Har jag blivit allergisk?

Jag har använt Divigel i 20 år och har nu fyllt 60. Plötsligt märker jag att jag får sår och blåsor i munnen som direkt...

Jag har använt Divigel i 20 år och har nu fyllt 60. Plötsligt märker jag att jag får sår och blåsor i munnen som direkt kan kopplas till Divigel. Verkar som om den utlöser någon process i munslemhinnan. Mår bra av att ta östrogen.

Kan jag ha blivit allergisk mot någon substans i gelen och skulle det hjälpa med att byta sort. Har aldrig fått tjock slemhinna i livmodern på grund av  av östrogen.

Undrande

 

Gynekolog Kristina Billberg svarar

I Divigel finns precis samma sorts östrogen som i tabletter och plåster som används vid östrogenbehandling i klimakteriet.

Divigel är en gel man masserar in på ett handflatestort område av huden, oftast på låret. Östrogenet sugs sedan upp av huden i stället för via magtarmslemhinnan som då man tar tabletter.

Det är väldigt osannolikt att du efter 20 års användning plötsligt skulle bli allergisk mot produkten. Och skulle så vara fallet skulle du mest sannolikt få din reaktion på det ställe du smörjde på gelen.

Misstänker du att du inte tål gelen är det bara att pröva under en period att tillföra östrogen på annat sätt, antingen via plåster eller via tabletter så kan du ju snabbt ta reda på om det var gelen du reagerade på.

Du kan ju också göra ett uppehåll med dina östrogener under tre månaders tid om du vill vara säker på att det inte har någon koppling till östrogenbehandlingen som sådan.

Vad det beträffar tjock slemhinna i livmodern förutsätter jag att du använder gulkroppshormon för att förebygga just detta problem.

Detta rekommenderas alla kvinnor göra som har sin livmoder kvar och som använder östrogen i klimakteriet.

Gulkroppshormonet kan tillföras på många olika sätt men vanligast i samband med Divigel är att man tar en tvåveckors-kur med gulkroppshormoner som tabletter var tredje månad. Slemhinnan brukar då hålla sig tunn.

 

Scroll to Top