Jag har sådana problem med slem i halsen?

Jag en kvinna på 69 år. Jag äter en tablett Kalcipos-D dagligen. Har sedan en längre tid besvär med slem i halsen, får det bara...

Jag en kvinna på 69 år. Jag äter en tablett Kalcipos-D dagligen. Har sedan en längre tid besvär med slem i halsen, får det bara på kvällarna då jag lagt mig. Ligger länge och harklar, sväljer och sväljer. Bäddar inte sängen med tanke på kvalster som jag trodde skulle kunna vara en orsak men det hjälper inte. Vad kan detta bero på?

YML

 

Doktor Lennart Skoog svarar:

Eftersom dina besvär verkar komma när du ligger ner misstänker jag att du har reflux, det vill säga att den övre magmunnen inte sluter tätt och magsyra kommer upp i din matstrupe. Det kan även irritera luftvägarna med slembildning som följd.

Du kan få råd av apotekspersonal på ditt apotek att pröva något av de receptfria läkemedel som brukar minskar detta besvär, till exempel Gaviscon. Du tar i så fall 2 stycken tuggtabletter vid sänggåendet och om obehaget då minskar talar det starkt för att din övre magmun inte sluter tätt. Det är också viktigt att tänka på att inte äta ett par timmar före sänggåendet eftersom det också öka risken för reflux.

Vid svåra besvär eller om inte receptfri medicin hjälper rekommenderar jag att du får en remiss av din läkare på vårdcentralen för att göra en gastroskopi. Då undersöks matstrupe och övre delen av magen med en kamera och man kan då avgöra om du behöver starkare mediciner under längre tid.

Scroll to Top