Birgitte Söndergaard: I min dagmammas verkstad såg jag konst för första gången

Birgitte Söndergaard växte upp tillsammans med sin mamma i en etta med kokvrå i Vänersborg. Mamman var sjuksköterska och jobbade oregelbundna tider. Dagmamman Ingrid var konstnär och det var i hennes ateljé Birgitte fick sitt första möte med konst. Nu satsar hon på en karriär utomlands.

Bild 1285383
Birgitte Söndergaard har de senaste åren gjort karriär som konstnär och nu satsar hon på att få visa sina konstverk ute i världen.


Du känner igen Birgitte Söndergaard från teater, TV och filmer men de senaste åren har hon även gjort karriär som konstnär. I sommar har hon ställt ut i Skåne, men hon vill helst få möjlighet att visa sina konstverk i hela världen. Och hon är på god väg, eftersom hon redan haft utställningar i Paris och Milano.


Ritade du mycket som barn på sommarloven?
– Ja, det gjorde jag. Vi packade alltid med kritor och block när jag skulle bort. Jag ritade också mycket i skolan och jag har alltid känt en lust att rita. Den lustkänslan vill jag även ha idag när jag målar. Med tiden har jag lärt mig att se och betrakta men jag måste också veta vad jag vill få fram i mina målningar. Allt detta har vuxit fram efter hand i mitt arbete. Som barn var målandet spontant och nu försöker jag hitta tillbaka till den känslan.


Minns du den första tavlan du målade?
– Nej, men mamma har sparat en del av mina gamla barndomsteckningar. När jag gick i grundskolan hängde en av mina målningar på väggen i Torpaskolans aula. Tavlan gick i 70-talets färger orange, brunt och svart. Jag undrar just vart den har tagit vägen.

När jag gick på gymnasiet i Vänersborg fick vi elever smycka skolan och jag ritade direkt på en vägg, men jag vet inte heller om den väggmålningen finns kvar.

Bild 1285384
Birgitte har medverkat både på film och i TV under många år, senast kunde vi se henne i Let's Dance. Men nu är det konsten och sommarlov med döttrarna som gäller.


 

 

 

 

 Var du ett fantasifullt barn?
– Absolut, jag levde mycket i min egen värld och hade livlig fantasi och stor inlevelseförmåga. Jag levde mig in i andra människor och skapade små roller. Hemma hade jag en rullbandsspelare där jag brukade spela in och säga med mörk röst: "Radioteatern ger ikväll Ryttare i natten" och så bankade jag på en bricka. Mina småpjäser ljudillustrerade jag så gott jag kunde, sedan tvingade jag alltid mamma att lyssna.

Minns du din första utlandsresa?
– Jag var väl 5–6 år. Då på 60-talet var det inte lika vanligt att man reste med charter som idag. Min mamma Astrid och jag semestrade i den italienska badorten Riccione vid Adriatiska havet. Det var jättehärligt att bada i det salta vattnet.

Under vår semester där var vi med om en jättestorm och allt blåste ner. TV rapporterade därifrån och allt var mycket dramatiskt. Det var synd om människorna där, eftersom allt de hade byggt upp bara försvann med stormen. Fast min mamma var cool och tog det lugnt. En del turister blev hysteriska och många blev rädda, men inte min mamma verkade det som. Stormen tog elektriciteten så vi satt vid tända ljus. Mamma sa lugnt: "Vi får väl ta och gå upp och lägga oss. Här finns inget mer att göra." Så gjorde vi det och sov gott.

När jag var åtta år åkte mamma och jag till Torremolinos i Spanien, där jag för första gången tittade på en tjurfäktning. Då höll jag förstås på tjuren.

 

Berätta lite om din uppväxt!
– Min mamma var sjuksköterska och jobbade oregelbundna tider så jag var dagbarn hos våra grannar Ingrid och Pelle. Ingrid var konstnär och keramiker. Jag fick vara med i hennes verkstad och känna på leran något som jag tyckte var jättekul. På sätt och vis var det tråkigt att växa upp i en stad som Vänersborg. Men var man idrottsintresserad så var det okej. Jag tävlingssimmade och tränade mycket.

