Nu fixar vi det här – själva!

Vardagseknik, som att laga droppande kranar eller trasiga strömbrytare, är varken mystiskt eller svårt. Det vet tolv mogna damer i Halmstad som gått på kurs – och haft jätteroligt!

Nu fixar vi det här – själva!
– Vad duktig du är! Britt Johansson inspekterar när kurskompisen Kerstin Olofsson borrar i betong. Då måste hörselskydd och skyddsglasögon vara på.

Det här är faktiskt rena friskvården, säger de. Tänk vilken nytta vi kan få av allt vi lärt oss och hur mycket pengar vi kan spara!

Runt omkring mig i verkstadslokalen i centrala Halmstad står tolv damer – en lärare modell yngre och elva lärjungar, alla pensionärer. Vi befinner oss på sista lektionen av kursen “Vardagsteknik för kvinnor”.

Under hösten har “pantertanterna”, varav den äldsta är 87 år, lärt sig nyttiga saker som att borra i betongväggar, byta el-kontakter eller laga skvalande toaletter.

– När jag fick höra att det finns speciella teknikkurser för kvinnor frågade jag om någon dam i vår förening ville vara med, berättar Britt Johansson, som sitter med i styrelsen för en av stadens SPF-avdelningar.

Många nappade på Britts förslag och idag är alla överens: det har varit både jättekul och nyttigt att lära sig mera om teknik.


På egen hand

– Många dam-pensionärer är ensamma och har dessutom kanske inte tillgång till vuxna barn eller hjälpsamma grannar när det krånglar med något tekniskt hemmavid, konstaterar Britt. Nu kan de klara av det på egen hand och slipper anlita hantverkare för småsaker.

– Men även om man råkar ha en händig karl känns det befriande att inte längre behöva tjata på honom i tid och otid, lägger hon till och får instämmande nickar från sina kurskompisar.

Britt och de andra är övertygade om att de lärt sig mer som renodlad pensionärsgrupp med kvinnor än om det varit med yngre kvinnor eller kanske män på kursen.

– Vi äldre är mer hämmade och rädda för att göra bort oss än vad yngre är. Dessutom hade vi nog aldrig vågat ställa några frågor om det funnits med herrar, säger Britt.

– Men får vi bara lära oss i vår egen takt och med våra egna förutsättningar så kan vi också lära oss typiska karl-saker.

Nu fixar vi det här – själva!

Några av “pantereleverna” lyssnar uppmärksamt när läraren Linda Bengtsson informerar om vattensystemets mysterium.

Inget mystiskt
– Visst kan kvinnor, men många behöver lite allmän grundkunskap innan vi kan gå vidare och våga testa rent tekniskt, konstaterar Linda Bengtsson, som är anställd som teknikpedagog på KomTek, där kursen hålls.

– I ett första stadium lär vi därför ut ren verktygskännedom; som vad en polygrip är eller hur en skiftnyckel funkar. Men teknik är inte något mystiskt och svårt. Det är ett ämne som passar alla, bara man ges rätt förutsättningar.

Linda själv är i grunden gymnasietekniker, men har en pappa som redan när hon var barn “tvingade” henne vara med om att till exempel byta däck och kolla olja i bilen.

– Han har alltid hjälpt till själv men varit noggrann med att jag samtidigt ska lära mig. Det gav mig självförtroende och självständighet och det är precis vad kvinnor behöver för att våga sig på att testa saker på egen hand.

Det går inte att ta miste på att eleverna under den här sista lektionen, då de får lära sig byta packning på vattenkranar och stoppa skvalande toaletter, har fantastiskt roligt!

– Nu ska jag hem och byta flottör i min gamla toalett i källaren, ropar en nöjd deltagare. Nu vet jag hur man gör!

– Ja, jag satte dit nya strömbrytare på två fönsterlampor efter förra lektionen, meddelar en annan av damerna.

– Nog har vi fått mycken nyttig kunskap! En lektion fick vi lära oss borra i både metall, betong och gips, berättar Britt. Dessutom fick vi prova på att sätta i mollyskruvar. Det var saker som ingen av oss ens hade hört talas om tidigare.

Nu fixar vi det här – själva!

Att lära sig namnen på och att hantera olika verktyg är en första början för tekniken. Birgitta Theander, Kerstin Olofsson och Britt Johansson visar upp några olika förr helt främmande verktyg.

Ren friskvård
Kursen, som gått under fem eftermiddagar, anordnas av KomTek (Kommunala entreprenörs och teknikskolan).

– KomTek kom till på regeringens uppdrag på försök för att locka främst fler ungdomar att satsa på en teknisk framtid, förklarar Linda. Här i Halmstad slog det så väl ut att verksamheten blivit permanent.

En av målsättningarna är att minst hälften av eleverna och hälften av lärarna ska vara flickor/kvinnor och att undervisningen ska bygga på glädje och egen upptäcktslusta. Så står det också mycket riktigt på lektionssalens svara tavla: “Ha kul! Gör fel! Ha tålamod!”

När det gäller gruppen av pensionärsdamer så har man lyckats fullt ut!
– Det här har varit betydligt roligare än sedvanliga kurser för oss äldre, hävdar deltagarna. Det var så roligt att det blev rena friskvårdskursen!

Och vet ni vad de elva nu tänker satsa på efter sommaren? Jo, en svetskurs!
– Då ska vi svetsa trädgårdskonst av armeringsjärn!

Scroll to Top