Kajsa Bergqvist debuterar som programledare

Från världsmästare i höjdhopp till vinexpert och programledare i tv. Nyseparerade Kajsa Bergqvist berättar att det tagit lång tid att landa i vem hon är och vad hon vill göra sedan hon slutade med friidrotten.

Personligt

NAMN: Kajsa Margareta Bergqvist.

ÅLDER: 37 år.

BOR: Hus på en ö i Stockholms skärgård och lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

FAMILJ: Pappa Gunnar, mamma Elsa och elva år äldre halvbrodern Anders. Katten Smilla.

BAKGRUND: Höjdhoppare, har världsrekordet inomhus på 2,08. Tre VM-guld, två EM-guld, OS-brons och åtta SM-guld.

GÖR: Driver vinimportföretaget Kajsa Wines. Föreläser. Ambassadör för Unicef. Friidrottsexpert i radio och tv.

AKTUELL: Som programledare för Atleterna i SVT på lördagar.

Kajsa Bergqvist debuterar som programledare

– Att leda SVT:s nya storsatsning Atleterna var min egen idé. Jag gillar utmaningar, att prova saker jag inte gjort förut, säger Kajsa.

Kajsa Bergqvists korta frisyr är solblekt efter en lång semester. Hon har åkt vattenskidor, paddlat kajak och pysslat om sin trädgård på ön i Stockholms skärgård där hon bor – och hon har plockat hjortron och blåbär i södra Lappland där hon och storebror har en timmerstuga utan el och vatten vid sjön Avaträsk: ett arv från mormor och morfar.

 Hon är 1,75 lång plus platåklackar, och ger ett mjukt, ganska försiktigt intryck. Kajsa Bergqvist, 37, har genom åren beskrivit sig som blyg privat.

 Men som yrkesmänniska trivs hon i rampljuset. Under hösten gör hon debut som programledare i tv: Kajsa leder SVT:s nya lördagsunderhållning Atleterna där tolv vältränade par tävlar i tio klassiska idrottsgrenar som längd- och höjdhopp, simning och klättring. De bor och tränar tillsammans i en by – medan tv-kamerorna rullar – och varje vecka måste två par lämna tävlingen.

 Vad fick dig att tacka ja?

– De frågade mig om jag ville vara en av coacherna, men när jag fick programidén förklarad för mig sa jag: Det här programmet vill jag leda!

– Jag fick gåshud, så peppad blev jag. Jag kallades till en provfilmning och efter några veckor var jobbet mitt.

– Jag gillar att vi visar idrott på ett nytt sätt – det är något helt annorlunda än att se en vanlig idrottstävling i tv. Man får följa hur deltagarna utvecklas och lära känna dem. Det var en oerhört rolig och spännande inspelning. Jag gick omkring där i högklackat men drogs med i stämningen, som om jag också skulle tävla.

Du har själv en “vinnarskalle”. När bestämde du dig för att bli bäst i världen i höjdhopp?

– När jag var 17. Då hade jag, lite oväntat, vunnit Ungdoms-OS.

– Jag tror att man kan träna upp sin tävlingsinstinkt till en viss del, men jag hade den från början, som barn. Jag kan känna igen mig i kollegor som lyckats: De har samma drivkraft att alltid tävla – om inte mot andra så mot sig själva. Sätta mål och sträva mot dem.

– Delvis har jag nog ärvt den drivkraften från pappa – han var häcklöpare som ung.

 Kajsa Bergqvist växte upp i Sollentuna norr om Stockholm och började idrotta när hon var 6 år. Hon provade fotboll, volleyboll, badminton, simning, längdskidor… Men fastnade för friidrott när hon var 11. Två år senare gled hon över 1,56 i höjdhopp.

 Som 17-åring hoppade Kajsa 1,90. Och efter segern i Ungdoms-OS fick hon ett stipendium på ett college i Dallas i Texas där hon stannade i fyra år, studerade reklam och tävlade för skolans friidrottslag.

 När hon var 23 blev hon första svenska kvinnan över den magiska höjden två meter och hon rankades som etta i världen.

– Det har alltid varit viktigt för mig att vara duktig, vilket är både bra och dåligt. Man kan bli för hård mot sig själv. Det här är något som jag numer försöker att jobba med: att vara snällare mot mig och inte alltid så resultatstyrd.

 

Stark integritetKajsa Bergqvist debuterar som programledare

Åren som idrottsstjärna har slipat hennes förmåga att fokusera.

– Jag är alltid spänd och nervös inför en prestation. Precis som när jag tävlade är jag nervös i dag när jag föreläser, när jag ska stå på en scen eller spela in ett program – som nu i Atleterna. Men jag kan vända nervositeten till ett fokus i stället för att tappa energi. Jag skärmar av och går in för det jag ska göra. En förmåga jag förfinade genom idrotten.

 När Kajsa slog igenom och blev rikskänd kunde hon dölja sig bakom stora hattar och solglasögon för att slippa omgivningens blickar. Framgångens baksida – att folk tittade, pekade och kommenterade – var en anledning till att Kajsa flyttade utomlands; hon bodde i Monaco åren 2001-2008.

– I dag är jag något bättre på att hantera kändisskapet. När det gäller min blyghet har jag en tudelad personlighet som jag inte förstår själv alla gånger. Att jag kan njuta av att stå på en arena inför hundratusentals och samtidigt bli störd när någon pekar på mig på Ica.

– Men jag tror att jag har ett starkt behov av integritet, av att få vara för mig själv. Samtidigt som jag har ett behov av att stå i rampljuset. Att bli sedd.