Mamma och jag bodde i en etta med kokvrå. När jag var tio år gifte min mamma om sig och vi flyttade till ett radhus. Om somrarna åkte vår familj till västkusten, där vi hade sommarställe och båt. Jag älskar saltvatten och Västkusten, som är så vackert med kobbarna och skären. Jag fiskade mycket i närheten av Bovallstrand, där fångade jag makrill och berggylta. Vår familj fick så mycket fisk att vi nästan inte orkade med att äta alla.

Bild 1285385
Den här tavlan är inspirerad av baletten "Romeo och Julia", som Birgitte Söndergaard upplevde på Stockholms Operan tillsammans med sin dotter Liv.


Vad gjorde du annars under somrarna?

– Eftersom jag tävlingssimmade och var bäst i mitt distrikt på fjäril- och ryggsim fick jag åka på träningsläger lite här och var, bland annat var jag uttagen till ett SM-läger på Kanarieöarna och ett EM-läger för juniorer.

– När jag var liten var jag också mycket hos mina fem kusiner på landet i Dalsland, deras familj hade hönseri med tusentals kycklingar. Där fanns hur mycket som helst att göra och allt var spännande tyckte jag. Jag minns också att det kom en efterlängtad livsmedelsbuss en gång i veckan. Vi ungar rusade dit och köpte godis eller glass. Det var veckans höjdpunkt.

Vilka sommarjobb hade du som ung?
– Det har varit olika, bland annat har jag varit köksa på sjukhuset i Vänersborg. Där dukade jag och tog hand om disken. Patienterna skulle ha fyra mål mat om dagen och dessutom fixade jag kaffet till personalen. Jobbet var hårt, men jag tjänade så att jag kunde tågluffa ut i Europa.

När jag var 19–20 år och bodde i Göteborg, arbetade jag som badmästare. Den gången gick min lön till hyra och annat som måste betalas under tiden jag gick i skola där.

Tycker du om sol och bad nu?
– Jag tycker om värme men om jag ska bada nu måste det vara riktigt varmt i vattnet. Men då tycker jag det är skönt att doppa mig och bli avkyld. När jag är utomlands kan jag tycka om att snorkla. Det är en fascinerade och annorlunda värld där i vattnet under mig.

Du verkar ha mycket att göra, hinner du koppla av under sommaren?
– Det är svårt att säga. Jag tycker om att göra saker och jag kopplar bäst av när jag gör andra saker. Vi har ett lantställe på Ingarö där jag tycker om att hålla på med plantor och påta i jorden. Mest odlar jag kryddörter som salvia, timjan, rosmarin, både i krukor och i landen. Kryddorna är mysiga att ha när jag grillar eller gör marinader. Det doftar så härligt. I mitt växthus finns vinrankor och så har jag lite tomater där.

Tål du värme?
–  Jag tycker om värme, mest om jag är ledig förstås och kan sätta mig i skuggan ibland. Häromdagen hade mina döttrar och jag picknick. Det var mysigt eftersom vi var kvar i stan. När jag var liten så hade mamma och jag picknick ibland, fast i Vänersborg sa vi att vi "majade".

Vad ska du göra i sommar?
– Jag ska ha badsemester på Mallorca tillsammans med mina flickor. För mig känns det jätteskönt att slippa laga mat och städa en tid. Är jag hemma så händer det alltid något som jag måste ordna med. Men vi ska också vara på landet, där jag fiskar tillsammans med mina döttrar. Vi tycker att det är så kul att dra strömming. När jag är på landet bestämmer vi inte så mycket. Vi umgås och vårt liv på landet är inte så strukturerat, känner vi för det badar vi eller åker vi ut med båten. Det är sommar för mig.