Varför skriker marsvinet?

Mitt marsvin Robban är 4 år och har tills nyligen mått alldeles utmärkt. Han delar bur med en marsvinsfröken, som fortfarande mår bra. Men Robban...

Mitt marsvin Robban är 4 år och har tills nyligen mått alldeles utmärkt. Han delar bur med en marsvinsfröken, som fortfarande mår bra. Men Robban började för någon månad sedan äta allt mindre. Han har gått ner rätt mycket i vikt och ibland om nätterna “tjuter han till” på ett sätt som han inte brukar. Har han ont? För övrigt är han sig lik, har klara ögon och är inte trött eller slö. Vad kan han ha drabbats av?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Kraftig viktsförlust och nedsatt aptit är allvarliga symtom som hos alla djur (och människor!) skall leda till ett sjukbesök. Att Robban tjuter till kan bero på smärta eller att han känner sig dålig på annat sätt. Eftersom många olika sjukdomar kan förlöpa med viktnedgång och dålig aptit går det inte att säga här vad han kan ha drabbats av.

Förutom en undersökning kan ofta provtagningar och annat vara nödvändigt för att ställa en diagnos. Jag tycker att du skall ta Robban till en veterinär som specialiserat sig på de mindre sällskapsdjuren som marsvin och kaniner.

Scroll to Top