Så blev livet efter skilsmässan – fyra kvinnor berättar

En skilsmässa innebär i de flesta fall en kris. Men det finns ett bra liv efter skilsmässan också. Vi har pratat med fyra kvinnor som vet.

Mia, 48, har hittat kärleken igen:

“Jag började dejta ganska snabbt”

För Mia Fallby var den värsta perioden före skilsmässan. När hon väl beslutat sig inföll ett stort lugn.

Så blev livet efter skilsmässan - fyra kvinnor berättar

 

Mia Fallby hade flyttat med sin livskamrat från Skåne till Stockholm. De blev föräldrar, gifte sig, köpte hus och livet borde leka. Men tillvaron blev inte som planerat.

– Ganska snart började vi bråka om vems jobb som var viktigast, och jag började må allt sämre, minns Mia.

 

Mias dåvarande man erbjöds jobb utomlands och föreslog att hon skulle sluta arbeta, för att istället stanna hemma och sköta hem och barn. Mia var bestämd – hon ville inte bryta upp från allt ännu en gång.

 

Efter mycket ångest och många diskussioner bestämde de sig för att separera.

– Det var ett väldigt tufft beslut! Jag var rädd för att vår dotter skulle må dåligt, rädd för den ovissa framtiden, för att ha fattat fel beslut.

 

Men när hon och exmaken väl hittat en varsin lägenhet var det som om allt föll på plats. Mia kände sig lättad. Glad, pigg och övertygad om att hon skulle klara av tillvaron.

– Om man jämför mitt liv idag med hur det var för tio år sedan kan jag bara konstatera att jag är så fruktansvärt nöjd idag. Det är så mycket som fallit på plats. Jag känner mig numera i det närmaste oövervinnerlig.

 

Det har nu gått sex år sedan skilsmässan, och nyligen har Mia hittat sin drömman.

– Vi möttes på en dejtingsajt, och eftersom vi har samma slags humor klickade det direkt.

 

 

Christina, 52, trivs med singellivet:

“Det har tagit tid att läka”

Christina Eriksson har gått igenom två tunga separationer. Nu lever hon som singel, utbildar sig till yogalärare och dejtar. Men det måste ske på hennes villkor.

Så blev livet efter skilsmässan - fyra kvinnor berättar

 

För Christina Eriksson är inte meningen med livet att leva tillsammans med någon. När pappan till hennes dotter och hon skilde sig för många år sedan var dottern liten.

– Vi kom inte överens helt enkelt, och han hade inga känslor kvar för mig, därför gick vi isär, berättar Christina.

 

Tiden närmast efter skilsmässan var jobbig. Dottern var liten, Christina hade inget jobb och ekonomin var knackig. Dessutom saknade Christina sin exman.

Idag ser det annorlunda ut. Christina har gjort karriär som ekonom och hon och dottern har ett bra boende. Hon har träffat en del män genom åren, och dessutom hunnit med ett allvarligt förhållande, som tog slut på grund av att mannen var otrogen.

– Det kändes tungt. Jag blev arg, ledsen och kände mig sviken. Det har tagit tid att läka, säger Christina.

 

För att få något annat att tänka på bestämde Christina sig för att försöka hitta nya intressen. Hon började yoga, och har nyligen hoppat på en yogalärarutbildning som hon går vid sidan av jobbet som ekonom.

– Jag har länge drömt om att bli yogalärare och yogan har gett mig väldigt mycket, och jag märker hur bra jag mår av detta, säger Christina.

 

 

Cecilia, 69, har fått mer tid för vänner, resor och sitt målande:

“Livet som ensamstående är spännande”

För Cecilia Ceder kom skilsmässan som en chock. Men ganska snart insåg hon att livet som ensamstående innebär stora och nya möjligheter till ett bättre och mer spännande liv.

Så blev livet efter skilsmässan - fyra kvinnor berättar

 

– När min man kom hem och berättade att han träffat en ny kvinna var skilsmässan ett faktum, minns Cecilia Ceder.

 

Hennes stora oro var ekonomin. Hon hade alltid tagit det övergripande ansvaret för parets tre barn, och därmed också varit den som varit hemma och så småningom också jobbat deltid för barnens skull.

– Jag var nästan pensionär, hade jobbat som lärare och insåg att ekonomin skulle bli ett problem. Min exman hade jobbat mycket och hade bra pensionssparande.

 

Hon och exmaken kopplade in advokat för att få igenom skilsmässan så snabbt som möjligt, och efter en rad diskussioner fick Cecilia ta viss del av exmakens pensionssparande.

– Då insåg jag att jag skulle klara mig. Jag kom över en fantastisk lägenhet, och uppfylldes helt av mitt nya liv. Jag bjöd hem vänner, hade massor av middagar och bjöd hem olika konstföreningar, berättar Cecilia engagerat.

 

Hon är singel och trivs med det.

– Men vem säger nej till en förälskelse, även om det inte står högst upp på min priolista, säger hon och ler. Ibland får jag en lyckokänsla och blir helt euforisk när jag tänker på hur min tillvaro har blivit, konstaterar hon.

 

 

Pia, 47, skrev en handbok om att skiljas:

“Jag har skrivit den bok jag själv hade velat läsa”

Ekonomijournalisten Pia Sehm har skrivit en ekonomisk handbok för nyskilda.

Så blev livet efter skilsmässan - fyra kvinnor berättar

 

Pia Sehm hade varit gift i 19 år, var mamma till tre barn och dessutom framgångsrik ekonomijournalist när hon stod inför ett nytt skede i livet:

Hennes man ville skilja sig.

– För mig kom det här plötsligt. Och, förutom allt känslomässigt tumult som uppstod, förväntades jag fatta kloka beslut vad gällde ekonomin och andra praktiska frågor, säger Pia Sehm.

 

Trots att hon hade arbetat som ekonomijournalist hade hon väldigt liten insyn i familjens egna, privata ekonomi. Det hade hennes man skött.

– För mig var det oerhört skamligt att jag inte hade någon koll på vår ekonomi. Jag hade till exempel varit hemma med barnen länge och mycket, och hade en mycket lägre inkomst än min man. Det gjorde att det var svårt att få lån till mitt och barnens nya boende, säger Pia Sehm.

 

Idag har Pia skrivit den bok hon själv hade velat läsa då, när separationen var ett faktum, och den närmaste tiden efter skilsmässan. Skilj dig ordentligt – separationshandboken är en handfast bok med en rad praktiska tips.

– Att ta in en advokat eller jurist så tidigt som möjligt är ofta väl investerade pengar för att det ska fungera så bra och smidigt som möjligt för alla inblandade. Kolla din hemförsäkring, som ofta innehåller rättshjälp, tipsar hon.

 

Hela artikeln finns att läsa i Hemmets Journal nr 14 2016.

Nu kan Magnus äntligen fira jul med sina barn
Lisa Nilsson: Jag hade gett upp tanken på barn och familj…
Scroll to Top