Kan vin orsaka cancer?

Min mamma har opererats för malignt melanom. Hon är 77 år. Hon får olika bromsmediciner nu och det har fungerat bra och har minskat hennes...

Min mamma har opererats för malignt melanom. Hon är 77 år. Hon får olika bromsmediciner nu och det har fungerat bra och har minskat hennes metastaser och det är vi jätteglada för.

Jag har läst att man kan få malignt melanom om man dricker för mycket vin. Hon har ofta tagit ett glas vin till maten så länge jag kan minnas. Vi har aldrig tyckt hon missbrukat alkohol för det har inte varit mer än så. Jag har frågat hennes läkare som inte vet om det är någon risk. Dricker inte alkohol själv men undrar ändå.

Izzi

 

Det är sant som du hört att alkohol ökar risken för många olika cancertyper, till exempel i matstrupe, lever, bukspottskörtel, tjocktarm, ändtarm samt i bröstkörtlar.

Man vet att det beror på att det bildas ett cancerframkallande ämne i levern när alkoholen bryts ner. Det kan då skada cellernas arvsmassa och orsaka cancer. Nyare forskning visar att även malignt melanom kan kopplas till alkoholförbrukning, särskilt vitt vin. Rött vin eller öl hade inte alls samma effekt på denna riskökning.

Man tror att orsaken till detta beror på att vitt vin innehåller mera av ämnen som skadar cellernas arvsmassa och innehåller mindre av skyddande antioxidanter än vad som finns i rött vin.

Scroll to Top