4 portioner
Du behöver
Potatisterrin
1.2 kg potatis
2 dl crème fraîche
200 g riven lagrad ost
2 st finhackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 st ägg
1 dl finhackad persilja
1 dl finhackad basilika
Oxfilé
1.2 kg oxfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
2 msk finhackad timjan
Citrongrönsaker
300 g gulbetor
300 g morötter
8 st brysselkål
2 st rödlökar
2 msk olivolja
rivet skal av 2 citroner
2 tsk flytande honung
2 msk hackad persilja
1 msk hackad timjan
Madeirasås
2 dl madeiravin
3 dl rött vin
2 dl vatten
4 msk konc kalvfond
2 tsk majsstärkelse
50 g rumsvarmt smör
2 msk finhackad timjan
2 tsk tomatpuré
0.5 st finhackad vitlöksklyfta
Dillsmör
200 g rumsvarmt smör
3 msk finhackad dill
rivet skal av en halv citron
0.5 tsk salt
Ugn: 200° (potatisterrin), 175° (oxfilé)
Gör så här
Potatisterrin: Skiva potatisen tunt. Koka upp crème fraiche i en kastrull med ost, vitlök, salt och peppar. Vänd ner potatisen.
Tillsätt ägg och örter. Ta från värmen. Lägg ett bakplåtspapper i en 2-litersform, häll ner blandningen och platta till.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt stå en stund och vänd upp den.
Skär terrinen i skivor. Hit kan du förbereda. Vid servering, värm i ugn på 175° ca 20 minuter. Toppa med örter.
Oxfilé: Salta och peppra köttet runt om. Bind upp med steksnöre. Hetta upp smöret i en stekpanna. Tillsätt timjan.
Bryn köttet i smör och timjan. Flytta över i ugnsfast form och stek klart strax under ugnens mitt till en innertemperatur på ca 58°. Låt köttet vila en stund innan det skärs upp.
Citrongrönsaker: Skala och skiva morötter och gulbetor. Ansa och dela brysselkålen. Skala och klyfta löken.
Koka grönsakerna var för sig tills de har ett lätt tuggmotstånd. Låt rinna av. Hetta upp oljan i en kastrull och vänd ner grönsakerna samt citronskal, honung och örter. Låt allt bli varmt.
Madeirasås: Koka madeira, vin, vatten och fond tills 4 dl återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten. Vispa ner i såsen och koka upp.
Klicka i smör, timjan, tomatpuré och vitlök. Låt såsen bli varm. Hit kan du förbereda. Värm vid servering.
Dillsmör: Vispa smöret med dill, citronskal och salt. Forma till en rulle. Förvara i kylen.