Malin Berghagen: Jag var arg på mammas och pappas fans

I sin nya bok beskriver Malin Berghagen hur hon bara låg på köksgolvet och grät. Någonstans hade hon tappat bort sig själv. Att vara uppväxt i en kändisfamilj har sina spännande sidor – men också dåliga. Vägen tillbaka gick genom yoga och en ny betydligt yngre kärlek.

PERSONLIGT

NAMN: Malin Berghagen

 

ÅLDER:47 år

 

YRKE: Driver yogastudion La Mamita i Stockholm och är instruktör på yogaresor. Föreläser och bloggar om hälsa

 

BOR: I andrahandslägenhet på Östermalm i Stockholm

 

FAMILJ: Sambon Martin Boman, 34, radiopratare och musiker. Barnen Christopher, 25, och Love, 22, med dansaren Dag Taylor – samt Linn, 17, och Isak, 10, med sångaren Tommy Nilsson (Tommy och Malin gifte sig 1993 och skilde sig 2007)

 

BAKGRUND: Fotomodell och skådespelerska

 

AKTUELL: Med boken Yoga med Malin (Bokförlaget Semic)

Malin Berghagen: Jag var arg på mammas och pappas fans

Efter att ha pendlat mellan Hälsingland och Stockholm har Malin nu landat i huvudstaden. – Det är min första sommar i Stockholm på länge, och det känns underbart.

 

Malin Berghagen tar emot på sitt nyöppnade centrum för yoga, samtalsterapi, massage och seminarier. Lokalen ligger på en lugn gata mitt i Vasastan i Stockholm, omgärdad av en trädgård med turkosa trädgårdsmöbler.

 

– Det här är min dröm – att skapa en oas för personlig utveckling, säger Malin som bjuder på örtte vid ett robust köksbord hon forslat från Järvsö till yogastudion.

 

Hon är solbrun efter vårens yogaresor till Turkiet och Portugal – i höst leder hon en yogakurs på Rhodos.

– Min mission är att göra världen bättre, utifrån mig och där jag är, säger hon allvarligt.

 

Fyrbarnsmamman Malin Berghagen är 47 år men ser snarare ut att vara i pojkvännen Martin Boman ålder – han är 34.

 

Håller yogan dig ung?

– Jag tänker så här: Att du blir smidig och stark av yoga är snarare en sidoeffekt. Yoga är ett sätt att leva – där du steg för steg blir mer sann och hel med alla dina färger: både de mörka och ljusa. Via yogan får du kontakt med dina känslor. Och du blir mindre stressad – du får ett lugn.

 

Malin har alltid varit intresserad av hälsa, berättar hon.

– Jag gjorde ansiktsmasker av mosad banan och honung när jag var liten.

Och när hon var 14 fick hon följa pappa Lasse Berghagen och skådespelaren Carl-Gustav Lindstedt – de jobbade tillsammans på Vasateatern – till Strandgårdens hälsohem i Dalarna.

 

Carl-Gustav led av svår astma och Lasse hade en idé om att den vegetariska kosten på Strandgården kunde hjälpa.

– Då blev jag vegetarian, säger Malin. Men tidvis har jag ätit oxfilé och gillat det – jag har varit en blandning.

Man får prova sig fram.

 

Malins motto med maten i dag är “80 procent hälsa och 20 procent bus”.

– Bus kan vara en soyalatte med honung och en bit choklad till – eller en god ost med fikonmarmelad. I dag väljer jag hellre en liten, exklusiv godsak och njuter av den till 110 procent – än att trycka i mig en kexchoklad för att jag är stressad.

– Jag tröstäter inte längre.

 

Malin Berghagen: Jag var arg på mammas och pappas fans

Yogan blev vändpunkten för Malin Berghagen.

 

Yoga betyder förena, förklarar Malin.

– För mig gäller det allt jag gör. I min kropp jobbar organ och celler för att hålla mig frisk. När jag äter bra mat, dricker vatten och gör yogans rörelser är jag med i det samarbetet.

 

Barn i alla åldrar

Efter att ha pendlat mellan Hälsingland och Stockholm har Malin nu landat i huvudstaden.

– Det är min första sommar i Stockholm på länge, och det känns underbart.

 

Malin och radioprofilen Martin Boman har blivit sambo i en andrahandslägenhet på Östermalm där de bor med Malins två yngsta barn: Linn, 17, och Isak, 10 – pappa är sångaren Tommy Nilsson. Martin har inga egna barn.

 

Malins två äldsta – Christopher, 25, och Love, 22, som hon har tillsammans med dansaren Dag Taylor – flyttade båda hemifrån i 16-årsåldern.

– Jag tycker att det är mysigt att barnen blir äldre. Visst är det en omställning i tonåren – att man plötsligt inte får röra någon man kramat så innerligt och mycket…

 

– Men jag tror att om man verkligen visar att man finns där, och samtidigt släpper taget, kommer barnen tillbaka – och man kan kramas igen.

 

Minstingen Isak, 10, bor på heltid hos mamma.

– Han saknade sina syskon när han var hos Tommy. Vi har en väldigt god dialog, jag och Tommy. Vår skilsmässa var turbulent och visst hade vi ett jobbigt år, ett sorgeår – det måste man nog ha.

 

– Men lika viktigt som det är att sörja är det att mötas igen. Att fly från relationen eller svartmåla den andra är destruktivt. De allra flesta har en gång älskat den de skaffat barn med. Påminn dig om den kärleken, och om den andras bästa sidor – det är mitt råd.

