Instagram-systrarna älskar att laga mat!

Så länge de kan minnas har de hjälpt till i köket. Lykke, Wilhelmina och Benedicte Lindorff – döttrar till programledaren Linda Lindorff – älskar att baka och laga mat. Numera klarar de det mesta själva. Vad sägs om grillad köttfärslimpa eller ceviche på egenmetad abborre?

Lykke, Wilhelmina och Benedicte Lindorff

Ålder: 10, 9 och 5 år. 

Familj: Mamma Linda och pappa Jacob. 

Bor: Lidingö.

Instagram: systrarna_lindorff

Aktuell: Lykke deltar i Sveriges yngsta mästerkock som sänds i TV4 på onsdagar. 

Ossobuco gjord på fläskfilé i stället för kalvlägg. Varför inte? Systrarna Lindorff – Lykke, Wilhelmina och Benedicte – är inte rädda för att experimentera i köket.

– Jag tycker om att testa olika smaker och kombinera annorlunda saker – så blir det kanske något nytt, säger 10-åriga Lykke.

– Och i stället för vitt vin tog ni champagne, som du sa, i Ossobucon, fyller mamma Linda Lindorff i. Men jag tror att det tack och lov var spanskt bubbel. Ni hällde i alla fall i hela flaskan istället för en deciliter. Det blev jättegott!

Lillasyster Benedicte, 5 år, vill gärna visa att hon kan hjula, sedan sätter hon sig mittemot Lykke vid köksbordet.

– Vi har alltid lagat mat, sedan vi var små, berättar Lykke. Ofta tillsammans med mamma och mormor.
Linda tar fram mobiltelefonen och visar en bild på Lykke, då ett år och sju månader, i full färd med att baka pepparkakor.

– De har alltid varit med i köket. Jag tycker om att vara med mina barn, vi är tillsammans nästan jämt – då kan man inte bara göra det roliga ihop utan även vanliga saker. Vardagsmat till exempel kan ju vara ganska tråkigt att laga om barnen under tiden gör något annat, men om vi är tillsammans i köket blir allt mycket trevligare.

Sedan lite mer än ett år tillbaka har systrarna Lindorff ett Instagramkonto som snabbt blivit populärt. Där delar de med sig av både matlagningsvideor och smarriga recept.

– Vi brukar titta i kokböcker eller på internet, säger Lykke som svar på frågan var de får inspiration ifrån.

– Eller så kollar vi vad i var hemma och hittar på något bara, lägger hon till. En gång skulle mamma gå ut och gå och vi skulle laga middag av något vi hade hemma. Vi hittade köttfärs och bacon och gjorde små köttbullar som vi lindade in i bacon, så att de skulle hålla ihop bättre. Till det serverade vi potatis i ugn.
– Bombay biff med raita är min favorit, fyller Benedicte i.

Instagram-systrarna älskar att laga mat!
Stora köttbullar med tomatsås.

– Det är en indisk rätt, med kött som man steker med chili, förklarar Lykke.

– Det lät inte som den rätt jag menade, säger Benedicte och rynkar på näsan. Du har glömt din raita.
Raita är en yoghurtsås som flickorna Lindorff lagar med mynta och lime.

– Jag älskar asiatiskt, säger Lykke. Sesamlax till exempel – vi brukar göra egen teriyakisås att ha till. Hel kyckling älskar jag också, då man stoppar in saker under skinnet. Och så hel grillad oxfilé. Det är mina tre favoriter!

Mellansyster Wilhelmina, 9 år, gillar främst att baka. Tårtor är hennes specialitet.

– Det roligaste är att dekorera och oftast gör jag marsipantårta, berättar hon. I tårtorna brukar jag ha sylt och grädde med vaniljsås. När det var fotbolls-VM gjorde jag en Sverigetårta – och en annan gång gjorde jag en smileytårta. Men drömmar och bullar är också jättegott!

Instagram-systrarna älskar att laga mat!
Sesamlax.

– Jag gillar stora köttbullar med tomatsås och pasta, flikar Benedicte in. Men det är Wilhelminas rätt som hon alltid gör.

– Fast du brukar ju vara med och rulla köttbullarna, säger Lykke.

I nästa andetag berättar hon att de alla även älskar fisk. När familjen reser till lantstället i Lappland brukar tjejerna både fiska och laga olika fiskrätter. I somras bjöds det bland annat på carpaccio på öring och fisksoppa med sik.

– En gång gjorde vi egna gäddburgare som vi grillade på en ö, fortsätter Lykke. Det var ganska enkelt. Vi malde bara gäddan, sedan var det som att göra vanliga biffar. En annan grej vi äter hela tiden är abborre. Vi brukar få upp jättemycket! Sedan filear morfar – men jag har faktiskt också gjort det – och så steker vi dem på murikkan.

– När vi var på semester i Palma fick vi prova att göra friterade calamares, berättar Wilhelmina vars favoriträtter är sushi, lasagne och köttbullar.

– Vi brukar fråga om vi får gå in i köket när vi är på restaurang, förklarar Lykke. Vissa gånger får man. Det är jättekul!

Instagram-systrarna älskar att laga mat!
Systrarna (från vänster) Wilhelmina, Lykke och Benedicte gillar att experimentera i köket.

Wilhelmina beskriver hur familjen förra året var på restaurang hemma i Stockholm och firade Lykkes födelsedag.

– Då fick hon gå in i köket och laga olika saker. Och när vi skulle få efterrätt fick jag också följa med och lägga upp glass.

– De hade en stor disk med bara en massa fisk, minns Lykke. Där gjorde jag hummertacos.

Att så många människor visat intresse för systrarnas matlagning var dock ingenting som flickorna hade väntat sig. I skrivande stund har Lykkes, Wilhelminas och Benedictes gemensamma instagramkonto 21 000 följare.

– Vi började med Instagram som en kul grej bara, men så fick vi jättemånga följare, säger Lykke. Det känns roligt att det är så många som gillar våra recept.

– De har ganska många vuxna följare som tycker att tjejerna är inspirerande, fyller Linda i. De har fått väldigt fin respons, och på bara en vecka hade de 5 000 följare. Men det roliga handlar egentligen inte om att få så många följare som möjligt utan om att kunna inspirera.

Hon berättar vidare att en annan förälder nyligen skrev “nu har mina barn också börjat laga mat”.

– Det kändes kul. Mycket kretsar kring mat och det är roligt när man kan planera matlagningen tillsammans. Jag hjälper till ibland med vissa svåra grejer, men tjejerna klarar det mesta själva.

– Mamma skar ut hjärtan, säger Wilhelmina och syftar på smileytårtans hjärtformade ögon.

– Men mamma är ibland ganska jobbig, konstaterar Lykke. Hon frågar direkt efter lunch vad vi vill äta till middag.

– Det har jag ärvt av min mamma, säger Linda och skrattar. Någon ska ju ut och handla också.

 

 

Här hittar du systrarna Lindorff på Instagram!

Scroll to Top