Vad händer när en av oss dör?

Min sambo, 82 år, och jag, 80 år, har bott tillsammans sedan 2007. Han har inga barn utan enbart syskon. Själv har jag tre vuxna...

Min sambo, 82 år, och jag, 80 år, har bott tillsammans sedan 2007. Han har inga barn utan enbart syskon. Själv har jag tre vuxna döttrar.

Vi har bidragit med varsitt bohag, men jag äger huset och har betalt renoveringen. Vi har också en personbil och en husbil som vi båda har betalt hälften av, men som jag står som ägare till. Han har skrivit ett bevittnat testamente som jag inte har sett.

Vad händer när någon av oss dör? Mina barn säger att sambolagen gör att han äger hälften av allt. Vad gäller?

Tacksam för svar

 

Jurist Peter Samuelsson svarar: 

Så länge ni båda två är i livet äger ni var och en naturligtvis den egendom ni själva har köpt, men vid ett dödsfall har den efterlevande av er möjlighet att åberopa sambolagens bodelningsregler.

Enligt dessa regler kan viss egendom bodelas såsom permanentbostaden och bohag/lösöret i denna som införskaffats för ett gemensamt bruk, antingen med tanke på att ni tänkte flytta samman eller under er samlevnad, och oberoende av vem av er som har lagt ut pengarna vid inköpet.

Ägde du däremot huset och ditt lösöre redan före ni flyttade ihop och utan tanke på att i skulle flytta ihop, skulle din sambo vid ditt frånfälle inte kunna begära bodelning på denna egendom. Den skulle istället i arvet tillfalla dina barn.

Skulle din sambo istället avlida först skulle samma regler gälla hans bohag/lösöre som ovan, men det är också viktigt att veta att hans arvingar, syskonen, inte kan åberopa sambolagens bodelningsregler. Denna rätt är endast förbehållen den efterlevande sambon.

När det sedan gäller husbilen och personbilen, som ni vid inköpet har betalt hälften var av, ligger dessa helt utanför sambolagens bodelningsregler. Detta att du står som ensam ägare till dessa är inget som heller förändrar faktumet att han också är delägare i dessa och att hans hälftendel därigenom skulle tillfalla hans syskon om nu inte testamentet säger annat.

Scroll to Top