Min hund kissar på sig

Jag har en fråga om min hanhund. Han blev kastrerad när han var omkring 1 år. Här finns så många tikar i kvarteret så jag...

Jag har en fråga om min hanhund. Han blev kastrerad när han var omkring 1 år. Här finns så många tikar i kvarteret så jag ansåg att han skulle bli lugnare av detta. Men efter en tid började han kissa på sig. Hunden äter torrfoder och dricker cirka 3-4 deciliter vatten om dagen. Han väger cirka sex kilo.

Vi är ute på långa promenader och han kissar och markerar på många ställen: hunden kan högst vara inomhus i 2-3 timmar annars händer det en olycka. Han säger ifrån men det är så akut att det ofta är försent.

Vi bor i hyreshus så det tar en stund att komma ut med honom. Bär honom när det är bråttom annars hinner vi inte komma in i hissen förrän olyckan är framme.

Hunden fick till en början Rinexin och nu har han Propaline 0,3 milliliter. Det räckte med en morgondos i början, men sedan har jag fått öka till middagen och nu även till kvällen. Ändå händer det olyckor.

Det är så besvärligt när han är med hos mina vänner, det har hänt att han kissat inomhus. Hunden, en tysk spets, är nu 4 år. Jag har aldrig haft besvär med kastrerade hundar förr. Vad göra?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Hans vätskeintag är normalt – en halv deciliter per kilo är ett bra riktmått. Går det över en deciliter per kilo så brukar man utreda varför. Det är alltid bra att kontrollera med ett urinprov så att det inte föreligger en infektion som behöver behandling.

En del kastrerade djur, mest tikar – men ibland hanar – kan bli inkontinenta med tiden.

Tikar brukar svara fint på de mediciner du nämner, det finns också ett registrerat hormonpreparat som kan hjälpa.

Hanhundar svarar generellt sämre på Propaline/Rinexin. Man brukar då prova ett licenspreparat, Distilbene. Detta hormonpreparat hjälper en del hanhundar, dosen får provas ut.

Sedan finns det tyvärr en grupp kastrerade hanar som inte svarar så bra på mediciner. Ett bra alternativ kan då vara blöja med ilägg av absorberande material.

Prova med en liten dräkt och babyblöjor eller inkontinensskydd för människa.

Scroll to Top