I Anna-Karins samlarträdgård ryms allt och lite till

Blommande växter vart man än vänder blicken och sköna sittplatser i både sol och lundens skugga. Att Anna-Karins trädgård bara är 800 kvadratmeter är svårt att greppa! Här njuter hon av sina älskade rosor och smider planer för nästa projekt!

Anna-Karin Tillströms trädgård i Hillevik ligger alldeles invid kusten, inte långt ifrån gamla E4 mellan Gävle och Hamrånge. Från tomten kan man skymta ett glittrande hav med båtar och bryggor. Trots det till synes utsatta läget blommar mängder av olika växter och på våren är trädgården fylld med tulpaner.

– Jag brukar beskriva den som en cottageträdgård med samlarambitioner. Jag snöar in på vissa arter och då vill jag samla på mig så många som möjligt. Så läser jag på om allt och vilka sorter man kan hitta – och då blir det dyrt, säger Anna-Karin med ett leende.

Att det blev just rosor och klematis beror på att hon en gång blev inspirerad av något eller någon och så satte samlandet igång.

– Då blir det lätt för mycket på liten yta, men det måste få vara så, tillägger hon.

Det finns rosor i alla färger, men favoriterna går i en färgskala mellan aprikos och purpur. Av alla sorter har hon tre rosfavoriter som sticker ut lite extra.

I Anna-Karins samlarträdgård ryms allt och lite till
Framför huset blir det som en innergård med golv av sten och grus med olika växter i krukor och korgar.

– ‘Frühlingsduft’ är en favorit för att det är den som blommar först i min trädgård och har en så fantastisk doft. Men ska jag välja en enda ros så är det ‘Lavender Pinocchio’ som är brun. Jag gillar bruna blommor. En tredje är ‘Munstead Wood’, en austinros, som är en stor favorit. Den doftar hallonbåtar, en doft som påminner om barndomen på något vis.

Cottagekänslan, med ett överflöd av blommande växter, passar fint till det vitputsade huset, som är ett slaggstenshus från slutet av 1700-talet. Hillevik är en gammal bruksort. Kvar från brukets storhetstid finns Anna-Karins hus, ett gammalt sågverk, herrgården och ett antal längor. Resten är borta.

Anna-Karin och hennes man Martin flyttade hit 2007, men de första åren gjordes inte så mycket åt trädgården. Nu är den inne på sin tolfte säsong. Anna-Karin har alltid haft ett intresse för blommor, även om trädgårdsintresset vaknade relativt sent.

I Anna-Karins samlarträdgård ryms allt och lite till
Till vänster klematis ’Romantika’, till höger lejongap ’Black Prince’.

– Mitt första drömyrke, när jag var 5–6 år, var att bli florist, men själva trädgårdsintresset vaknade först när jag var sjukskriven för utmattning. Då hittade jag tillbaka till mig själv via trädgården.

Det gör att trädgården betyder mycket för henne och har blivit en återhämtningsplats. På flera ställen finns sittplatser i både sol och skugga. För Anna-Karin är det viktigt att kunna ta sig tid och sitta ner.

– Det finns en favoritplats och det är mitt i trädgården eftersom jag kan se nästan hela därifrån. Någon sa till mig att 90 procent av alla tittar ut från sin trädgård. Men det gör inte jag – jag tittar in i trädgården, trots att vi har en fin utsikt. Jag tänker mycket på hur jag kan förändra och förbättra. Jag gillar att klura, men det är inte säkert att det blir av. Ofta släpper jag idén som en ballong som stiger mot skyn.

I Anna-Karins samlarträdgård ryms allt och lite till
Till vänster: häftiga alliumbollar av sorten ’Ambassador’ sticker upp bland perennerna. Till höger: lunden har olika vårblommande skuggväxter med vackra blad.

Bygger på höjden

Martin är inte lika intresserad av trädgårdsodling, men han ställer alltid upp om hon ber honom om hjälp.

– Jag brukar säga att det är min trädgård eftersom jag gör nästan allt själv. Det är mitt gym.

Jorden är idag mullrik, väldränerad och näringsrik. Men så var det inte när hon började anlägga trädgården. För att skapa en bra odlingsjord har Anna-Karin gått metodiskt till väga.

– Vår tomt är bara en grässvål med fyllnadsmassor under. Där rosengården ligger har jag grävt ur, men resten har jag byggt på höjden och fyllt upp med jord, kompost och tidningspapper. I stort sett hela trädgården är byggd på det viset, berättar Anna-Karin.

Genom att bygga på höjden har Anna-Karin fått en bra jord som också är väldränerad och alla växter växer mycket bättre. Hon gräver först loss grässvålen, vänder upp och ner på den, för att sedan fylla på med halvförmultnad kompostjord och täcka materialet med tidningspapper. På så vis finns det mycket för maskarna att jobba med. Sedan lägger hon på köpt jord blandad med kompostjord ovanpå det.

I Anna-Karins samlarträdgård ryms allt och lite till
Till vänster: en pärlemorfjäril har landat. Strålöga är en riktig fjärilsmagnet. Till höger: i trädgården finns flera grusade gångar som leder in bland växterna.

Det havsnära läget betyder inte bara att det kan vara blåsigt, utan närheten till vatten gör att våren är senare i starten och risken för frostskador blir mindre. Vatten buffrar värme, vilket gör att säsongen växterna får mer tid att förbereda sig för vintervilan.

Och naturligtvis har Anna-Karin fler projekt på gång. Framför allt är det tre saker som hon vill förverkliga, bland annat ett orangeri som hon har drömt om i många år.

– Två projekt blir nog av i närtid. Jag vill ta tag i en ful och tråkig slänt som har blivit mer som en skräpsamling, och jag har sått en massa bergenia som jag ska plantera där. Det andra är gräsmattan, som far så illa av vintrar och torka. Jag har tänkt att istället ha en bred stenmjölsgång där vi går.

Men hur det blir med tiden vet hon inte. Anna-Karin har nyligen bytt bransch, från att ha varit grafisk formgivare med egen firma till att bli anställd på ett företag som håller på med design, anläggning och skötsel av utemiljö. Men vem har sagt att drömmarna måste förverkligas just i sommar? Orangeriet kan vänta …

Fakta om trädgården

Här bor: Anna-Karin Tillström ­tillsammans med maken Martin och katterna Smilla och Hedvig.
Var: Hillevik, två mil norr om Gävle.
Tomt: 800 kvadratmeter.
Zon: 3–4.
Jordmån: Matjord på gammal fyllnadsmassa och sten.

Scroll to Top