Cheesecake utan ugn

En fräsch tårta med smak av citrus och hjortron.

Du behöver

Till smulbotten:

100 g glutenfria kex (Semper, av digestivetyp, finns i 160 grams förpackning)
1.5 msk ströråsocker
0.5 dl flytande fett

Till fyllning:

6 st gelatinblad
1 st apelsin eller 1 citron
2 st kesella
2 dl gräddfil
2 msk ströråsocker eller vanligt strösocker

Garnering:

1 dl hjortronssylt

Det här behövs til ca 6 port:

Gör så här

1
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Riv citrusfrukten så att du får 1 tsk skal. Pressa ur saften så du får 1/2 dl apelsinsaft eller 1/3 dl citronsaft.

2
Stöt kexen så att du får 2 dl smulor. Blanda smulorna med råsockret, som ger en nougatliknande smak och inte smälter. Blanda samman med fettet och tryck ut smulmassan i en kakform med löstagbar botten, 20 cm i diameter.

3
Mät upp kesellan, gräddfilen, citrusraspet, sockret och fruktsaften. Smält gelatinet på svag värme och blanda lösningen med det övriga.

4
Bred fyllningen ovanpå smulbotten. Täck formen med plastfolie och ställ in i kylen ett par timmar eller till nästa dag.

5
Ta loss botten ur formen och lägg på serveringsfat. Bred sylten över cheesecaken och servera.

Scroll to Top