Läker sår snabbare med honung?

Jag hörde av en kollega att honung skulle vara bra att smörja på sår för bättre sårläkning. Hon hade gjort det själv och påstod att...

Jag hörde av en kollega att honung skulle vara bra att smörja på sår för bättre sårläkning. Hon hade gjort det själv och påstod att såren aldrig hade läkt så snabbt tidigare? Hon visste dock inte varför det fungerade så bra. Vet du?

Honey

 

Apotekare Fredrik Hed svarar: Det kan fungera. Det finns forskning från Lunds universitet som visar att speciella mjölksyrabakterier, som bin har i sin honungsmage, kan ha bakteriedödande egenskaper.

Det är 13 olika mjölksyrabakterier som finns i honungsmagen, där bina förvarar den insamlade nektarn från blommor som sedan ska bli honung, som är involverade i denna process. Mjölksyrabakterierna tillverkar ämnen som tar död på andra bakterier som kan skada biet och dess honungsproduktion och har gjort så i miljontals år.

Mjölksyrabakterierna dör tyvärr i hanteringen av honungen innan den får säljas. Därför har forskarna testat att tillsätta de 13 mjölksyrabakterierna till vanlig honung och sett positiva effekter på bland annat sårläkning.

Men vanlig butikshonung, utan dessa bakterier, kan också innehålla antibiotikaliknande ämnen, samt andra ämnen med bakteriedödande effekt, till exempel organiska syror och väteperoxid som kan fungera. Du får prova dig fram och utvärdera.

Scroll to Top