Varför måste jag gå upp och kissa på natten?

Jag undrar vad det kan bero på att jag vaknar väldigt tidigt på morgonen och känner mig kissnödig? Oftast vaknar jag vid 5-6-tiden, har då...

Jag undrar vad det kan bero på att jag vaknar väldigt tidigt på morgonen och känner mig kissnödig? Oftast vaknar jag vid 5-6-tiden, har då gått och lagt mig ca klockan 23. Problemet är alldeles nytt för mig, tidigare har jag kunnat sova länge. Jag har utan resultat testat att inte dricka något timmarna innan jag går och lägger mig. Urinen är ganska ljus/vit.

Jag är 19 år, man, 189 cm lång och väger 71 kg. Vore mycket tacksam för att svar på detta problem.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Att behöva gå upp och kissa en gång på natten är störande, men brukar inte vara tecken på någon sjukdom. Hur mycket en vuxen person kissar normalt under ett helt dygn varierar, men ungefär 1-2 liter är vanligt. Det blir mer om man druckit mycket. Om man svettas ordentligt blir det mindre.

Normalt rymmer urinblåsan 1,5-4 dl innan man känner sig nödig. Man kissar kanske 5-10 gånger varje dygn. Det kan variera med sinnesstämningen. Alla har nog känt att man behöver gå väldigt ofta på toa när man är nervös. Omvänt håller man lättare på sig när man är avslappnad, trygg och fokuserad på något intressant. Urinens färg har ingen betydelse, förutom att den inte får vara röd av blod.

Nu till svaret på din fråga som jag spaltar upp i två halvor, beroende på hur stor urinmängd du kissar ut tidigt på morgonen. Om urinmängden är liten är du förmodligen nödig i förtid och har extra mycket kramp och sammandragningar i urinblåseväggens muskler. Det kan bero på en lokal retning, t ex blåskatarr eller obalans i nerverna till blåsan. En annan orsak kan vara att du inte förmår tömma blåsan helt. Om du har en urinvägsinfektion så finns det antibiotika som botar. Äldre personer med en lättretad blåsa kan få hjälp av en tablett som dämpar nervsignalerna till blåsan så att den slappnar av.

Om urinmängden på morgonen är väldigt stor så kan det vara vätska från svullna ben som under natten utsöndrats efter att benen lyfts upp i sängen. Man kan också ha druckit mycket kvällen innan.

Kroppen reglerar urinmängden beroende på trycket och saltkoncentrationen i blodkärlen. Det finns tre olika hormoner som förmedlar budskapet. Ett hormon kommer från hjärnan, de övriga från hjärtat, njurarna och blodkärlen.

Slutligen finns det några sjukdomar som är kända för att ge stora urinmängder. En sådan åkomma är diabetes med högt blodsocker. En annan är en njursjukdom som gör att njurarna inte kan koncentrera urinen. Även en skada i nedre hjärnbihanget kan ge samma symtom. Då lider man av brist på ett vattenreglerande hormon. Det finns receptbelagda tabletter med just det hormonet som ger bot och hjälper mot för stora urinmängder.

Kanske har du nytta av att mäta mängden urin och skriva upp klockslag och urinvolym varje gång du kissar under några dagar. Då får du en uppfattning om något verkligen är fel och du kan lättare svara då doktorn frågar, om så skulle behövas. Men det är också möjligt att du är helt frisk. Har du normal urinmängd och mår bra i övrigt är ditt problem troligen inte allvarligt. Ett toalettbesök på natten behöver lyckligtvis inte innebära att du är sjuk.

Scroll to Top