I solstolen med Bibi Rödöö: “Sommar i P1 är inget vanligt jobb – det är en del av mitt liv”

Bibi Rödöö går ofta vilse, men när det gäller klassiska Sommar i radions P1 så har hon haft exakt rätt kurs. Inför hennes 21:a säsong som producent är programmet populärare än någonsin. Med ny pojkvän och barnen utflugna har programchefen hittat en ny väg i livet där hon kan tänka mer på sig själv.

Bibi Rödöö

Ålder: 56 år.
Familj: Barnen Christoffer, 30, Christina, 27, och Caspar, 24. Pojkvän.
Bor: Lägenhet i Stockholm och ett semesterboende i södra Frankrike.
Aktuell: Producent för den 59:e upplagan av Sommar i P1.

Sommar hade premiär i Sveriges Radio den 29 juni 1959 efter en idé av Tage Danielsson. Det klassiska programmet i semestertid har alltid haft många lyssnare, men i början av 1990-talet blev det en nedgång och planer fanns att lägga ned det.

Istället fick nyhetsjournalisten Bibi Rödöö chansen att ändra på trenden 1997 – och inför hennes 21:a säsong som producent är programmet populärare än någonsin.
– Innan var sommarvärdarna nästan uteslutande från kultursektorn – författare, journalister, samt en och annan skådespelare med yrke att skriva och berätta. Men jag ville skapa en ännu större folklighet och bredd genom att även ta in personer från bland annat näringslivet, idrottare och artister. Först rynkade en del på näsan, men det blev ju en vitamininjektion, ler Bibi.

I fjol hade Sommar i P1 runt 700 000 lyssnare i direktsändning eller repris på radio – och över en miljon totalt om man räknar med poddlyssningar på dator, mobil eller surfplatta efteråt.

I solstolen med Bibi Rödöö:
Förra året hade Sommar i P1 över en miljon lyssnare. (Foto:Karin Törnblom/IBL )

De första åren var tuffa

När Bibi började sin tjänst var hon 36 år och ensamstående trebarnsmamma.
– Det var helt galet, fattar varken hur jag orkade eller hann. Barnens pappa var inte med i bilden, så jag hade fullt ansvar för dem på heltid. Jag fick sno ihop första säsongen med kort startsträcka och jobbade väldigt hårt. Mina barn fick följa med mamma på arbetet på helgerna och åkte rollerblades fram och tillbaka till printern för att hämta alla “nej-tack-svar”.

Hon fortsätter:
– Då hade jag bara en kollega som hjälpte mig – idag består redaktionen även av tre redaktörer, 40 producenter, fyra tekniker, en ekonomiansvarig och en namnkommitté som väljer ut de 58 sommarvärdarna. Det är väldigt många som hör av sig med förslag eller föreslår sig själva.

Hemlighetsmakeri

Att inte avslöja sommarvärdarnas namn förrän de presenteras i juni varje år är ett av landets mest hemliga uppdrag. Under presskonferensen brukar runt hundra representanter från olika media finnas på plats – och i fjol recenserades de olika programmen varje dag av 14 olika tidningar.

– 2013 kom ett papper på villovägar och hamnade på något sätt hos Aftonbladet, som presenterade de inbokade namnen redan i februari. Men ett par av dem som stod där var inte klara. Sedan dess är vi ännu noggrannare. Ingen i namnkommittén vill ta med sig något på papper från mitt rum efter våra möten. Jag ser till att de rivs sönder i en strimlingsmaskin. Sommar har blivit så stort och har ett enormt genomslag eftersom programmet omskrivs och recenseras in i minsta detalj.

I solstolen med Bibi Rödöö:
Att inte avslöja sommarvärdarnas namn förrän de presenteras i juni varje år är ett av landets mest hemliga uppdrag. Här presenterades förra årets värdar. (Foto: Maja Suslin / TT )

Du uppfostrade tre barn själv och mycket har kretsat kring dem. Nu när alla är utflugna – vart är du på väg i livet?
– Det är faktiskt en väldigt spännande fråga. Jag har varit extremt tajt med barnen och är det fortfarande – även om de alla står på egna ben idag. Yngsta sonen flyttade hemifrån så sent som i maj, så situationen är helt ny för mig. Jag har sedan i fjol en ny pojkvän och även om vi kunnat resa och göra vad vi vill, är det förstås märkligt att komma hem till en tom lägenhet.

Vilken väg var den första du gick på?
– Tykövägen hemma på Lidingö, där finns många barndomsminnen. Den har jag cyklat många gånger på under uppväxten och en vurpa orsakade ett ärr på handen som fortfarande finns kvar. Backen utanför vårt hus tyckte jag var enormt brant, men jag var ute där för ett tag sedan och kollade, och den är inte alls särskilt brant. Men så upplevde jag det då, som barn.

