Jag är så rädd för att ta ut min spiral!

Måste man ta ut en spiral? Jag fick insatt en hormonspiral för tio år sedan och det gjorde så fruktansvärt ont att jag inte vågat...

Måste man ta ut en spiral? Jag fick insatt en hormonspiral för tio år sedan och det gjorde så fruktansvärt ont att jag inte vågat gå tillbaka för att ta ut den!

Satte in den för att jag hade så rikliga blödningar strax efter att jag fyllt 50. Den har fungerat mycket bra och hade bara några enstaka blödningar de första åren. Sedan har jag nog kommit in i klimakteriet för jag hade under några år väldigt mycket svettningar, men det är över nu.

Kan jag bara låta spiralen sitta kvar?

Karin, 62 år

  

Gynekolog Kristina Billberg svarar: Nej, du bör ta ut spiralen. Om man har en spiral kvar i livmodern vid din ålder finns det en ökad risk att man kan få besvärliga inflammationer i äggledare och äggstockar där man oftast måste gå in och operera bort varhärden genom att ta bort både äggledaren och äggstocken.

För det mesta känns det nästan inget när man ska ta ut spiralen, man bara greppar tag i trådarna och vips är den ute.

Skulle det av någon anledning vara besvärligt får du bara säga till och berätta om din upplevelse från insättningen. I så fall kan du bli remitterad till närmsta kvinnoklinik för att bli sövd under några minuter medan man drar ut spiralen!

Men pröva i första hand att bara låta barnmorskan dra ut den på vanligt vis, mest sannolikt kommer det att fungera bra!

Scroll to Top