Så klarar du årets fattigaste vecka!

Ont om pengar efter jul? Du är inte ensam! Det här kan dock vara den sista fattiga januarimånaden du upplever. Programmet Lyxfällans experter ger här tips, både om hur du undviker januarikrisen och löser akuta ekonomiska problem.

Så klarar du årets fattigaste vecka!

– Sälj sådant du inte behöver och om situationen blir riktigt akut – besök pantbanken istället för att ta ett sanbblån, säger Lyxfällans experter, Patrick Grimlund och Magnus Hedberg.

 

Den brukar kallas årets fattigaste vecka – den som vi befinner oss i just nu. Jul- och nyårshelgen har inneburit många extra utgifter och tiden fram till årets första löneutbetalning känns ovanligt lång. Och som om inte det var illa nog – för många väntar extra många räkningar i slutet av januari.

En ekvation som blir svår att få ihop, men det finns hjälp att få! Vi talade med Patrick Grimlund och Magnus Hedberg, programledare för TV3:s populära Lyxfällan. Två verkliga experter som hjälp många med trasslig ekonomi och som här ger Hemmets Journals läsare sina bästa tips.

 

Vad ska man göra när plånboken är lika tunn som högen med räkningar är tjock?

– Det är kanske inte det första man vill höra, men man kan börja med att påminna sig om att det kommer en jul igen och att man nu har ett helt år på sig att förbereda sig så att man inte hamnar i samma situation igen, säger Magnus och Patrick. Skaffa en buffert för nästa år och gläds åt att det kommer att bli helt annorlunda!

– Ett tips är att betala alla fasta räkningar så fort de dyker upp och att sedan ta ut de pengar som är kvar i kontanter och dela upp dem i fyra kuvert, ett för varje vecka i månaden. Ja, i det här fallet januari.

– Det här är ett råd som vi ofta gett deltagarna i Lyxfällan och med bra resultat. Pengar och ekonomi blir väldigt konkret på det här sättet och man tänker sig ofta ordentligt för innan man sprättar upp kommande veckas kuvert och tar för sig av pengarna. Och om man har pengar kvar när en vecka har gått, då känns det förstås extra bra och man kan kanske unna sig något extra.

 

Men hur löser man den akuta situationen?

– Ett bra sätt är att göra sig av med onödiga prylar. Det är ju faktiskt så att även om man saknar kontanter så kan man samtidigt ha gott om prylar som man inte använder och som kan bli till pengar. Sätt in en annons, stå på loppis eller sälj på Blocket!

– Blocket kan vi rekommendera! Det är lätt att sälja saker där och finns en marknad för nästan allt.

 

Men såhär i fattiga januari är väl Blocket översvämmat av prylar från säljare som behöver få in pengar?

– Jo, det finns mycket saker – men också många köpare. Många av dem har ont om pengar och vet att priserna på Blocket är betydligt lägre än i affärerna. Kommersen på Blocket är något som både köpare och säljare har glädje av.

 

Vad kan man mer göra?

– Ja, i våra hem finns det ju ofta inte bara prylar som har ett värde, men som inte används, utan också mat. När vi åker iväg och handlar glömmer vi många gånger bort att frysen hemma faktiskt kan vara full.

– Se det som en utmaning att laga till och äta upp det som finns där innan du köper nytt! De är klart att det finns färskvaror som man faktiskt måste köpa, men glöm inte att det, bildlikt talat, kan ligga hundralappar i frysen.

 

Vad är det bästa nyårslöftet vad gäller ekonomin?

– Varför inte lova sig själv kombinera en sund ekonomi med en sund hälsa? Det där går nämligen väldigt ofta hand i hand. Hämtpizzor till hela familjen är ju till exempel både dyrare och onyttigare än att laga mat själv och att ta med matlåda till jobbet är billigare och nyttigare än att äta ute. Väldigt många yrkesarbetande äter lunch ute men det är ingen tvekan om att det blir dyrt och börjar man att ta med sig matlåda under månad så kan det bli en god vana.

– Vad gäller att kombinera ett sundare liv med bättre ekonomi så ska man ju också komma ihåg att det är alldeles gratis att röra på sig.

 

Ibland talas det om att människor beslutar sig för ett köpstopp-år. Är det en bra idé?

– Ja, idén är bra, men kanske inte riktigt realistisk för de flesta. Det är svårt att tala om köpstopp när barnen till exempel har växt ur sina varma vinterjackor. Men att besluta sig för ett år när man bara köper det allra nödvändigaste är en väldigt bra idé. Och tycker man det känns övermäktigt så kan man ju faktiskt börja med en månad.

 

Idag är det väldigt lätt att låna pengar när det kniper. Är det så farligt om man tar ett litet snabblån om man hamnat i en mycket akut situation – eller finns det bättre alternativ?

– Ja sms-lån och liknande är alltid en mycket dålig idé. På grund av den höga räntan, förstås men också för att det blir en vana att konsumera först och sedan betala – om man nu kan betala. Bättre alternativ? Det är i så fall att gå till den gamla hederliga pantbanken, något som blivit allt vanligare. Att till exempel ta med ett smycke från sina gömmor för att få låna pengar genom att pantsätta det och sedan göra allt för att kunna hämta ut det när ekonomin stabiliserats.

 

Men är det inte lite pinsamt att gå till pantpanken?

– Nej, ingenting är egentligen pinsamt när det gäller pengar, för vi har ju nästan alla begränsade tillgångar. Och att inför julen, den tid när många raserar sin ekonomi, tala om för familj och släkt att man tyvärr måste avstå från att köpa dyra julklappar, kanske ge bort en tjänst i stället, det framkallar nog lättnad hos väldigt många som känner på precis samma sätt.

 

Fast det gäller förstås inte dem som har väldigt goda inkomster?

– Nja, det är inte så säkert. Under arbetet med Lyxfällan har vi ofta kunnat konstatera att människor med väldigt goda inkomster mycket väl kan ha en usel ekonomi. Under den gångna hösten medverkade till exempel en man som tjänade 200 000 i månaden men ändå lyckats trassliga till det för sig ordentligt ekonomiskt.

– Samtidigt träffar vi i vårt arbete ofta på människor med blygsamma inkomster eller liten pension som har en perfekt skött ekonomi. Och som aldrig behöver bekymra sig om årets fattigaste vecka!

Scroll to Top