Patrik Sjöberg vill ge sin dotter tryggheten han saknade

En svensk höjdhoppslegendar är redo för nästa kapitel i sitt liv. För Hemmets Journal berättar Patrik Sjöberg, 47, om den turbulenta tiden efter avslöjandet om övergreppen han utsattes för som ung, om sitt stökiga förflutna och hur han kämpar för att vara en bra pappa till dottern Isabelle, 12.

Patrik Sjöberg vill ge sin dotter tryggheten han saknade

 – Jag känner mig inte kroppsligt som att jag är 47. Men mentalt gör jag det, och det är skönt, säger den forne höjdhoppsvärldsmästaren.

 

Patrik Sjöberg skrattar till. Den före detta höjdhoppargiganten pratar om hur svårt det är att vara pappa i ett samhälle som svämmar över av dyra, elektroniska prylar:

– Jag hade inget gratis när jag var liten, och jag har försökt tänka att min dotter inte heller ska få något gratis. Men det räcker ju att man öppnar dörren till hennes rum, så ser man ju att hon har allt. Och det är ju jag som har köpt tv:n, datorn och Ipoden. Då står man där och tänker: “Själv fick jag dela ut reklamblad och panta tomglas för att ha råd att köpa mina skridskor”.

 

Det är en samlad, harmonisk idrottslegendar som tar emot Hemmets Journal för en intervju på hans bokförlags kontor vid Riddarfjärden i Stockholm. Den långsmala kroppen som gled över höjdhoppsribbor på 80-talet har fyllnat ut med åren, men Patrik ser ändå betydligt yngre ut än det halvsekel han snart fyller.

– Jag känner mig inte kroppsligt som att jag är 47. Men mentalt gör jag det, och det är skönt. En mans hjärna är färdigutvecklad när man är kring 25, har jag hört. Så det känns skönt att känna sig som 47 i huvudet.

 

Stökigt förflutet

I dag har svensk friidrotts kanske mest omskrivna man valt att vända ryggen åt ett stökigt förflutet som kantades av alkohol, droger och personliga problem. Det viktigaste för Patrik Sjöberg dessa dagar är istället att lägga fokus på sin familj – hustrun Fernanda, som han träffade i Brasilien, samt tolvåriga dottern Isabelle som han har från ett tidigare förhållande och har delad vårdnad om. Efter en egen uppväxt som ofta var svår har Patrik bestämt sig för att ge allt för att hans eget barn ska få den trygghet han själv saknade:

– Min dotter har aldrig fått uppleva mina negativa sidor, det har jag varit väldigt noga med. Själv växte jag upp med en snubbe som var både alkoholist och blandmissbrukare. Det var väldigt jobbigt för mig. Nu säger jag inte att föräldrar inte ska kunna dricka framför sina barn, men jag fick min dos av det där i de åren. Det har inte min dotter behövt uppleva. Den veckan jag har henne blir det inte någon flaska vin på fredagskvällen, det blir nästan frikyrkligt lugnt, säger han.

 

Det finns andra stora skillnader när Patrik ska jämföra med sin egen uppväxt:

– När jag var liten kunde jag själv ta spårvagnen från Frölunda in till stan. Min dotter åker konståkning en kväll i veckan, och från början sa jag åt henne att jag inte tänkte skjutsa henne till och från träningen. Men rinken hon tränar på ligger kanske inte i världens bästa område, och så tänker man ska hon verkligen ta spårvagnen därifrån helt själv? Så då blir jag en sådan där “curlingpappa” som folk pratar om, säger han.

 

Föräldraledig i åtta år

Eftersom Isabelle kom till världen strax efter att Patrik lade karriären på hyllan i slutet av 1990-talet har han kunnat vara föräldraledig längre än de flesta pappor kan drömma om.

– Jag var pappaledig i åtta år ungefär, det kan jag rekommendera om man har möjlighet att göra det, säger han med ett skratt. Jag bodde i Brasilien då, och hon var ofta med. Jag har haft henne i princip varannan vecka sedan hon var ett år ungefär, vi har gjort mycket tillsammans. Det var inte som för mig, som var hos min farsa var tredje vecka och fick en godispåse i näven.

 

Patrik Sjöberg vill ge sin dotter tryggheten han saknade

– Min dotter har aldrig fått uppleva mina negativa sidor, det har jag varit väldigt noga med, säger Patrik, här med dottern Isabelle och frun Fernanda.

 

Han ser stolt ut när han fortsätter:

– Vi har varit på alla museer och parker i Göteborg och spelat fotboll ihop. Det känns fantastiskt att jag fick de åren.

 

En junikväll 1987 på Stockholms stadion gled Patrik Sjöberg som bekant över 242 centimeter – vilket då var världsrekord – och skrev därmed för alltid in sig i historieböckerna. Men det var en bok Det du inte såg, en av 2011 års mest omtalade böcker, som skrev in honom i det svenska folkets hjärtan på allvar. I boken beskrev Sjöberg om hur han som pojke utsattes för sexuella övergrepp av sin tränare, Viljo Nousiainen, och många tvingades ändra uppfattning om svensk idrotts kanske mest omskrivna “bad boy”.

– Många som läste boken har sagt att de tycker bättre om mig i dag. Vissa saker jag har gjort har varit totalt emot mina principer. Man kan inte ändra sin historia, men man kan lära sig av den. Jag kommer att fortsätta göra misstag, men det kommer inte att vara samma misstag, fortsätter han.

