Fråga doktorn blev Gunillas drömjobb

Gunilla Hasselgren drömde om att bli skådespelare men valde tryggheten och ett yrke som garanterade jobb. En dag hon gick på audition och där öppnades en oväntad dörr…

Personligt

Gunilla Hasselgren

ÅLDER: 52 år.

BOR: Villa i Karlstad.

FAMILJ: Maken Mikael, 50, som också är allmänläkare, sönerna Fredrik, 20, och Björn, 17. Golden retrievern Leya.

YRKE: Husläkare i tv-programmet “Fråga doktorn” i SVT sedan 2003. Läkare på vårdcentralen i Kil. Har gett ut “Din läkarbok mitt i livet” (Bonnier Fakta) och kommer med en ny bok om träning senare i år.

Fråga doktorn blev Gunillas drömjobb

Gunilla Hasselgren, känd från Fråga doktorn i tv, är lyckligt gift med en doktor.

– Mikael är min allra bästa vän. Vi är bra på att njuta av vardagen tillsammans.

 

Gunilla Hasselgren, 52, parkerar en svart, robust damcykel utanför ett kafé mitt i Karlstad. Tio minuter bort – cykelvägen – bor hon i en villa med maken Mikael och sonen Björn, 17. Sonen Fredrik, 20, har nyligen flyttat hemifrån.

– Det känns underligt att sätta sig själv i främsta rummet, nu när barnen blivit stora. Jag är inte helt bekväm med det än, säger Gunilla.

Hon har jeansskjorta, vita pärlörhängen och nära till skratt. I elva år har hon väglett tittarna i Fråga doktorn i tv. Två dagar i veckan är hon “vanlig” doktor på vårdcentralen i Kil. Och hon skriver på en bok som ska uppmuntra svenskar mitt i livet att röra sig mer.

– Jag är en av dem som borde läsa min bok. Jag promenerar med vår hund och cyklar, men inget annat just.

– Jag har inte hittat min träningsform. Det är så lätt att sätta upp hinder, som: “Jag törs inte byta om bland andra.” Eller: “Man måste vara ung för att börja yoga.”

–  I boken diskuterar jag hur man kommer över sådana hinder.

Doktorn Gunilla lever ändå rätt sunt, berättar hon över en kopp kaffe på kaféet.

– Jag rör ju på mig. Röker inte, dricker inte alkohol och lagar nyttig mat med mycket grönsaker och fisk. Sällan kött, inte minst av miljöskäl. Men jag gillar god mat och godsaker, och sedan barnen föddes bär jag på 15 kilo extra som jag aldrig blivit av med. Där har jag min ömma tå.

Hon kämpar också som så många andra med balansen: lagom med jobb, aktivitet och vila.

– Jag försöker vara en tidsrealist. Bokar in generösa tidsmarginaler så att jag hinner återhämta mig. Och jag försöker säga nej till saker jag inte mår bra av, som skapar onödig stress.

Stress kan som bekant påverka hälsan negativt. Immunförsvaret, hjärta och kärl skadas om vi pressar oss själva för hårt utan att vila mellan varven. Gunilla brinner för att vi ska ta hand om oss, både kropp och själ.

– Vi kan förebygga många sjukdomar, till exempel diabetes typ två och hjärtkärlsjukdomar, genom att leva lite mer sunt.

Stillasittandet är ett av vår tids stora hälsoproblem, menar Gunilla:

– Jag vill slå ett slag för enkel vardagsmotion. Upp och hoppa, ta en bensträckare, cykla, gå i trappor, stig av bussen och promenera.

Själv står hon och jobbar vid skrivbordet på vårdcentralen – bra för såväl hjärtat som midjemåttet.

 

Teaterskola

Gunilla började läkarlinjen i Uppsala när hon var 25. Innan dess läste hon humaniora och juridik. Hon dansade och spelade piano – och drömde om att bli skådespelare.

– Jag gick teaterskola i Stockholm och sökte till och med till Scenskolan. Men jag hade nog en alldeles för normal och harmonisk uppväxt, säger hon och skrattar stort.

– Inga demoner! Sedan skulle trygghetsnarkomanen i mig inte ha gillat livet som skådespelare. Jag ville ha ett yrke som garanterade jobb.

På läkarlinjen kände hon sig hemma direkt.

– Min stora drivkraft var att se och hjälpa hela människan, se hur kropp och själ hänger ihop. Så känner jag fortfarande – en patient är så mycket mer än sin diagnos.

Gunilla växte upp i en kärnfamilj i en villa i Stockholm. Mamma och pappa var statstjänstemän, hennes storasyster hade höga betyg och läste till läkare. Gunilla var en typisk lillasyster: charmig och social. Gick naturvetenskaplig gymnasielinje.

