1000 filtar från Sandnes Garn ger Sticka & skicka en flygande start!

Nya Sticka & skicka-kampanjen till Panzisjukhuset i Kongo har knappt kommit igång - och redan har det kommit in 1000 filtar! Anledningen är att Sandnes Garn har skänkt filtar som fanns kvar i lager efter företagets egen hjälpstickningskampanj, Hjärtefilten, till Etiopien förra hösten.

1000 filtar från Sandnes Garn ger Sticka & skicka en flygande start!

Astrid Tedman ge en bebis sin filt på Aira-sjukhuset i Etiopien.

 

Astrid Tedman är affärsutvecklare på Sandnes Garn och ligger bakom initiativet.

Tusen tack för filtarna, Astrid! Berätta om Hjärtefilten: Hur fick ni idén och hur var projektet organiserat?

– Idén kom på flygplanet på väg till Norge. Visst skulle det vara häftigt att engagera hela Sverige i att sticka. Men hur? Så klart genom välgörenhet, det hänger många på. Att det blev just en filt, är ju så klart för att barnen i världen ligger oss alla så varmt om hjärtat. Man vill ju att varje unge ska få ha det bra. En värmande filt, till en nyfödd bebis är en bra start i livet för de som har det svårast.

Hur bidrog Sandnes Garn till projektet?

– Sandnes garn skickade ut garnpaket med garn och mönster till Sveriges garnbutiker (de som ville vara med, och det var många). Sedan delade garnbutikerna ut garnpaketen till de av sina kunder som ville medverka och hjälpa till att sticka en filt. Det stickades på stickcaféer, i butiker, hemma, på tåget. Hela Sverige stickade helt enkelt. Filtarna hämtades sedan upp eller skickades till vårat kontor. Sedan överlämnades dessa filtar till sjukhus och församlingar i Etiopien. Jag var själv på plats och delade ut en mängd filtar till de nyfödda bebisarna.

Hur kan det komma sig att det blev så många filtar över?

– Vi fick in fantastiska filtar som är stickade av kärlek, och många har lämnats i Etiopien, men på grund av Etiopiens tull och införelsemoms blev det filtar kvar i Sverige. De kunde inteta emot allt på en gång som vi hade fått klartecken på från början.

Varför bestämde ni er för att skänka filtarna till just Sticka & skicka?

– Jag läste i tidningen om detta underbara projekt som Hemmets journal gör, Sticka & skicka. (Hjärtefilten är också med som beskrivning i senaste Sticka & skicka-boken Garnglädje.) Och då var det ett perfekt tillfälle att fråga om ni ville ta emot dessa filtar, som stickats runt om i Sverige av människor med stort engaemang, och skänka till Kongo. Där kommer dessa filtar att behövas precis lika mycket som i Etiopien. Vi lever i samma värld, och tillsammans ska vi försöka skapa den till det bättre, och då är det viktiga att man är med och hjälper sina med människor oavsett vart man bor.

Än en gång stort tack till Sandnes Garn och Astrid Tedman som gett vår nya Sticka & skicka-kampanj en flygande start!

 

1000 filtar från Sandnes Garn ger Sticka & skicka en flygande start!

Astrid med personal på Aira-sjukhuset.

Sticka & skicka filtar till barnen i Kongo!
En kärleksgåva är precis vad barnen i Kongo behöver!
Sticka och virka mjuka filtar som ger värme!
Scroll to Top