Hör mina problem ihop med framfallet?

Jag har alltid haft problem med tarmen och lätt blivit förstoppad. Sista halvåret har det varit riktigt besvärligt trots att min husläkare hjälpt mig med...

Jag har alltid haft problem med tarmen och lätt blivit förstoppad. Sista halvåret har det varit riktigt besvärligt trots att min husläkare hjälpt mig med flera olika mediciner.

Jag gick till min gynekolog för att kontrollera så det inte var något i den regionen som ställde till det. Visade sig att jag hade ett “främre” framfall men att livmodern satt fint uppe. Gynekologen sa att det inte fanns något samband mellan framfallet och min förstoppning. Stämmer detta? Jag har hört att man kan få tarmproblem vid framfall!

Bekymrad

 

Gynekolog Kristina Billberg svarar

Om man har ett främre framfall är det främre slidväggen som buktar ner och kan dra med sig urinblåsan men påverkar inte alls tarmen. Det är om man har ett stort bakre framfall där bakre slidväggen buktar ut och kan dra tarmen med sig som avföringen kan haka upp sig.

Dock är grundproblemet även i detta fall oftast mer att man har alltför hård avföring och att tarmmotoriken är dålig.

Så jag håller med din gynekolog om att det inte är ditt framfall som försämrat ditt tarmproblem.

Det är dock bra att du gjort en gynekologisk kontroll! Man kan ha andra gynekologiska sjukdomar, framför allt vissa former av underlivscancer, som kan bidrag till ändrade avföringsvanor!

Scroll to Top