Annika från Höllviken vann HJ:s stora pris!

Hemmets Journals läsare har sagt sitt. Annika Jörgensen på äldreboendet Postgården i Höllviken är den som vunnit tävlingen En ängel i hemtjänsten.

Annika från Höllviken vann HJ:s stora pris!
– Nu ska Nicki få den gravsten han ville ha, och det gör mig väldigt, väldigt glad, säger Annika Jörgensen, vinnare i Hemmets Journals Stora Pris 2012.

– Allvar? Skojar du med mig!

Annika Jörgensens röst är fylld av frågetecken. När hon inser sanningen kommer glädjetårarna.

– Det här var jag inte alls beredd på. Är det verkligen sant? Nu kommer jag att yra runt som en höna i flera timmar…

Det är en av Annikas lediga dagar och det har varit en tung tid. Den 18 oktober 2006 dog hennes son Nicki, och dödsdagen gör lika ont varje år. Annika var hemma och kände sig trött och tänkte just gå och vila en stund, när telefonen ringde med ett glädjebesked.

Det blev Annika som vann Hemmets Journals stora tävling “En ängel i hemtjänsten” och förstapriset på 50 000 kronor!

Annikas historia gick rakt in i läsarnas hjärtan. I Hemmets Journal nummer 40 berättade hon om hur hon hoppade av en karriär som inredningsarkitekt när Nicki var sju och drabbades av den grymma sjukdomen ALD, som gör att det centrala nervsystemet slås ut bit för bit.

 

Vårdade sin son

Annika, ensamstående med tre barn, vårdade Nicki tills han dog, 14 år gammal. När hon orkade börja arbeta igen ville hon lägga kraften på något annat, något med djupare mening. Hon började arbetsträna på servicehuset Postgården i Höllviken.

– Hon är verkligen mån om att vi ska ha det bra, varje dag. Och vi kan inte ha det bättre än här slog, Gert Ödhammar, 85 år, fast när tidningen kom på besök i somras.

Annika är övertygad om att hennes smärtsamma erfarenheter hjälper henne i yrket.

– Jag kan förstå vårdtagarna för jag har varit i deras sits. Jag har haft en massa assistenter som sprungit runt i mitt hem dygnet runt. Jag har känt i hela kroppen hur skör rollen är för den som måste ta emot hjälp.

Annika om någon vet att pengar inte är allt. Häromveckan fick hon ett kuvert i brevlådan, adressen var skriven med sirlig handstil och skickat från en ort Annika aldrig besökt.

– Det var från en äldre kvinna som prisade mig med så fina ord. Hon undrade hur jag orkat stötta mina döttrar genom detta. Kvinnan hade en pojke med samma sjukdom och en granne till henne som har

Hemmets Journal sprang över för att visa. Då tänkte jag att jag bryr mig inte om ifall jag vinner, hennes brev var den finaste belöning jag kunde få. Jag håller på att skriva svar till henne.

 

Många reaktioner

Annika har fått en hel del andra reaktioner. När hon nyligen var på mammografiundersökning började hon tala med en trevlig dam i väntrummet. Plötsligt utbrast damen som bor på annan ort:

– Du jobbar väl på Postgården! Dig har jag röstat på.

Annika från Höllviken vann HJ:s stora pris!
Johanna, 27, gratulerar mamma till vinsten!

För Annika, som gått deltidssjukskriven den sista tiden betyder läsekretsens uppskattning mycket.

– Jag har svårt att ta emot saker, är hellre en sådan som ger. Därför känns priset verkligen som ett genombrott för mig personligen, ett riktigt lyft.

För pengarna kommer Nickis grav att få en svart granitsten med hans namnteckning. Det var hans egen önskan, men Annika hade lagt alla pengar på att göra det så bra hon kunde för honom, och hade inte råd.

– Nu ska Nicki få den sten han ville ha, och det gör mig väldigt, väldigt glad.

Vem ska få priset 2017?

För sjunde året i rad har vi delat ut Hemmets Journals Stora Pris. Syftet med priset är att ge uppmärksamhet åt vanliga människor inom vanliga yrken. För vi är övertygade om att det finns fantastiska kvinnor och män runt om i landet som sprider glädje och som bjuder på sig själva, men som sällan får den uppmuntran de förtjänar.

Förra året gick priset till Sveriges bästa undersköterska. Året dessförinnan till årets bästa frisör. I år riktar vi strålkastaren mot en annan yrkeskategori. Har du något förslag på lämpligt yrkesområde till detta års Stora pris? Kanske jobbar du själv inom något område som borde få extra uppskattning.

 

Hör gärna av dig direkt till mig. Skicka mejl till hakan.strom@egmont.se eller brev till Håkan Ström, Hemmets Journal, 205 07 Malmö. Jag är tacksam för alla förslag.

Scroll to Top