Hur ser din livsväg ut?
– Den är väldigt krokig. Jag är en analytisk och strategisk person som först började läsa på Handelshögskolan. Men efter ett år kände jag att jag inte fick något syre längre och hoppade av. Istället drog jag iväg och jobbade som reseledare, för att därefter plugga på Journalisthögskolan. Pappa var direktör inom näringslivet och tyckte att jag gjorde fel, han menade på att journalistyrket var mer osäkert och inte lika fint. Min väg har inte varit någon rak linje. Barnens pappa var inte med i bilden så länge, så jag har i princip tagit hand om de tre barnen själv.

När har du känt att du varit på avvägar?
– Det gör jag jämt! Mina barn brukar skratta åt mitt lokalsinne, då jag ofta går vilse. Jag har ingen inbyggd gps i alla fall. Jag hade länge en plastkompass i min väska för att jag skulle hitta rätt, men nu kan jag ta hjälp av min mobiltelefon. Jag väljer allt som oftast fel uppgångar i tunnelbanan i min egen stad Stockholm.

När har du stått i en ­vägkorsning?
– Det gör jag lite då och då. Jag vill inte leva ett passivt liv där jag inte tar vara på all tid, för tiden är värdefull. Jag funderar ibland på hur jag lever – det är som om jag åker upp i en helikopter och ser ner på mig själv och min omgivning. Jag tänker på var jag är idag och vad jag vill framöver. Det kan handla om relationer, mitt jobb, fritid, vänner. Vilket liv vill jag leva och vilka vänner vill jag umgås med? Jag är aktiv och inte rädd för att göra olika val. Det kan innebära att man fullföljer en relation eller att man skiljs åt och ger plats för nya personer i livet. För mig är det viktigt med nya utmaningar, även om jag jag haft samma arbete i 20 år. Men jobbet är väldigt varierande och utvecklande.

Vad är vägen till det goda livet?
– Att man själv och ens nära är friska, och att man har bra relationer med dem man älskar. Att få sitta i vårt hus i Frankrike bland olivträden och titta ut över dalen ner mot Nice är fantastiskt, som ger mycket kraft och livsglädje. En av grannarna är rörmokare och en annan är förtidspensionär, och vi brukar sitta och prata om allt möjligt. Det är så skönt och avslappnat.

Vem har funnit vägen till ditt hjärta?
– Mina barn hade en raketväg in i hjärtat och kommer alltid att ha en självklar plats där. På senare tid har en man stormat in och tagit en stor plats i mitt hjärta. Vi har det fantastiskt bra tillsammans, det känns som jag har kommit hem. Tänk att det väntade en så stark kärlek runt hörnet på min krokiga livslinje, säger Bibi Rödöö – och slår sig ned i solstolen.

I solstolen med Bibi Rödöö:
Bibi räddade programmet som nu är populärare än någonsin.

Vad ska du göra i sommar?
– Eftersom vi sänder Sommar hela sommaren har jag inte så lång semester och som ansvarig blir det även en del arbete på distans. Numera går det ju så bra att lyssna via internet och hålla Skypemöten. De gemensamma semesterveckorna i vårt hus i södra Frankrike är heliga. Vi älskar alla att vara där. Det lilla röda huset ligger på en bergssluttning i sydväst och badar i sol. Med utsikt över Alperna i norr och Medelhavet i söder.

Favoritplats på sommaren?
– Uteplatsen till franska huset. Där lagar vi god provensalsk mat och äter tillsammans runt ett stort bord. Eller så sitter vi bara där och glor på utsikten. Det är totalt avkopplande och bedårande vackert.

Vilken sommarpratare minns du bäst?
– Oj, det finns många som varit väldigt personliga och känsliga. Men en jag tänker på är norska läkaren och miljöaktivisten Gunhild Stordalen från förra sommaren. Hon har drabbats av en allvarlig sjukdom och var väldigt skör. Det är speciellt att arbeta med en person som vet att tiden är begränsad och det blev väldigt starkt.

Vem är din drömvärd?
– Jag vill så gärna att katalogen med samtliga sommarvärdar ska spegla vårt samhälle i stort och att de mest profilstarka personerna som gör avtryck på olika sätt ska finnas representerade. Jag producerar sedan många år Kungens jultal och kungen är ju onekligen en intressant person med en speciell roll i vårt samhälle. Ibland tar det ett tag att få med någon, men jag tjatar aldrig om personen säger blankt nej. Jag hade exempelvis kontakt med Ingmar Bergman i åtta år innan han plötsligt tackade ja.

I solstolen med Bibi Rödöö:
Gunhild Stordalens sommarprogram förra året är ett av Bibi Rödöös favoritprogram.
(Foto: IBL)

Sommar i P1 sedan 1959

Våren 1959 skissade Sveriges Radios dåvarande underhållningschef Tage Danielsson på en programidé. ”Det ska vara lätt musik med prat med mening i”, sa Tage Danielsson till producenten Jörgen Cederberg. Så föddes Sommar i P1, som blivit en del av den svenska sommaren allt sedan dess. De första åren var det bara ett begränsat antal värdar som återkom flera gånger. Det var först efter ett par år som det blev en ny värd varje dag. Årets första program sändes den 24 juni. 

Sommar i P1 sänds varje dag under sommaren kl 13–14.30.

Scroll to Top