Följer oss som en skugga

Vår hund följer efter oss som en skugga i lägenheten. Han verkar inte kunna koppla av någonstans för sig själv, utan ska alltid vara tillsammans...

Vår hund följer efter oss som en skugga i lägenheten. Han verkar inte kunna koppla av någonstans för sig själv, utan ska alltid vara tillsammans med oss. Är det något som kommer att gå över när han blir äldre? Eller kommer han alltid att vara så osjälvständig?

Hundvetare Hans Norling svarar:

Det låter som en ung, lite ängslig och kanske otrygg hund. Hundar är ju sociala varelser som, om de är lite rädda, hämtar styrka i sin flock. Jag tror att den med stigande ålder kommer att bli mer säker i sig själv och lära sig koppla av också när den är ensam. Det är viktigt att hunden har en egen plats, till exempel en bädd, balja eller liknande, där den kan känna sig trygg och granterat får vara i fred. Skapa en sådan plats till den och uppmuntra den att tillbringa tid där. Ge platsen ett namn, till exempel “baljan” och lär den att gå till den platsen på ert kommando. Ge positiv förstärkning när hunden är där eller självmant går dit.

Scroll to Top