Collie

Inte bara en Lassiehund Collien finns i två varianter. Vanligast är väl den långhåriga, som inte minst filmerna om Lassie gjorde känd och älkskad. Den...

Inte bara en Lassiehund

Collie

Collien finns i två varianter. Vanligast är väl den långhåriga, som inte minst filmerna om Lassie gjorde känd och älkskad. Den andra varianten är korthårig.

Collie, som i dag finns som långhårig och korthårig, anses vara skottsk. Var rasen egentligen kommer från är okänt. Den dyker upp som vallhundar av de mycket stora fårhjordar som krigiska romerska härar hade med sig när de brittiska öarna skulle erövras.
Collie
Collie är en brukshund som inte bara duger för de klassiska bruksgrenarna som spår, sök och rapport. Rasen tillhör gruppen vallhundar, där hundarna är aktiva och lättlärda och älskar att jobba. Den har visat goda resultat inom bruks, lydnad, agility, viltspår, rallylydnad och som servicehund. Även i den nya sporten nose work funkar den alldeles utmärkt! Collie är också en populär utställningshund.

Collie är vänlig till sinnelaget, lättlärd, lyhörd och arbetsvillig. Den ska inte vara nervös eller aggressiv. Den har ingen stor jaktlust och har lätt att umgås med andra hundar och djur.

Lång- och korthårig collie skiljer sig bara genom pälslängden. Dock finns det hos många en uppfattning att den korthåriga varianten har större egenskaper att jobba. Hur det är med det, får var och en själv bedCollieöma!

Båda hårlagen förekommer i tre olika färger, nämligen sobel med vita tecken, trefärgad och blue merle.
Mankhöjd för hanar är 56-61 cm och tikar 51-56 cm.
Vikt hane 20,4-29,4 kg och tik 18,1-24,9 kg.

Läs mer om rasen här.

Collie

Collie

Scroll to Top