutom täckodlade, så att fukten hålls kvar i jorden.

– Vi behöver inga vattenvakter under lovet. Det räcker att barnen och personalen på fritids vattnar ett par gånger och att jag åker förbi någon gång, säger läraren Andreas Andersson.

Det finns även en pedagogisk vinst i att låta odlingarna förfalla lite under sommaren.

– Då ser barnen att deras omtanke behövs för att det ska växa. Om allt är fint när de kommer tillbaka förstår
de inte att växterna behöver dem för att må bra.

Lagom till skolstart är det dags att skörda och så nytt inför hösten.

Under vintern odlar eleverna hydroponiskt inomhus, det vill säga i vatten och näringslösning, utan jord och med belysning.

– Då är fönsterbänkarna fyllda av kryddor och bladgrönt. Vi odlar även med så kallad microleaf och driver fram små bladgrönsaker som krasse och basilika, säger
Andreas Andersson.

 

Scroll to Top