 

Domen för kokaininnehav 2006 – då han greps i Göteborg tillsammans med idrottsmännen Sven Nylander och Patrik Lövgren – cementerade en mediebild av honom som en oansvarig festprisse.

– Förr var jag övertygad om att jag hade levt på samma sätt även om övergreppen aldrig hade skett, för jag växte upp i ett ganska tufft område av Göteborg. Men sedan jag skrev boken har jag träffat mycket folk som har sagt att jag är ett typexempel på en person som har utsatts för övergrepp. Det har gett mig en större insikt i varför jag har agerat som jag har gjort i vissa lägen, säger han.

 

Ny träningsbok

Ett drygt år efter uppståndelsen med Det du inte såg är Patrik Sjöberg aktuell med ännu en bok. Träna för livet är en träningsbok som – trots att den är skriven av en före detta världsmästare – är ämnad för oss vanliga motionärer.Patrik Sjöberg vill ge sin dotter tryggheten han saknade

– Många träningsböcker på marknaden är skrivna av högskoleutbildade personer eller kvasi-idrottsmän som egentligen inte har någon idrottsbakgrund. Dessutom riktar sig de flesta sådana böcker till en för extrem kategori. Den här boken är inte skriven för folk som vill bli världsmästare, istället har jag samlat det som är sunt inom idrotten. Elitidrott är annars till nästan hundra procent skadligt att hålla på med. Och det vill jag inte lära ut, säger han.

 

Det känns lite lustigt att just du skriver en träningsbok. Ordet “träningsnarkoman” har inte förknippats med Patrik Sjöberg?

– Det fanns ytterligheter på tiden när jag tävlade, det fanns Gunde Svan och så fanns det jag. Däremellan fanns det ett brett spektrum. Men alla som höll på med friidrott vet att jag tränade extremt hårt. Jag körde upp till tolv pass i veckan, det är möjligt att jag var den första svensken som tränade på en professionell nivå.

– Självklart hade jag en extrem talang, men jag tränade hårt också. Boken har en platå att stå på, som inte så många andra böcker har. Jag vet vilken typ av träning som kan vara skadlig, och de momenten har jag skalat bort.

 

Varför fick du en image som en festprisse som tog en cigarett innan du gick upp och hoppade?

– Jag hjälpte såklart till. Jag tyckte det var roligt att folk hade den uppfattningen om mig, och det är desto roligare i dag när folk fattar att 2,42 faktiskt är rätt högt. Det är ju fortfarande Europarekord, någonting måste jag ha gjort rätt. Då ska man betänka att man blir inknuffad i en “asket-värld” som idrottsman. Jag var inte den enda svenske landslagsmannen som rökte, men de andra gick upp och satte sig på hotellrummet och gjorde det.

 

Slutat röka

Just nikotinet är den last som Patrik ångrar mest av allt, berättar han för oss. I dag har den före detta storrökaren lagt cigarettpaketen på hyllan.

– Av allt dumt jag har gjort är nog rökningen det värsta. Det var så totalt onödigt. Jag slutade röka för fyra år sedan, men tyvärr tar det ju två år innan man märker av effekterna av att sluta röka. Det är inte så att man får tillbaka luktsinnet direkt, det tar ett bra tag. Att rökning är lagligt är för mig ett mysterium, det är ju gifter man drar i sig, säger han.

 

De senaste åren har Patrik Sjöberg – förutom att skriva böcker och umgås med sin familj – inlett en framgångsrik karriär inom media. Efter att i många år ha varit den som blivit intervjuad ställer han numera själv frågor, som i TV3-programmet Patrik möter. Då och då skriver han även tidningskrönikor och pratar i radio.

– Att göra saker som man inte behärskar till hundra procent ger lite samma kick som idrotten gjorde. Jag har fått flera olika erbjudanden från olika tv-kanaler, så just tv är något jag känner att jag vill fortsätta jobba med. Jag har mycket att lära mig och jag är ödmjuk inför uppgiften, men det är en bra utmaning, säger han.

 

Patrik Sjöberg om…

…vad han gjorde efter att han avslutade sin karriär 1999?

– När jag lade av var det nästan tio är när jag inte gjorde någonting. Det är inte särskilt mentalt tillfredsställande. Jag landade både för mjukt och för hårt, om man säger så. Jag jobbade lite i Brasilien, men tempot därnere är lite för långsamt för att man ska kalla det arbete.

…vikten av att hålla sig i form?

– Det finns inga ursäkter till att inte träna. Det är bara skitsnack. Har du tid att fika med en kompis har du tid att träna också!

 

PersonligtPatrik Sjöberg vill ge sin dotter tryggheten han saknade

Namn: Patrik Sjöberg

Ålder: 47 år.

Familj: Frun Fernanda och dottern Isabelle, 12.

Bor: I Göteborg.

Yrke: Programledare, föreläsare, författare.

Karriär: En av svensk friidrotts största stjärnor genom tiderna. Satte svenskt och europeiskt rekord i höjdhopp med 2,42 år 1987. Endast kubanen Javier Sotomayor har hoppat högre med 2,45. Vann två OS-silver och ett OS-brons. Tog VM-guld 1987. Bragdmedaljör 1985.

Aktuell: Med träningsboken Träna för livet242 som har gjort mig stark (Norstedts)

Scroll to Top