Kommer min hund att få problem med lederna?

Min goldenretriver-flicka fick nyligen höftleder och armbågar.röntgade. Veterinären som lyssnade på henne vid röntgen och tittade på bilderna sa ingenting om att det var fel...

Min goldenretriver-flicka fick nyligen höftleder och armbågar.röntgade. Veterinären som lyssnade på henne vid röntgen och tittade på bilderna sa ingenting om att det var fel på hennes leder. Nu har vi emellertid fått svar från kennelklubben att höfterna är i “grad B och C” och att höger armbåge har en “LBP”. Hon har inte varit halt alls och är pigg och glad.

Är det stor risk att hon kommer att få ont? Vad kan vi göra för att lederna inte skall bli sämre? Vi har hört att hon inte får gå i trappor och att man kan ge extra C-vitaminer.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Vid en SKK-röntgen (SKK = Svenska kennelklubben) är vi veterinärer ombedda av kennelklubben att inte kommentera resultaten innan klubbens egen veterinär har bedömt bilderna.

När sedan bedömningen är klar gör vi det gärna, dels för att förklara, dels för att föreslå förebyggande åtgärder. Svenska kennelklubben har gett ut en utmärkt broschyr, “Information om röntgenkontroll av leder”. Den har alla veterinärer som röntgar leder och den skall delas ut till djurägaren. Har du inte fått ett exemplar kan du kontakta kliniken som utförde röntgen.

När det gäller din hunds höftleder anger grad B att höften inte ser ut att vara dysplastisk (felutvecklad), utan den är normal. Grad C innebär en lindrig avvikelse från normal höft. De flesta hundar med en C-höft fungerar bra och har bara lite ökad risk att bli stelare i höften då de blir gamla.

På armbågarna bedöms oftast bara graden av benpålagringar (BP). Om hunden har sjukdomen osteochondros får den efter en tid benpålagringar runt leden. Själva brosk-benskadan, osteochondrosen, ses sällan på röntgenbilden.

En benpålagring kan också ha en annan bakgrund än osteochondros. Skulle en hund av en ras som ofta får osteochondros börja halta och få en benpålagring bör man söka en veterinär ortoped-kirurg som bedömer fallet. Oftast ställs den slutgiltiga diagnosen i samband med en titthålsoperation av leden.

Din hund hade en LBP, en lindrig benpålagring och har inte varit halt. Förmodligen kommer hon inte att få så mycket problem av sin armbåge innan hon blir gammal.

När det gäller förebyggande åtgärder är det viktigaste att hålla hunden slank och välmusklad. En tung kropp sliter betydligt mer på lederna.

Lagom och allsidig motion skall hunden alltid ha, däremot kan mer extrem hundsport med hopp och tvära vändningar vara svår för hundar med en dålig led. (Det är ju inte heller alla människor som klarar av tuff löpning eller handbolls-spel.)

När det gäller olika tillskott finns det inte mycket som är bevisat och väldokumenterat. Glukosaminoglykaner har visat sig ha positiv effekt på ledfunktionen hos både hund och människa. C-vitaminer bildar hunden själv, effekten av tillskott är dåligt dokumenterad.

Scroll to Top