Inga demoner, alltså. Men det är lätt att föreställa sig Gunilla på en scen. Hon är rapp och rolig med en stark utstrålning, och hon är en hejare på att härma röster.

För att utses till husläkare i Fråga doktorn fick hon gå på audition.

– Det var mumma för mig, med mina gamla skådespelardrömmar! De sökte en kvinnlig läkare i 40-årsåldern i Karlstad där programmet spelades in då.

– För mig var det ett drömjobb.

Tv-jobbet och arbetet på vårdcentralen är en utmärkt kombination, menar Gunilla. Den nära kontakten med patienterna gör henne till en bättre tv-doktor, och jobbet på SVT i Umeå – där programmen spelas in – ger inspiration till vardagen som läkare.

Hon blir igenkänd efter alla år i tv, förstås – och då och då får hon rycka in när någon blir sjuk.

– En flygvärdinna räckte mig en hushållsrulle en gång när ett barn kräktes på planet. “Vilken tur att det var du som satt här”, sa hon.

 

Kurskamrater

Gunilla och maken Mikael var kurskamrater på läkarlinjen och blev ett par 1988. De gjorde sin AT i Kristinehamn, Mikael fick jobb i Karlstad och äldsta sonen föddes där.

Och sedan dess är de värmlänningar.

– Jag föll för Mikaels värdegrund. Han är ingen individualist utan ser alltid ett större sammanhang. Och han ville bygga något tillsammans med mig. Kärlek är känslor men också vilja: ett beslut att leva tillsammans.

– I dag är Mikael min allra bästa vän. Det är helt enkelt så härligt att ha varandra.

Att de har samma yrke ser Gunilla som enbart positivt.

– Men vi har aldrig jobbat på samma arbetsplats – det vill vi inte. Däremot diskuterar vi våra jobb och stöttar varandra. Mikael läser ofta igenom mina svar till tv-tittarna och kommer med synpunkter.

Att dela yrke har också varit bra för jämställdheten, tycker Gunilla.

– Bådas jobb har alltid varit lika viktiga, och vi har haft ungefär samma lön genom åren.

Gunilla vill räta ut den klassiska bilden av ålderstrappan där livet störtar nerför efter 50. Genom att sköta sin hälsa kan man njuta av medelålderns stigande pondus och självkännedom.

Men att fylla 50 har sina sidor, menar hon.

– Några vänner har insjuknat, vilket är en stor sorg. Kroppen börjar streta emot. Klimakteriet har gett mig sömnproblem.

 

Vad är bästa medicinen?

– För mig är det att motionera i frisk luft. Gör jag det sover jag bättre. Jag äter inte östrogen – men mina problem är överkomliga, och det finns kvinnor som verkligen har nytta av att det finns. Naturmedel undviker jag eftersom jag så lätt får utslag av sådana.

 

Och barnen blir stora. Vad ska du göra av all egentid?

– Vi har sällan haft barnvakt för att göra saker bara jag och Mikael, eftersom far- och morföräldrarna har bott i andra städer. Nu får vi tid att till exempel resa. Det blir nog en och annan tripp till en storstad.

– Och jag skriver gärna fler böcker.

 

Unnar du dig massage och andra må bra-behandlingar?

– Aldrig. Där har du min rastlösa sida. Och kanske den lite stränga, självständiga inte-ska-väl-jag-pysslas-om-sidan. Fast jag gillar att gå till frisören.

– Behöver jag varva ner går jag i skogen. Läser en god bok eller går på teater. Och det är himla kul att städa – dessutom bra motion. Jag är petigast hemma och sköter städning och tvätt medan Mikael fixar hus, bil, trädgård.

Att boka in en kärlekshelg på ett lyxigt spahotell eller överraska med rosor och dyr champagne är inte paret Hasselgrens melodi, berättar Gunilla.

– Vi går ut med Leya, vår hund. Cyklar och går på bio. Vi gör mycket tillsammans och har aldrig tråkigt. Vi har romantik men skapar den i vardagen. Jag gillar vardagen! Vardagen är inte grå – den är skimrande. Det har jag med mig hemifrån.

– Jag minns ett sällsamt ögonblick när jag var i 20-årsåldern och jobbade i hemtjänsten. Vi hade jobbat färdigt jag och en kompis, och jag sa: Det här är lycka!

– Att ha jobbat, känt sig behövd – och bli ledig. Det var något med balansen, tror jag. Att ha lagom mycket att göra: lagom med utmaning och trygghet.

 

Och lyckan i dag?

– I fredags kom min äldsta son och hans tjej hem till oss på kvällen. De satte sig i soffan, vi såg på tv och pratade. Sedan åkte de.

– Det var så mysigt. Det var lycka.

 

Fråga doktorn blev Gunillas drömjobb

Fråga doktorns programledare Suzanne Axell och husdoktorn Gunilla Hasselgren.

Scroll to Top