– Det är som att jag behöver båda bitarna – dessa ytterligheter. Kunde jag inte gå omkring för mig själv och påta i trädgården på ön då hade jag inte klarat programledarjobbet.

 Men är du blyg även privat, om du blir bjuden på en middag där du inte känner alla?

– Det svåraste är nog att inte kunna vara anonym ute bland folk. Blir jag blyg på en middag kompenserar jag min osäkerhet genom att vara den som går fram och hälsar och pratar. Jag anfaller i stället för att bli anfallen, säger hon och skrattar.

 Kajsa var gift med regissören Måns Herngren i fyra år. Efter skilsmässan i januari 2011 berättade hon om kärleken till flickvännen Kristina Norrby i tidningen QX. Paret har bott i en lägenhet på Södermalm i Stockholm, men separerade tidigare i år.

 Hur påverkades du av att “komma ut” offentligt i en stor intervju?

– Det var en väldigt speciell situation. Jag har aldrig pratat offentligt om mitt privatliv utom i den artikeln. Det var ett måste då, för att få slut på alla spekulationer.

 Kajsa tystnar, tycks väga sina ord.

– Jag kan verkligen känna mig glad och tacksam över att bo i ett land som Sverige. En homosexuell relation är ingen grej här. Folk bryr sig, men jag känner mig inte mindre accepterad, snarare tvärtom. Jag har framför allt känt en värme från omgivningen. Med de vindar som blåser i andra länder blir det väldigt tydligt hur fint vi har det i Sverige.

– Samtidigt: Mina citat från den artikeln har vevats runt i tre år nu i media… Så ibland kan jag tänka: Var det så bra att göra den intervjun? Det är en svår balansgång. Att veta vad man ska dela med sig av.

 Hur trivs du som singel?

– Låt mig säga så här: Jag känner att jag är i en bra fas och på en bra plats i livet.

 Du peppar par att träna hårt i Atleterna i tv. Tränar du själv?

– När jag slutade med höjdhopp började jag springa. Och eftersom jag funkar så att jag vill ha ett mål anmälde jag mig direkt till ett lopp på fem kilometer och bestämde vilken tid jag skulle klara. När tävlingen närmade sig insåg jag att jag måste sätta upp nästa mål för att inte sluta med löpningen efter tävlingen. Det blev ett lopp på en mil.

 Till slut sprang Kajsa maraton i New York på tiden 3 timmar och 56 minuter. Sedan hade hon svårt hitta en ny utmaning

– Men nu trivs jag med löpträningen igen. Och jag spelar tennis. Tre-fyra pass i veckan är normalt. Jag har ett stort behov av att träna.

 Kajsa står nära sina föräldrar.

– Vi pratar nästan varje dag och ses ofta. Det är härligt att ha den kontakten. De har alltid varit mina främsta supporters, vad jag än har gjort. När jag började träna friidrott engagerade de sig i föreningen till exempel.

– Har man det stödet hemifrån är det enklare att vara modig och våga nya saker. Som nu när jag antog utmaningen att vara programledare.

 

Tuff förändringKajsa Bergqvist debuterar som programledare

Kajsa avslutade sin friidrottskarriär då hon var 31 år. Hon utbildade sig till sommelier (vinkypare/vinkännare) vid Restaurangakademien i Stockholm. Parallellt gick hon en trädgårdsutbildning.

– Jag valde att lägga av med friidrotten. Då är det nog enklare än om man tvingas sluta på grund av skador eller annat. Samtidigt var det en tuff förändring för mig. Jag hade inte längre en stab runt mig som peppade – jag behövde så att säga återuppfinna mig själv. Och det har tagit ganska lång tid att landa i vem jag är och vad jag verkligen vill göra.

 Med friidrottslandslaget reste Kajsa flera gånger till Sydafrika där hon besökte vingårdar. Hon har alltid varit intresserad av matlagning och började läsa om och prova vin. I dag importerar hon kvalitetsviner och sedan 2010 driver hon företaget Kajsa Wines.

 Hennes passion för matlagning och smakupplevelser kommer hemifrån.

– Mamma lagade all mat från grunden, och det var en självklarhet att vi alltid skulle äta tillsammans. Man umgås när man äter och det bär jag med mig.

 Sommarhuset på ön i skärgården har mer och mer blivit “hemma” för Kajsa.

– Sedan har jag en vinterlägenhet i stan där jag bor när isen ligger. I år flyttade jag till ön redan i mars.

 I sin trädgård har hon ett växthus där hon odlar tomat, gurka, squash. I trädgårdslandet växer bland annat bönor, olika salladssorter och potatis. Hon plockar rabarber och fläder och gör saft medan katten Smilla stryker runt i köket.

– Jag kokar enorma mängder saft som ingen hinner dricka! Jag lägger in, gör sylt och marmelad, stoppar korv…

 Hur hälsosam är du?

– Jag har aldrig följt något kostprogram eller någon diet. Men lagar man allt på egen hand blir man medveten om vad man stoppar i sig, och då äter man nog automatiskt rätt nyttigt. Samtidigt älskar jag smör och grädde! Jag har inga förbudslistor utan äter det jag känner för.

– Höjden av lycka är att nu under tidig höst gå ut i trädgården med en balja och bara plocka för sig – och gå in och laga till något. Det ger inre frid.

 

Kajsa Bergqvist debuterar som programledare

Kajsa leder programmet Atleterna tillsammans med Rickard Olsson.

Scroll to Top