Berner sennenhund

Muskeknutte som gillar att jobba Stor, kraftig och med massor av muskler. Berner sennenshunden gillar att jobba och har då nytta av sina kroppsliga gåvor....

Muskeknutte som gillar att jobba

Berner sennenhund

Stor, kraftig och med massor av muskler. Berner sennenshunden gillar att jobba och har då nytta av sina kroppsliga gåvor.

Den här rasen har gamla anor som gårdshund i Schweiz, i de bergiga trakterna kring Bern, där hundarna fick tjänstgöra som allt möjligt, inte minst som boskapsdrivare och vakthund. Från att ha varit en arbetande hundras har den i dag blivit en mysig familjehund.
Berner sennenhund
Men trots detta skiner dess bakgrund igenom då den gärna vill arbeta tillsammans med sin flock. Lydnad i olika former passar bra för rasen, men även mer traditionella bruksgrenar som spår och sök ger fin aktivering.

God följsamhet och jämnt temperament är egenskaper som utmärker rasen. Den är godmodig och tillgiven sin flock. Mot främlingar är den vänlig och säker i sig själv. Gärna en hälsning, men inget överdrivet umgänge – ungefär som bl a salukin.

Berner sennenhunden har kraftig benstomme och kroppen är muskulös. Pälsen är lång och glänsande med en svart grundfärg med roströda och vita fält.
Mankhöjd hane: 64–70 cm
Tik: 58–66 cm.
Vikt: 29 – 54 kg.

Läs mer på Svenska Sennenhundklubbens hemsida.

Berner sennenhund

Scroll to Top