Vad beror mina blödningar på?

Jag är 58 år och har ätit östrogen i många år. Klarar inte av att sluta för då får jag omedelbart tillbaka mina besvärliga svettningar,...

Jag är 58 år och har ätit östrogen i många år. Klarar inte av att sluta för då får jag omedelbart tillbaka mina besvärliga svettningar, sover inte på nätterna och så vidare. Tidigare har mina blödningar kommit perfekt varje månad när jag tar de röda tabletterna på min karta men sista månaderna har det börjat trassla med småblödningar av och till.

Var hos gynekologen som konstaterade att allt var normalt. Cellprovet var bra och undersökningen med ultraljud var normal. Det togs till och med ett vävnadsprov från själv livmoderslemhinnan och det var också helt normalt.

Nu har jag kommit på att blödningarna verkar komma när jag glömmer mina tabletter. Det händer allt oftare att jag slarvar både med östrogentabletterna och mina blodtryckstabletter, vet inte riktigt varför det bara har blivit så. Kan det stämma?

Anna, 58 år

 

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Du har gjort en helt korrekt observation! När man glömmer östrogentabletterna sjunker östrogennivåerna i blodet och detta framkallar en blödning.  Det låter inte som du behöver vara orolig för dina blödningar när du gjort en grundlig undersökning och det finns ett logiskt samband med din tablettglömska.

Du får försöka tänka ut ett sätt att komma ihåg tabletterna. Det finns många trix! Om man brukar använda mobiltelefon finns flera olika möjligheter. Man kan också använda sig av en dosett.

Du kan säkert fråga på din vårdcentral, de har stor erfarenhet i hur man hjälper patienterna att komma ihåg sina mediciner!

Scroll to Top