Vad är en hjärtmask?

Jag tittar ofta på ett TV-program som heter "Animal Planet", där djurpoliser från Houston tar hand om övergivna och vanskötta djur. Alla hundar testas mot hjärtmask, vilket verkar vara ett allvarligt problem. Finns det i Sverige och varifrån kommer det? Jag har aldrig hört talas om det.

Vi har en gråhund som är 8 år. Hon har en konstig hosta som låter som ett mellanting mellan snarkningar och hosta, och verkar komma från hjärtat eller lungorna. Hon får riktiga anfall ibland, och det låter så otäckt så att man tror att hon ska dö. Vi har frågat en veterinär om det, men han har inte kunnat hitta något fel. Tyvärr har han inte hört hur hon låter, för när vi varit där har hon inte haft något anfall. Dessa kommer ofta på natten. Vad kan detta vara?
Veterinär Erik Lundberg svarar:
Hjärtmaskar är parasiter som lever i de stora kärlstammarna kring hjärtat. Det finns olika arter som smittar via mygg eller sniglar. Dessbättre är Sverige idag förskonat från hjärtmask. I Danmark har Köpenhamns parker smittats ned av resande hundar, något att tänka på för oss i Sydsverige.

De flesta hundar som får en och annan mask klarar detta bra, men andra kan få svåra symtom, till och med plötslig död. Därför testar man i andra länder hundar mot hjärtmask och ger sedan förebyggande tabletter var månad.

Den som reser utomlands med sin hund skall veta att den avmaskning som krävs vid inresa till Sverige inte hjälper mot hjärtmask.

Eftersom den veterinär som lyssnat på din hund inte hittat något som tyder på hjärt- eller lungfel får man söka bland andra orsaker till attackvisa hostningar/snorklingar. En sådan är noskvalster, som jag tycker man kan göra en försöksbehandling mot,. Tala med din veterinär.

De piller vi ger mot noskvalster är förresten desamma som man ger mot just hjärtmask!