7 vanliga semesterfällor – och hur du undviker dem

Det finns återkommande frågetecken i de flesta familjer när semestern börjar närma sig. Vi bad Ingemar Gens, HJ:s egen relationsexpert, att hjälpa till att reda ut dem.

1. Vår familj består av min nya partner och hens barn, och mig och mina barn. Nu ska vi fira semester ihop. Hur gör vi för att det ska bli trevligt?
– Redan innan ni bokar semestern bör ni två vuxna prata ihop er om eventuella farhågor och önskemål. Är barnen lite äldre är det därefter läge att släppa in dem i diskussionerna. Ni är en grupp som åker tillsammans. Då har alla ansvar för att det ska bli trevligt, även barnen. Om de äldre barnen redan från början säger att det inte kommer att funka, då kanske ni får tänka om.

2. Min svärmor bestämmer allt. I vanliga fall kan jag leva med det, men under en hel semestervecka blir det svårt.
– Det finns studier som visar att just relationen mellan svärmor och svärdotter är den svåraste. Bara att vara medveten om detta faktum kan underlätta. Bit ihop, men kräv av din partner att han ska vara lojal. Mot dig. Om det behövs, låt din partner ta eventuella ­diskussioner.

3. Jag kommer inte överens med min partners släkt. Under semestern finns det risk att vi hamnar på kollisionskurs med varandra.
– Ingift släkt heter “in-law” på engelska. Kanske ska man se på den ingifta släkten precis så. De är släkt “enligt lag”, och även om man inte måste älska dem, behöver man försöka se dem som släkt på ­riktigt, inte bara “partnerns släkt”. Här behöver du och din respektive jämka. Vill han fira en vecka med sin släkt och du inte alls, då kanske ni kan landa på två dagar?

4. Han kommer inte överens med min släkt – men jag vill ju att vi alla ska träffas och ha det mysigt.
– Samma sak här. Jämka. Dela på er då och då. Erbjud din man en tur på egen hand, så att du får en pratstund med din syster ensam. På så sätt ökar sannolikheten att ni alla kan ha trevligt när ni sedan ses för att äta middag.

5. Jag vill bara fira med den egna familjen, inte med släkten.
– Prata ihop er innan, du och familjen. Kanske kan ni kompromissa? Tillbringa större delen av semestern i det lilla sammanhanget och några dagar med släkten? Att vara med släkten har också ett värde, särskilt i längden.

6. Jag är trött och orkar inte vara serviceinrättning i år igen.
– Var tydlig med att du är trött. Säg att gästerna är ­välkomna, men att ni måste hjälpas åt. Att stå tillsammans i köket och laga mat brukar bli en trevlig upp­levelse med möjlighet till många samtal. Väl värt att testa!

7. Jag brukar få en släktöverdos efter några dagar.
– Sära på er och ta mindre utflykter då och då. Behöver du andas, erbjud dig att åka och handla och passa på att ta några timmar på stan.

Scroll to Top