Sveriges goaste frisör: Malin är kandidat nr 4

Det är så roligt att kunna glädja andra, säger Malin Palmqvist Gustafsson och ger sig iväg för en dags oavlönat arbete. Och ambitionsnivån är densamma oavsett om hon klipper i en mycket provisorisk salong eller den egna frisersalongen!

Ur nomineringsbrevet

“Malin har ett stort hjärta, inte bara för oss kunder utan även för andra som behöver hjälp.”

Om jag vann 50 000 kronor skulle jag…

Renovera köket, köpa något fint till Elisabeth som nominerat mig och skänka pengar till Barncancerfonden.

När man sitter i Malins frisörstol salong känner man sig som den viktigaste personen i världen, skrev stamkunden Elisabeth som nominerade Malin Palmqvist Gustafsson till priset som Sveriges goaste frisör.

Malin blir rörd och glad – och lite generad när hon får höra orden.

Men är det din ambition som frisör?

– Ja, det är det nog, säger hon efter några sekunders funderande. Jag tar till exempel alltid bara emot en kund i taget och har medvetet ingen musik i bakgrunden, allt för att ge kunden all uppmärksamhet.

Sedan plockar Malin ihop alla sina arbetsredskap – samt två stora burkar hembakta kakor och låser dörren till sin lilla personligt inredda salong, Salong Hairligt i Ytterby utanför Kungälv, och sätter sig i bilen för att köra till Sundhammar som ligger naturskönt vid havet en halvtimmes resa bort.

Här väntar en alldeles speciell arbetsdag, en dag som sträcker sig från nio på morgonen till sju på kvällen, som inte ger någon inkomst, men mycket glädje och tillfredsställelse för den som har ett stort hjärta.

I Sundhammar anordnar Svenska kyrkan i Kungälv varje år ett sommarläger för 24 vitryska barn, alla 12 år, som i hemlandet lever under små omständigheter och med en ganska dyster vardag. I Sundhammar får de under två veckor uppleva ett drömsommarlov med frisk luft, roliga aktiviteter och god mat. När de kommer hem har de inte bara massor av upplevelser i bagaget utan också insamlade kläder från Sverige till sin familj. Ofta har de också en ny framtidstro, en ny värld har öppnat sig.

Sveriges goaste frisör: Malin är kandidat nr 4

Att bli klippt av en riktig frisör är en av höjdpunkterna för de 24 vitryska barnen som tillbringar två härliga sommarveckor på läger i Sundhammar.

Sveriges goaste frisör: Malin är kandidat nr 4

“Salongen” är för dagen lite annorlunda, men resultatet blir lika proffsigt som alltid. Malin Palmqvist Gustafsson klipper vitryska Valia, 12 år.

Höjdpunkt
Det här lovvärda projektet är Malin en viktig del av för när barnen åker hem är de också fina i håret. Malin har under flera år klippt alla de 24 unga lägerdeltagarna. En riktig höjdpunkt för den som inte är van vid lyxen av den totala uppmärksamheten från en proffsig frisör.

Malin förhör sig noga om barnens önskemål genom tolk och barnens ögon lyser när de betraktar resultatet.

Och Malin hon lyser, hon också.

– Det är så roligt att komma hit och att kunna ge dem den här upplevelsen, säger hon. För de allra flesta svenska barn är det inget konstigt alls att gå till frisören, men så är det inte för de här barnen.

Men känner du att du kan ge något åt dina medmänniskor även i vardagen på din salong, mer än klippning, färgning och annat?

– Ja, det gör jag verkligen! Vi människor drabbas ju av motgångar och alla kunder är inte glada när de kommer. Men de är ofta lite gladare när de går och har fått prata av sig. Ja, och så är det ju det där med frisyren Det kan låta ytligt, men håret betyder mycket för välbefinnandet!

– Sedan händer det förstås att kunder har drabbats av stora sorger att jag inte vet vad jag ska säga. Då får jag bara lyssna och kanske ge en kram.

 

Farmor var frisör
Kanske är det Malins bakgrund som undersköterska som gett henne en speciell känsla för att ta hand om sina medmänniskor.

– Jag arbetade som det i flera år, säger hon. Trivdes bra, men tanken på frisöryrket, det som farmor hade, fanns i bakhuvudet. Det var faktiskt när jag erbjöds en fast anställning som undersköterska som jag tog beslutet att byta yrke! En fast tjänst är inte så lätt att få och jag insåg att tackade jag ja till den, då skulle jag nog bli kvar i yrket och det skulle aldrig bli något av drömmen om att bli frisör …

– Ja, så sökte jag till frisörskolan och kom igång. Hyrde en stol på den salong där jag fortfarande arbetar. När ägaren skulle gå i pension erbjöds jag att ta över salongen. Det var ingenting jag hade drömt om, men det har fungerat väldigt bra.

Och bytet av yrke – har du någonsin ångrat det?

– Aldrig, inte en enda sekund, säger Malin utan att tveka. Varje ny arbetsdag känns lika rolig. Sedan kan det förstås hända att familjen får se en mindre glad sida innan jag har hämtat mig lite efter en stressig arbetsdag. Men på arbetet är jag faktiskt alltid på gott humör. Hår och människor, det är nämligen det bästa jag vet!

Sveriges goaste frisör: Malin är kandidat nr 4

Här är Malin tillsammans med Katya som blir fin i håret.


Artikeln finns att läsa i Hemmets Journal nr 38 2015.

OBS! Från och med 22 september kommer du att kunna rösta på den av slutkandidaterna som du vill ska vinna priset!

Alla nominerade till Sveriges goaste frisör!
Sveriges goaste frisör: Rudina är kandidat nr 3
Sveriges goaste frisör: Manuela är kandidat nr 2
Sveriges goaste frisör: Margareta är kandidat nr 1
Scroll to Top