Amir gör konst av skräp: “Vi måste hjälpas åt för att skapa en renare jord”

Det började med ett personligt miljöengagemang men har vuxit till något mycket större. Idag arrangerar Amir Faqiri skräpplockardagar i Jönköping, föreläser på skolor – och skapar konst av skräpet folk kastar på marken.

Det finns en del som frågar honom om han är kommunalt anställd när han går och plockar skräp. Men inget kan vara mer fel. Amir Faqiri, 26 år, jobbar heltid som elektriker men har vigt hela sin fritid åt just skräp. Och han har en klar och tydlig vision: Jönköping ska bli Sveriges renaste stad och inspirera invånare i andra städer att ta efter.

– I början var jag ensam om att plocka, säger han med ett stort leende. Men nu är det fler som vill hjälpa till och jag ordnar skräpplockarevenemang. Senast var vi 400 personer som var ute och samlade ihop det andra hade kastat på backen.

Amir Faqiri

Ålder: 26 år.
Familj: Sambo.
Bor: I Jönköping.
Gör: Jobbar som elektriker och står bakom organisationen ”Keep Jönköping clean”. Gör konst av skräp.

Vi möter Amir på Vätterstranden i Jönköping en dag när Vätterns vågor går höga och sydvästen ligger på. Stranden ligger öde och tom, så när som på Amir som är ute på sin dagliga skräpplockarrunda.

– Jag får frisk luft och motion och det är bra för både kropp och sinne, säger han, samtidigt som han vant böjer sig ner och plockar upp en plastkork.

Dagens skörd blir inte så stor men annat är det under sommarmånaderna då badgästerna trängs på stranden som är belägen mitt inne i stan. En hel del kastar utan betänkligheter sitt skräp på marken. Kanske har de festat på hamburgare och läsk och låter de tomma förpackningarna ligga kvar.

Amirs tavlor har marint tema och är helt och hållet gjorda av skräp från sjön. En hoppande späckhuggare är inget problem att få ihop med hjälp av sugrör, rep och lite annat. Foto: Jan-Erik Ejenstam

Drabbades av klimatångest

Amir har sina rötter i Afghanistan men kom ensam till Sverige 2013, bara 16 år gammal. Han flydde från kriget men det vill han lägga bakom sig. Idag har han enbart fokus på sitt nya hemland.

Han har blivit kvar i Jönköping, som han anlände till. Vid första anblicken tyckte han det var en väldigt ren stad. Men när han kikade lite extra, upptäckte han att det inte var så rent.

Det fick honom att agera, även om allt inte hände med en gång. År 2016 drabbades han av svår klimatångest och började äta mer vegetariskt och handla det mesta secondhand.

– Det håller jag fortfarande fast vid, säger han mycket bestämt. Och jag tar cykeln till jobbet. Som privatperson kan man göra mycket.


LÄS ÄVEN: Klättraren Teddy har räddat mer än 50 katter: ”Huvudsaken är att ägaren blir glad”


Började plocka skräp

Han började också fundera på vad han kunde göra mer konkret och efter en tur på Vätterstranden var saken klar – han skulle börja plocka skräp. Han blev både arg och ledsen när han såg hur folk kunde bära sig åt.

Han bildade organisationen ”Keep Jönköping clean” och har fått andra att ta efter hans idé. Organisationen bjuder in till skräpplockardagar som samlar åtskilliga skräpplockare som med uppmärksamma ögon och flinka fingrar genomsöker Jönköpings gator och torg.

Amir är ofta ute och föreläser om miljöförstöring. Hans engagemang är i högsta grad äkta. Foto: Privat

Amir är ofta ute och besöker skolor och har med sig lite skräp som sätter fart på barnens kreativitet. De får skapa av hjärtats lust och det ena konstverket efter det andra växer fram.

– Jag bjuder in dem att ta för sig av skräpbuffén, förklarar han.

Tar skräpet till ateljén

För Amir är skräpplockandet humörhöjande. Känner han sig lite nere går han ut en runda och blir genast gladare. Och allra lyckligast blir han när han får sitta med sina skatter och skapa konst av föremålen.

– Skräp har blivit min hobby och jag har källarförrådet fyllt med skräp, säger han. Jag använder det när jag skapar konst.

Till största delen handlar det om plast han hittat både på stranden och utmed strandkanten, dit vågorna fört det. Och i vattnet gör plasten garanterat mer skada än nytta. Han tar hand om det, tar med sig skräpet till sin ateljé och tvättar det rent. Sedan gör han konstverk av föremålen och glömmer bort både tid och rum.

– Allt jag gör handlar inte om att plocka, säger han. Jag är också uppmärksam på hur skräpet ser ut och vad det kan användas till.


LÄS ÄVEN: Skräpplockning är bästa medicinen för Jenny: ”Får mig att glömma tid och rum”


Skapar konstverk med havstema

Att han hade konstnärliga anlag kom som en total överraskning, inte minst för honom själv. Men han säljer inget, allt som växer fram skapar han för egen del. De flesta motiven leder tankarna till vatten och det vurmar han för.

– Det är havskonst men på ett tråkigt sätt, med tanke på hur våra hav ser ut, summerar han. Men jag vill visa att skräp kan vara vackert och jag har en utställning inplanerad.

Han plockar skräp var han än är, både inom och utom Sveriges gränser. Är han på semester, eller gör andra resor, går han sina plockarrundor och kan omöjligt gå förbi något som ligger på backen.

Allt detta samlade Amir ihop på Vätterstranden efter nyårsfirandet. Foto: Privat

Under årens lopp har han gjort sina fynd, där två tomma resväskor som hittades på Vätterstranden får ses som det mest originella. Han har också hittat flera cykelbatterier.

– Jag vill uppmärksamma nedskräpningen, säger han med eftertryck. Alla måste hjälpas åt och det är budskapet jag vill förmedla. Det är upp till var och en att ta sitt ansvar för att vi ska få en renare jord.


LÄS ÄVEN: Catarina bor i ett minihus på 15 kvadrat: ”Här slipper jag oroa mig för höga elpriser”


Scroll to Top