Sveriges bästa busschaufför: Mariette är kandidat nr 1

Alla ska välkomnas med ett leende när de kliver på bussen. Det kostar så lite och betyder faktiskt mer än man tror, menar Mariette Olsson, busschaufför från Skene. Inte konstigt passagerarna kallar henne fröken Solsken.

Personligt

NAMN: Cecilia Mariette Tuwesdotter Olsson.
ÅLDER:44 år.
FAMILJ: Ensamstående med fem barn: Tvillingarna Marcus och Linette, 20, Linnéa, 14, Linn, 12, och Melker, 11.
BOR: Hus med trädgård i Skene.
ÅR I YRKET: Fyra.
INTRESSEN: Trädgården och motorcykeln.

Om jag vann 50 000 kronor skulle jag…

… resa någonstans med mina fem barn, helst till Thailand som verkligen är ett drömmål.

Ur nomineringsbrevet:

“Hon sprider glädje omkring sig och vågar hitta på lite ‘bus’ i den grå vardagen.”

Sveriges bästa busschaufför: Mariette är kandidat nr 1

Mellan alla storhelger och högtidsdagar är Mariette reglementsenligt uniformsklädd.

Jag klär ut mig för att sprida glädje i bussen!

Vi har bestämt möte vid Västtrafiks bussterminal i Kinna halv sex på eftermiddagen. På minuten kommer fembarnsmamman Mariette körande sin stora buss. Med van hand parkerar hon fordonet mellan ett par andra bussar.

Idag är hon reglementsenligt uniformsklädd. Men på busslinjerna inom Marks och Borås kommuner är Mariette känd som chauffören som både pyntar sig själv och bussen vid olika högtider.

– Den första påsken jag körde buss klädde jag ut mig till påskkärring och hängde upp påsksaker i förarhytten. Chefen gillade först inte tilltaget men tyckte det var okej när det visade sig hur glada passagerarna blev. Så nu är det förankrat hos ledningen.

– Det är ju inte för min skull utan för passagerarnas trivsel och glädje jag gör detta. Men visst, vi har ju vår uniform och det är bara vid speciella tillfällen jag klär ut mig lite.

Numera har Mariettes bussåkare vant sig vid att glädjas åt hennes upptåg och klädsel vid olika helger, till exempel som Lucia, jultomte eller i nationaldräkt den 6 juni.

Andra arbetsdagar är hon klädd som vanligt. Men det ändrar inte hennes vilja att sprida glädje till människor hon möter. Ibland får hon även vara jourhavande medmänniska.

Hunden lugnar

– Någon gång har jag haft min lilla hund Judith med mig. För en tid sedan inträffade en tragisk dödsolycka då en cyklist cyklat rakt ut framför en av våra bussar. Jag kom strax efteråt med min buss från andra hållet. Jag stannade för att kolla så att räddningstjänsten var på väg. Många av mina passagerare var chockade men lugnade sig när jag kört därifrån. Men en flicka stod som paralyserad av ångest och skräck över att det kanske var någon hon kände som förolyckats.

– När jag stannat bussen så lyfte jag upp hunden till flickan. Kontakten med hunden var förlösande på något sätt och sedan kunde jag prata lugnande med flickan.

Mariette har förmågan att dela med sig massor av glädjestrålande energi till sin omgivning. Det märks inte minst när vi möter några av hennes kollegor i Västtrafiks lokaler. De är trötta och har precis gått av sina pass men skiner upp när Mariette kommer.

När hon går iväg för att hämta kaffe till oss passar kollegan Bengt på:

– Mariette har ett jättetungt lass hemma med alla barn och ändå är hon alltid glad på jobbet. Hon är den bästa arbetskamrat jag har haft. Skriv det!

Mariette är uppvuxen i Skene. I skolan ville hon gå fordonslinjen men det fanns inget omklädningsrum för flickor så det fick bli handels- och kontorslinjen. Sedan fick hon tvillingar när hon var 23 år.

– Jag jobbade 8-9 år på behandlingshem för unga pojkar, ett så kallat LVU-hem. Jag fick höra många tragiska livshistorier av dessa pojkar som oftast hade en väldigt hård och kall fasad men under ytan var det något helt annat.

– Det jobbet tog väldigt mycket energi och jag kände att jag ville göra något annat. Jag funderade på deltidsbrandman och tog lastbilskort. Men så flyttade vi och det blev inget med det jobbet. Istället började jag köra lastbil.

Får energi

Det var slitsamt för Mariette med all obekväm arbetstid, många körningar på nätterna och hon hade små barn hemma. Ensamheten i förarhytten var också ganska trist.

– Så jag satsade på att ta körkort för buss och sedan fick jag jobb här på länstrafiken. Visst är det långa arbetsdagar men jag slipper nattarbetet. Och jag får så mycket energi av alla jag pratar med.

Mariettes motto är att möta alla resenärer med ett glatt “God morgon”.

– Det bästa med det här jobbet just dessa möten med människor. Jag står ibland still fem minuter med bussen och väntar in rätt tid och då blir det tillfällen till samtal. Nu när jag kört buss här i fyra år så är det ofta folk kommer fram och pratar.

– Många är ensamma. Som exempelvis den gamla damen som en dag klev på bussen i Borås och skulle till Kinna. Vi pratades vid och innan hon gick av berättade hon att jag var den enda hon pratat med på över en vecka.

Efter intervjun sätter sig Mariette på sin motorcykel – en Honda Goldwing 1500 – hennes stora intresse vid sidan om barnen och trädgården.

– Jag hinner inte köra den så ofta jag kanske skulle vilja. Hem och barn tar mycket tid. Men till och från jobbet kan jag köra mc, säger Mariette innan hon far iväg.

 

Sveriges bästa busschaufför: Mariette är kandidat nr 1

Den 6 juni körde Mariette bussen iklädd nationaldräkt och bussen pyntad med flaggor och ballonger.

Tidigare i år kunde du nominera kandidater till Hemmets Journals Stora Pris, som i år delas ut till Sveriges bästa busschaufför, och nu har vi valt fem slutkandidater bland era nomineringar. Vi presenterar kandidaterna under fem veckor med start vecka 34. När samtliga kandidater har presenterats startar omröstningen där ni läsare får utse årets pristagare. Omröstningen startar 23/9 2014.

Rösta fram Sveriges bästa busschaufför!
Sveriges bästa busschaufför: Lasse är kandidat nr 5
Sveriges bästa busschaufför: Stefan är kandidat nr 4
Sveriges bästa busschaufför: Susanne är kandidat nr 3
Sveriges bästa busschaufför: Micke är kandidat nr 2
Här är alla nominerade!
Scroll to Top