 

Träffades på radio

Malin och Martin träffades 2008 när Malin jobbade med radioprogrammet Lugna favoriter. Martin var etablerad på rockkanalen Bandit.

– En av Martins fina sidor är att han är öppen och intresserad av själslig utveckling – vilket kännetecknar många män i hans generation, födda 1975 och framåt. De är mjukare, upplever jag. Mer inriktade på relationer, på samtal.

 

 – Och de yngre kvinnorna är starka på ett mer självklart vis än i min generation. De vet att de klarar sig på egen hand, samtidigt som de vill ha kärlek, någon att luta sig mot – precis som män har behövt kvinnor i tidigare generationer.

Ett kärleksbevis i form av ett tatuerat hjärta pryder Malins underarm – Martin har ett likadant.

– När jag håller helgkurser brukar Martin komma och spela gitarr och sjunga som en avslutning – det har varit mycket uppskattat.

 

Martin var nio år när Malin fick sitt första barn. Men åldersskillnaden är inget problem, betonar Malin:

– Den enda gång vi egentligen tänker på den är när jag blir nostalgisk av en låt som inte Martin känner igen.

 

Malin gör debut som författare i höst, med boken Yoga med Malin – en mix mellan självbiografi, fotobok och praktisk yogaguide. Där berättar hon om hur “allt brast” när hon var 33 år.

– Jag bara låg på köksgolvet och grät – jag visste inte längre vem jag var. Jag var visserligen stolt mamma och fru, men hade varit duktig på att utplåna mig själv – jag trodde att det var kärlek.

 

Malin och maken Tommy Nilsson bodde i ett hus i Hälsingland. Han åkte iväg och jobbade medan Malin var hemmafru.

– Jag hade följt min dröm, och var också lycklig. Men min man hade lättare alkoholproblem, och jag var medberoende – jag trodde att jag skulle rädda honom. Men ångesten ledde till att jag åt maniskt och spydde upp det jag åt.

– Vi led av var sitt beroende, och till slut rasade jag ihop.

 

Just då – när Malin mådde som sämst – fick hon en yogakurs i födelsedagspresent.

– Den var betald, så jag kunde inte tacka nej.

 

Och yogan blev vändpunkten:

 – Jag började vara rädd om Malin. Efter yogakursen fortsatte jag att träna hemma. Jag startade dagen med en timmes promenad i vårljuset. Sedan gjorde jag ashtangayogans solhälsningar i 20 minuter – varje morgon hela sommaren.

Malins kropp förändrades, och hon började äta balanserat.

– När ångesten kom krypande ville jag inte längre tröstäta.

 

Malin Berghagen: Jag var arg på mammas och pappas fans

Yogan har gett mig balans och gjort mig stark, berättar Malin Berghagen

 

Många års ilska

I stället bubblade många års ilska upp:

– Alla gånger jag varit arg på mina föräldrars fans som inte låtit mig ha mamma och pappa i fred! Människor som stirrat och gjort mig osäker! Vänner som jag aldrig visste om de tyckte om mig för den jag var, eller om de umgicks på grund av mina föräldrar…

 – Någonstans här hade jag tappat bort vem jag föddes till att vara.

– Jag var till lags och gjorde det som förväntades av mig.

 

Samtidigt: Att växa upp i en så kallad kändisfamilj var helt fantastiskt, berättar Malin – som bodde hos mamma men hade en nära relation med pappa, Lasse Berghagen. Det fanns alltid musik och drama runt mig. Olika nationaliteter och hudfärger blandades i en vacker tavla.

– Det bästa jag visste var när mamma kom hem från sin show på Berns, och musikerna var med. Jag kröp upp i hennes knä i soffan och somnade medan pianot spelade och folk sjöng.

 

Malin åkte rutschkana med Brasse Brännström nerför trappan hemma hos Lill Lindfors. Hon ritade gubbar med Rolling Stones-basisten Bill Wyman som satt barnvakt. En gång när Malin klev in i köket dansade Monica Zetterlund där – och det hände att Beppe Wolgers knackade på, med en nyskriven sång till Lill-Babs i handen.

 

Föräldrarnas artistvärld var trygg – men världen utanför kunde skrämma. Tanter som nöp henne i kinden och sa: “Men är det inte Lill-Babs lilla jänta!”

Folk som ville ha föräldrarnas autografer – eller riktade kameran mot familjen.

 

I sin bok berättar Malin om när hon står med sin mamma i trappan i huset i Nacka där de bor. De har grälat.

– Mamma gråter och säger bestämt: “Jag vill inte att vi är arga på varandra, och jag vill inte att vi ska använda hårda ord!”

– Då bad jag om ursäkt för att jag höjt rösten.

– Min mormor växte upp i en familj där hårda ord var vanliga, och hon hade lärt sina barn att inte visa känslor annat än kärlek. Nu stod mamma där och förde detta vidare till mig.

 

Hur lär du dina barn att man får visa känslor?

– Yogan har lärt mig att bejaka mina och andras känslor. Och Tommy uppmuntrade mig: Kom igen! sa han. Du måste säga vad du känner – ut med det, var inte som en mussla!

– Så vi kan bråka och skrika, jag och mina barn. Det måste man. Som barn kan man få för mycket av hårda ord. Men man kan också få för lite.

 

Malins uppväxt gör att hon känner sig hemma i kulturer där man samlas många och delar långa middagar.

– Min dröm är att en dag bosätta mig på Mallorca. Där tror jag att jag skulle trivas.

Scroll to Top