Kan vår Sotis ha epilepsi?

Jag vill fråga en fråga om vår Sotis. Han är en kastrerad hankatt på 2 år. Sedan cirka ett år tillbaka har han lidit av...

Jag vill fråga en fråga om vår Sotis. Han är en kastrerad hankatt på 2 år. Sedan cirka ett år tillbaka har han lidit av vad vi tror är epilepsi. Han får kramper och fradga runt munnen. Första gången det hände tog jag kontakt med veterinären. Han tyckte att vi skulle avvakta och se om det var en engångshändelse. Men nu har Sotis haft flera anfall. Det kan gå flera månader emellan. Veterinären sa att det inte finns någon medicin utan att man först har gjort en större undersökning. Men katten är ju pigg och kry för övrigt. Kan du berätta lite om epilepsi hos katter?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Epilepsi är en serie kramper som uppstår uppe i hjärnan. Hela eller delar av kroppen kan drabbas beroende på vilka delar i hjärnan som omfattas av anfallet.

Bakgrunden till att hjärnan får en elektrisk urladdning kan vara sjukdomar ute i kroppen som påverkar hjärnan. Det kan även vara förändringar inne i hjärnan, som tumörer och proppar. Men hos fler än hälften av fallen hos katt kommer epilepsin utan att någon förändring kan påvisas..

Eftersom Sotis verkar må bra, är ung och anfallen kommer så pass sällan tror jag att risken är liten att han har någon farlig sjukdom. Dyker fler symtom upp skall ni ta Sotis till veterinären igen och göra en större undersökning.

Behandling av epilepsi skiljer beroende på bakgrunden. Skulle en utlösande sjukdom kunna diagnostiseras behandlar man naturligtvis om möjligt grundorsaken.

Annars återstår att försöka lindra och mildra kramperna. Det är viktigt att ha en realistisk uppfattning om hur långt man kan nå med medicinerna. Målet är att tiden mellan anfallen skall bli längre, att anfallen skall bli svagare och att detta skall ske utan alltför stora biverkningar. Omkring en tredjedel av katterna svarar inte alls på behandling. Eftersom tabletterna måste ges två gånger dagligen i resten av djurets liv och en rad veterinärbesök med blodprover behövs, brukar vi inte behandla enstaka anfall. Men om ett djur får flera anfall i serier under några dagar, om anfallen kommer mer än 4-6 gånger om året eller om djuret är mycket förvirrat och plågat efter anfallet skall medicinering starkt övervägas.

Scroll to Top